Положити рачуне за нестале паре

Представници Европске уније поново су интензивирали преговоре са политичарима у БиХ како би у што скорије време био усвојен закон о акцизама, али већина која би подржала тај закон још се не назире. - Инсистирањем на повећању акциза без претходно положених рачуна где су отишле милијарде марака акциза које су биле намењене за путеве је чисти безобразлук, каже Младен Босић.  

Босна и Херцеговина 24.07.2017 | 17:05
Положити рачуне за нестале паре
Ситуацију би додатно могла да закомпликује наредна седница Представничког дома, заказана за среду, на којој би требало да се расправља о извештају о раду Савета министара БиХ, а који би, по очекивањима многих парламентараца, могао да падне, чиме би извршна власт БиХ била доведена у додатну кризу.
 
- Верујемо да не постоји парламентарна већина која ће подржати тај извештај и да ће то произвести потребу да се овај Савет министара смени после летње паузе. Битно је нагласити и да већина око актуелног Савета министара није обезбедила проходност закона о акцизама, пре свега због њихових политички монтираних аспирација да се направи још тежа ситуација у РС – каже шеф посланичког клуба СНСД Сташа Кошарац.

Положити рачуне за нестале милијарде

Истовремено, из СДС, који су део актуелне већине на нивоу БиХ, потврђују да они неће подржати закон који предвиђа поскупљење горива у БиХ.

- Ово што раде Вигемарк и поједини представници међународне заједнице, тражећи да се усвоје акцизе, зачуђујуће је. Зашто је толики притисак, када акцизе на гориво уопште нису предвиђене у Реформској агенди? Очигледно се ради о нечијем финансијском интересу.Инсистирањем на повећању акциза без претходно положених рачуна где су отишле милијарде марака акциза које су биле намењене за путеве је чисти безобразлук. Хоће ли се неким уценама или преговорима обезбедити потребна већина – видећемо. Међутим, зачуђен сам на који начин се не прихвата дигнитет и самосталност парламента БиХ, који је већ два пута одбио тај закон – каже заменик председавајућег Представничког дома БиХ и посланик СДС Младен Босић.

Вигемарк: Пронаћи решење

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк истакао је приликом последње посете Бањалуци да мора бити пронађено решење за закон о акцизама, наглашавајући да ЕУ није тражила конкретан износ акциза, већ да је то питање које домаће власти морају усагласити.

Вигемарк је додао да се, у супротном, успорава европски пут и нагласио да је неприхватљиво да било која политичка странка или лидери, било да су на власти или у опозицији, једноставно кажу да не могу да се усагласе или пасивно са стране чекају разрешење ситуације.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

акцизе но

24.07.2017 15:09

Не попустати ни за милиметар, да истјерамо зеца из тог грма..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

24.07.2017 15:39

Писао сам неколико пута ово. Европска унија као дио међународне заједница на челу са Високим преставником имају апсулутну власт могу да раде шта хоће. Ми смо њихов протекторат и они су требали да уреде ову земљу и да нам изграде јаке институције. Али не они су хтјели да од нас направе колонију и уз домаће властодршце којие су они посталиви и које они одржавају у животу уз помоћ кредита нас уништавају и пљачкају. Понекад се ложе једни на друге и праве преставу за овај непросвећени народ.

Name

Таг

24.07.2017 19:45

Није него, све тачно.

Name

Ма

24.07.2017 15:14

Када је у питању акциза, рјесења нема ни из близа, гласова нема, ,бура' се спрема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

24.07.2017 15:44

Ви кредите нећете полагати рачуне само Смирите народ свој да насељавају Агапе.Недајте људи да прођу те акцизе нас свакако нема нека их изгласали ови сто остану овде живети од септембра,а то Додик и његови везори.

Name

Замо све

24.07.2017 15:39

Клосарац, полозицес рацуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

24.07.2017 16:47

Ко ће да положи рачуне , ништа од тога нема . све је то исто од 92 г .сила осовине Кртајишник -Додик још увијек добро функционише .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки други пут можда

24.07.2017 17:18

Банке које дају кредите овој власти су уплетене у муљажу, и нема шансе да дозволе праву истрагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРКА Ц

24.07.2017 20:11

Нецемо акцизе ал ' морамо, како цемо изфинансирати кампању, нецемо ваљда засњираним новцем који смо отели овој српској багри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

24.07.2017 21:05

Управо пада добра киса у Бањалуци. Мозда народ додје себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

24.07.2017 22:16

Браво

Name

кики

24.07.2017 23:07

Народ се већ опредијелио, уз мало референдума, национализма, лажног патриотизма, непотизма, "ртрс-а" .... и дотакао дно, више нам спаса нема...