САД: Руси криви за насиље

Нови амерички специјални изасланик за мировне преговоре у Украјини Курт Волкер рекао је данас, током посјете Украјини, да "руску агресију" треба кривити за насиље на истоку Украјине гдје, како је навео, људи умиру у кризи коју би прије требало сматрати "врелим ратом" него замрзнутим сукобом, и што прије је окончати.

Свијет 23.07.2017 | 19:24
САД: Руси криви за насиље
Волкер, који је иначе бивши амбасадор САД у НАТО-у, рекао је у Краматорску, 690 километара југоисточно од Кијева, да припрема низ препорука о томе како Вашингтон може да се боље ангажује у том мировном процесу, преноси Ројтерс.

"Ово није замрзнут сукоб, ово је врели рат, и то је садашња криза коју сви морамо ријешити што прије", истакао је он. На питање да ли тај сукоб види прије као резултат руске агресије него унутрашњих украјинских фактора, Волкер је одговорио потврдно.

"Видјели смо шта се догодило, схватамо како је сукоб почео, јасно нам је како се данас тим сукобом управља, и зато је важно да САД постану ангажованије", закључио је он.

Волкер, некадашњи помоћник републиканског сенатора Џона Мекејна, именован је на садашњу функцију 7. јула како би помогао у рјешавању сукоба између украјинских трупа и проруских снага, а у којем је убијено више од 10.000 људи од 2014, напомиње британска агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар