Тужилаштво ћути о Софтићу...

Прошло је више од четири месеца од када је НДП поднео кривичне пријаве против Сакиба Софтића и Бакира Изетбеговића због илегалног покушаја ревизије пресуде против Србије, а из Тужилаштва БиХ ни речи о овом случају.

Босна и Херцеговина 24.07.2017 | 18:41
Тужилаштво ћути о Софтићу...
Потпредседник НДП Момчило Новаковић за „ЕуроБлиц“ каже да ће ове седмице, посредством адвоката, послати ургенцију Тужилаштву БиХ.
 
- Тражићемо да нас обавесте у којој фази се налази тај предмет, као и појашњење због чега то још стоји када је све јасно и када постоји документација да се радило о свесном манипулисању јавности. У овом моменту немамо никаквих информација из Тужилаштва БиХ – каже Новаковић.

Подсећамо, због покушаја да мимо институција БиХ издејствују ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије, НДП је Тужилаштву пријавила Софтића јер се лажно представљао као агент БиХ у Хагу, те Изетбеговића због злоупотребе службеног положаја.

На индиректан начин то је потврдио и Међународни суд правде када је одбацио захтев за ревизију, уз образложење да иза тог захтева не стоји никакав званичан став институција БиХ.

Савет новинарима

За то време, Сакиб Софтић каже да због одмора и роминга нема времена за разговор на ову тему, али ипак има за циничне савете.

- Саветујем да и ви одете на море и одморите се – написао је у поруци.

За разлику од овог случаја, Тужилаштво БиХ је било изузетно експедитивно у случају „Референдум у РС“. Од септембра прошле године формиран је предмет, саслушани чланови Републичке комисије за провођење референдума, као и председник РС Милорад Додик, члан Председништва БиХ Младен Иванић, министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић.

Уследила је обустава истраге против функционера и народних посланика, а оптужница против председника и три члана Референдумске комисије. Међутим, Суд БиХ је пре неколико дана ставио тачку на овај случај одбацујући оптужницу.

- То само показује да на Тужилаштво постоје политички утицаји и да оно очито ради под одређеним политичким смерницама. Пре свега мислим да се ради о смерницама из појединих кругова међународне заједнице и из ФБиХ – закључује Новаковић.

Самовоља

Адвокат Дарко Кременовић сматра да је Тужилаштво БиХ под утицајем „исте политичке партије“ експресно окончало случај “Референдум”, док случај Софтић није ни почело да ради.

- Предмет “Референдум” је најбрже завршен у односу на све остале пријаве које су биле у вези са неизвршавањем одлука Уставног суда БиХ, а има их више од 80. Да ли је то била самовоља поступајућег тужиоца, који је и незналица и кукавица? Народни посланик Дарко Бањац није желео да се одазове позиву Тужилаштва БиХ, а без његовог исказа као сведока тужилац није могао да оконча истрагу против члана референдумске комисије Милана Петковића. Њега је за члана предложио управо Бањац испред СДСК, а изабрала га Народна скупштина. А да је тужилац незналица доказ је то што му оптужница није потврђена - каже Петковић.

Тужилаштво: На одмору смо

У Тужилаштву БиХ кажу да је сезона годишњих одмора и да ће на питања „ЕуроБлица“ о пријави против Сакиба Софтића одговорити када се „стекну услови за то“.

Они су раније саопштавали да су отворили истрагу против Софтића, али Изетбеговића нису помињали.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бошњак

24.07.2017 16:44

Па безбели да треба истрага против Софтича а Бакира нигдје нема у потписима захтјеву...исто ко Додика у афери референдумА сви знамо да је иницијатор референдума био Додик као и Бакир приликом тужбе против Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

24.07.2017 16:46

Мектићу инсистирај да овај одговара за ово дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

24.07.2017 21:25

Јашта ће, зна се за шта се он бори

Name

ре Саса

25.07.2017 12:53

Нипосто Мектицу.Одбацице те Сарајлије.

Name

Лија

24.07.2017 16:49

Није он Србин да му се експресно покреће тужилачка истрага. Кад су бошњаци у питању, јасно је да се поступак одуговлачи како би вријеме ''појело'' интересовање јавности за догађај. Тако је кад су у питању и ратни злочини почињени од стране бошњака. Ево примјер: Непобитан ратни злочин почињен над цивилима у селу Ледићи, општина Трново, гдје се зна и ко су извршиоци и на који начин је дјело извршено, ко су жртве итд. њема епилога већ 20 година од завршетка рата. Зашто?????? Зато што се у јавности треба одржати утисак да су бошњаци водили ''праведан одбрамбени рат'' а да су Срби, па и мали Милун од 18. мјесеци били агресори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Лију

24.07.2017 17:37

Цека на ред,прво се рјесавају велики масовни злоцини,па доци це и то на ред.Они који су то поцинили треба да одговарају.Немамо ми Босњаци с тим проблем.Кога год је Хаг тразио,Босњаци су одмах испоруцили а срби са пуно прикривања и натезања,зар не Лијо?

Name

Ре за лију

24.07.2017 19:20

Д'с је дрзава како није доста злоцинаца агресорске абеиха ни било у затвору а Бостон је суд какирови И ради по његом правилу зато нико не одговара.а срби су се борили против исламских терориста И то це кад тад изац на видјело.

Name

Јулио

24.07.2017 17:50

Цуј Софтица великог саљивдзије, он кад савјетује да се и новинари одморе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

24.07.2017 19:48

Ако си из царсије не одговарас.Никоме.Једино ако си Србин.

ОДГОВОРИТЕ