Анализа: Мората је 20. нападач у Романовој ери!

Цифра је луда - 338. 500. 000 евра! Шта га чека - проклетство или успех?! Овај текст посвећујемо свим Челсијевим „деветкама“ откако је Роман променио фудбалске токове. Од легенде каква је Дрогба, преко идола Бриџа Креспа, до бизарних аквизиција попут Радамела Фалкаоа и Алешандреа Пата.

Фудбал 27.07.2017 | 23:00
Анализа: Мората је 20. нападач у Романовој ери!
Долазак Алвара Морате на Стамфорд Бриџ по формули 65.000.000 обештећење + 15.000.000 евра бонуси и пробијање досадашње клупске границе постављене и даље енигматичном куповином Фернанда Тореса из Ливерпула за 58.500.000 евра означио је почетак нове епохе у Челсију.

Моратин трансфер означио је и крај авантуре Дијега Косте, чији се повратак под скуте Дијега Симеонеа нестрпљиво ишчекује међу Атлетиковим навијачима. А Челси га се, због свађе са Антонијом Контеом, можда чак и олако одрекао. Човек са једном од најзначајнијих улога у освајању две шампионске титуле постао је „персона нон грата“, иако ће његово име остати уписано у реду нападача који су највише урадили за клуб. 

У ери Романа Абрамовича таквих је било премало. Челси је од доласка руског олигарха на највишу позицију пре тачно 14 година имао много успона и падова. Али, осим броја пехара у клупским витринама, у Романовој ери највише се говори о „проклетству деветки“. Проклетству које је Абрамовича натерало да на 19 нападача утроши тачно 338.520.000 евра!

Из целог астрономског похода Челси је успео да погоди праву „дугу деветку“ у тек неколико наврата. У једној врсти су Дидије Дрогба и Дијего Коста (чији су трансфери заједно коштали мање од самог Морате прим. аут.), у другој су Клаудио Пизаро, Матеја Кежман, Адријан Муту, Ромелу Лукаку... Неко је освојио Лигу шампиона и оставио најдубљи траг у клубу, док су неки имали проблема с дрогом или су, једноставно - Алешандре Пато.

Мората ће, наравно, покушати да баци мало другачије чини и постане голгетер који ће достојно заменити Дрогбу, а пре свега сада Косту. Али, то ће морати да уради пажљиво. Како не би завршио као и претходници чији су трансфери били рекордни у своје време -Фернанда Тореса и Андреја Шевченка.

Овај текст посвећујемо свим Челсијевим „деветкама“ откако је Роман променио фудбалске токове. Од легенде каква је Дрогба, преко идола Бриџа Креспа, до бизарних аквизиција попут Радамела Фалкаоа и Алешандреа Пата. 

АДРИЈАН МУТУ (19.000.000 евра, Парма, август 2003.)
- Утакмица: 38
- Голова: 10
- Асистенција: 9

Једна од првих куповина у Романовој ери. Темпераментни румунски нападач отворио је ново поглавље у каријери попут фурије - са четири гола у прве три утакмице под вођствомКлаудија Ранијерија. Али, брзо је избледео и живот посветио проводу, изласцима до касно у ноћ, женама лаког морала и кокаину. Челси га је отпустио само годину дана касније, а цео случај отишао је на суд, пошто је клуб од њега тражио велику одштету (21.000.000 евра). Могао је много више и боље, само да је хтео. 

ЕРНАН КРЕСПО (24.270.000 евра, Интер, август 2003.)
- Утакмица: 73
- Голова: 25
- Асистенција: 4

Долазак Ернана Креспа био је доказ да Челси има најозбиљније намере и жељу да брзо постави темеље фудбалске силе у Енглеској и Европи. У клуб је стигао с ореолом врхунског нападача, али су га приватни проблеми спречили да у првој сезони остави дубљи траг. Дао је 14 голова, али је често био ван себе, што је признао неколико пута. После сезоне на позајмици у Милану имао је кључну улогу у освајању шампионске титуле 2006. године. Због тога је задржао статус хероја код навијача и дан данас тврди да му је у Челсију било најлепше, упркос свим проблемима. Велика је штета што за пет година није направио више.

МАТЕЈА КЕЖМАН (7.500.000 евра, ПСВ, јул 2004.)
- Утакмица: 41
- Голова: 7
- Асистенција: 2

И даље је велика недоумица шта се догодило са Кежманом после одласка из ПСВ. Први голгетер кога је Жозе Мурињо довео по доласку у Челси, у свом резимеу имао је побројане све рекорде које је оборио у Ередивизији, био је апсолутно најбољи стрелац у свим категоријама... Али, никада није испунио очекивања. Његова каријера доживела је тада огроман пад, од чега се није опоравио. 

ДИДИЈЕ ДРОГБА (38.500.000 евра, Марсељ, јул 2004.)
- Утакмица: 381
- Голова: 164
- Асистенција: 88

Најбоље утрошен новац за једног нападача у клупској историји. Мада је имао проблема да се адаптира на нови живот и Премијер лигу каква је тада била, био је један од важнијих шрафова у освајању прве титуле. А онда су сви проблеми постали само бледа успомена, јер је Дрогба израстао у невероватног голгетера и центарфора кога су се сви плашили, о чему је и Немања Видић посведочио. Легенда клуба, херој, икона. Плавци никада неће заборавити онај трзај главом и матирање Мануела Нојера у финалу Лиге шампиона насред крцате Алијанц Арене, потом и пенал којим је донео Ушати пехар на Бриџ. Чак и када се вратио под старе дане у клуб, јула 2014. године, опет је имао велики утицај на освајање титуле. Његова каријера у Челсију била је чиста десетка. 

САЛОМОН КАЛУ (4.000.000 евра, Фајенорд, мај 2006.)
- Утакмица: 251
- Голова: 60
- Асистенција: 40

Велико је питање како оценити Калуов боравак на Бриџу. Знао је до лудила да доведе навијаче и бројне тренере с којима је сарађивао, али је и знао да искочи с неким кључним потезима и головима који су Челсију доносили пехаре. Додуше, ретко је играо у срцу напада, често се налазио по боковима и био је играч за одрађивање прљавих послова. Није имао снажан утицај на игру, али опет је нашао своје место међу битнијим ликовима који су обележили период од 2006. до 2012. године.

АНДРЕЈ ШЕВЧЕНКО (43.300.000 евра, Милан, мај 2006.)
- Утакмица: 77
- Голова: 22
- Асистенција: 11

Роман је својевремено срушио острвски рекорд како би себи испунио највећу жељу и довео Шевченка. Мурињо га није хтео и то је био један од разлога несрећног растанка недуго затим. Испоставило се да ће Миланова икона постати симбол Челсијевог проклетства с "деветкама", пре него што је оставио трага на терену. Много се мучио у Лондону и то је касније сам признао. Имао је неколико солидних наступа, никада неће бити заборављена лепотица којом је Тотенхем избацио из ФА купа насред Вајт Харт Лејна. Али, то је било све, иако је у срцима навијача имао посебно место.

КЛАУДИО ПИЗАРО (без обештећења, Бајерн, јун 2007.)
- Утакмица: 32
- Голова: 2
- Асистенција: 4

Многе је изненадио долазак Клаудија Пизара, мада Челсијево пословање тог лета било је бизарно у сваком погледу. То је било лето када је дошао трилинг Сидвел - Бен Хаим - Пизаро. Али, Жозе Мурињо га Перуанца желео због свог искуства и убилачког инстикта пред голом. Ипак, Пизаро није имао среће, пошто је Мурињо добио отказ само месец дана по почетку сезоне. Он се касније нашао у милости и немилости осталих тренера, а оба гола у дресу Плаваца дошла су против Бирмингема. После годину дана вратио се у Немачку, где је задужио опрему Вердера. 

НИКОЛАС АНЕЛКА (18.000.000 евра, Болтон, јануар 2008.)
- Утакмица: 184
- Голова: 59
- Асистенција: 38

Проблематични француски глобтротер се на Стамфорд Бриџу највише задржао и међу ретким је нападачима који су оставили дубљи траг у Челсију. Доведен је на изричит захтев Аврама Гранта, у то време као први стрелац Премијер лиге. Ипак, процветао је тек наредне сезоне, пошто је у првих шест месеци успео да постигне само један гол, али и да промаши пенал у оном чувеном финалу Лиге шампиона у Москви против Манчестер јунајтеда. Његова сарадња са Дрогбом била је готово неприкосновена, а заједно су имали кључне улоге у освајању дупле круне под вођством Карла Анћелотија. Доласком Андреа Вилас Боаса дошао је и његов крај у Челсију, после чега је отишао у Кину 2011. године.

ФРАНКО ДИ САНТО (4.500.000 евра, Аудакс Италијано, јануар 2008.)
- Утакмица: 16
- Голова: 0
- Асистенција: 0

Потпуно изненађење што је уопште стигао у Челси. Никада није показао да поседује квалитет ни приближно Челсијевим захтевима, а тако је брзо и нестао. Неприметно. Прво на позајмицу у Блекбурн, а онда трансфер у Виган. Њега, као ни Патрика Бамфорда, за кога је Челси издвојио готово два милиона евра пре шест година, ни не треба трошити редове. Роман Абрамович боље да је тај новац бацио новац низ Темзу.

ДАНИЈЕЛ СТАРИЏ (7.250.000 евра, Манчестер Сити, јул 2009.)
- Утакмица: 96
- Голова: 24
- Асистенција: 11

У Челси је дошао као слободан играч из Манчестер Ситија, али је правилник Премијер лиге наложио да се исплати компензација од 7.250.000 евра. на Бриџ је стигао као, у то време, један од најталентованијих енглеских играча. Мада је импресионирао током позајмице у Болтону, није успео да се снађе у јакој конкуренцији на Стамфорд Бриџу, а ни код четири различита менаџера који су га тренирали. Код Вилас Боаса је био стандардан (додуше, на крилу), али је отпао код Роберта ди Матеа. Због тога је неславно завршио своју епизоду у Челсију, па је јануара 2013. отпремљен у Ливерпул. 

ФЕРНАНДО ТОРЕС (58.500.000 евра, Ливерпул, јануар 2011.)
- Утакмица: 172
- Голова: 45
- Асистенција: 40

Фудбалски свет остао је у шоку када је Ливерпул прихватио тада острвски рекорд од 58.500.000 евра за Фернанда Тореса, али емисари на Енфилду као да су предосетили да ће њихов идол доживети потпуни крах у каријери јако брзо. Шок се брзо претворио у подругљиво подсмевање, пошто је до краја сезоне дао само један гол. И не само то. Торес је на терену изгледао потпуно изгубљено, одсутно. Као да му је неко зачарао ум. Никада се није опоравио. Ако је Шевченко био симбол Челсијевог проклетства, онда је Торесов случај био само потврда да нешто гадно није у реду са клупском филозофијом рада када су у питању центарфори. Ипак, никада неће бити заборављен историјски гол у полуфиналу Лиге шампиона, када је Виктора Валдеса матирао у мајсторском маниру и Челсију донео пролаз у финале, а касније и пречицу до толико чекане титуле. Упркос страшном паду у понор, навијачи су га заволели баш због поменутог гола Барселони. 

РОМЕЛУ ЛУКАКУ (15.000.000 евра, Андерлехт, август 2011.)
- Утакмица: 15
- Голова: 0
- Асистенција: 1

Андре Вилас Боас имао је визију да има своју верзију Дидијеа Дрогбе, попут свог претходника, пријатеља и ментора Жозеа Муриња. Тог августа 2011. године трансфер Ромелуа Лукакуа најављен је с много помпе, а на крају се та прича завршила великим крахом. Лукаку је у Челсију добио прилику на кашичицу и није успео да направи апсолутно ништа вредно помена. Полако је био елиминисан из система, па је дане и месеце проводио на позајмицама у ВБА и Евертону, који га је 2014. откупио за нешто више од 30.000.000 евра. Антонио Конте је овог лета желео да исправи велику неправду према белгијском центарфору, али је позив Жозеа Муриња и Манчестер јунајтеда био један од оних који се не одбијају. Тако је Лукаку на Бриџу остао упамћен као једна од најлошијих аквизиција. Бар према учињеном на терену. 

ДЕМБА БА (8.500.000 евра, Њукасл, јануар 2013.)
- Утакмица: 51
- Голова: 14
- Асистенција: 5

Челси је после одласка Дидијеа Дрогбе запао у страшну кризу, јер није имао адекватну офанзивну замену. Фернандо Торес је био у свом амбису, Лукаку се није уклапао, Стариџје у то време таман био пребачен у Ливерпул... Ба није био виђен као први центарфор, већ замена, а за својих 18 месеци на Бриџу урадио је више него неки за много дуже време. Дао је јако битан гол против ПСЖ у Лиги шампиона, Манчестер јунајтеду у ФА купу, али и онај историјски, када је Ливерпулу и његовом капитену Стивену Џерарду отео титулу из руку. Али, никада није постао центарфор достојан Челсијевог реномеа. 

САМУЕЛ ЕТО (без обештећења, Анжи, август 2013.)
- Утакмица: 35
- Голова: 12
- Асистенција: 7

Упркос позним играчким годинама Ето је оживео своју каријеру на Стамфорд Бриџу, мада је чак и Жозе Мурињо довео у питање његове стварне године. За једну сезону успео је да постигне 12 голова и припише још седам асистенција, а његова аквизиција исплатила се пре свега јер је био виђен као искусан, резервни центарфор. И ништа више од тога. 

ДИЈЕГО КОСТА (38.000.000 евра, Атлетико Мадрид, јул 2014.)
- Утакмица: 120
- Голова: 59
- Асистенција: 22

Једини легитимни наследник Дидијеа Дрогбе и уз Челсијеву икону, па донекле и Николаса Анелку, једини који је оправдао велика очекивања! Купљен је као центарфор са застрашујућом репутацијом, прави разбијач и неко ко се савршено уклапа у Челсијеву концепцију. Зато је одмах направио БУМ и Челси одвео до титуле 2015. године. Његов темперамент и проблематична природа нису му дозволили да направи још више, јер је свакако то могао! Требало је да постане следећа легенда Челсија и заузме место изаДрогбе, али није му се дало. Прво због оне сезоне када је цео тим одиграо непрепознатљиво лоше, али и због тога што са тврдоглавим Антонијом Контеом није успео да нађе заједнички језик. Мада су заједно Челси опет одвели до постоља, упркос тој претходној "сивој" сезони, сада је већ бивши на Бриџу, иако трансфер у Атлетико још није званично завршен. 

ЛОИК РЕМИ (13.200.000 евра, КПР, август 2014.)
- Утакмица: 47
- Голова: 12
- Асистенција: 3

Баш као и Демба Ба, једна од Челсијевих паничних куповина које су оставиле многе у дилеми. Француз је имао одређени утицај на освајање шампионске титуле 2015. године, али су га повреде тотално унаказиле. Зато је потпуно испао из клупског система, па је прошлу сезону провео на позајмици у Кристал Паласу. Због дојучерашње фрке око куповине новог водећег центарфора поведен је на предсезонску турнеју, где је добио шансу да импресионира Антонија Контеа. Али, извесно је да ће отићи. И то као још један промашај у низу. 

РАДАМЕЛ ФАЛКАО (позајмица, Монако, јул 2015.)
- Утакмица: 12
- Голова: 1
- Асистенција: 1

Јасно је свима да је у случају Радамела Фалкаоа Жозе Мурињо желео да направи услугу свом и Тигровом агенту Жоржу Мендешу и покуша да Колумбијца врати у живот после кошмарне сезоне у Манчестер јунајтеду. Али, његов боравак на Бриџу био је још страшнији. Тигра је повреда предњих укрштених лигамената умало прогутала. Срећом, прошле сезоне опет је експлодирао и показао да у његовим ногама има барута. Али, за Челси је био само још једна рецка и ништа више. 

АЛЕШАНДРЕ ПАТО (позајмица, Коринтијанс, јануар 2016.)
- Утакмица: 2
- Голова: 1
- Асистенција: 0

Ником никада неће бити јасно шта је Мурињо хтео са некада ултраталентованим Бразилцем. Одиграо је само две утакмице и постигао гол са беле тачке против Астон Виле. И то је то. Остатак времена провео је крај аут-линије, или чак на трибинама. Готово невероватно да је уопште и добио прилику да игра у Челсију после стрмоглавог суноврата у каријери. 

МИШИ БАТШУАЈИ (39.000.000 евра, Марсељ, јул 2016.)
- Утакмица: 28
- Голова: 9
- Асистенција: 3

Још један фудбалер који је био предвиђен за наследника Дидијеа Дрогбе, како статусом у екипи, тако и грађом и појавом на терену. Али, баш као и Ромелу Лукаку - није се снашао. Каријеру на Бриџу почео је фантастично, победничким голом, потом и асистенцијом у прве две утакмице. Али, онда је нестао. Конте га је закуцао за клупу и од тада је само повремено добијао шансу. На крају је опет обележио Челсијеву сезону тако што је постигао гол вредан титуле. Многи тврде да је близу одласку, али питање је шта ће се дешавати у наредним седмицама. Добро игра на припремама, а ако Конте не нађе адекватну замену, остаће и мораће да добија шансу уз Морату. Ипак, засад је, реално, промашај. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар