Сјећање на погинуле борце

У Палама је данас обиљежен Дан Првог јахоринског одреда бригаде Специјалне полиције МУП-а Републике Српске. Припадници овог одреда били су прва организована јединица у Републици Српској која је пружила отпор непријатељу.

Република Српска 23.07.2017 | 17:58
Сјећање на погинуле борце
Парастосом у Саборној цркви за 30 погинулих и умрлих припадника одреда и полагањем вијенаца на Централном спомен-обиљежју погинулим припадницима Војске Републике Српске, обиљежен је Дан Првог јахоринског одреда бригаде Специјалне полиције МУП-а Републике Српске.

Почаст је одата онима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, али је речено да се пажња сада мора посветити њиховим породицама као и ветеранима Одбрамбено-отаџбинског рата.



"Ми у Удружењу ветерана покушавамо да помогнемо колико можемо онима који се нису снашли у овим поратним временима", каже предсједник Удружења ветарана Првог одреда специјалне јединице МУП-а Републике Српске Борослав Цицовић и додаје:

"Већини демобилисаних бораца Одбрамбено-отаџбинског рата данас је тешко, јер им држава није поклонила нимало пажње. Сада су неки други људи на власти, неки други људи су битни, а не борци. Увијек је борба и након рата, само у неком другом облику."

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић изјавио је да је Дан Првог јахоринског одреда прилика да се евоцирају лијепе успомене из тешких времена.

"Поносан сам на то вријеме када смо у најтежим тренуцима ковали братство", каже генерал Савчић и изражава захвалост ветеранима Првог јахоринског одреда, чије је Удружење одлучило да буде дио Борачке организације, а не да оснивањем неких паралелних организација разбија јединство бораца.

"Припадницима ове јединице честитам Дан оснивања и изражавам безграничну захвалност за огроман допринос који су дали у стварању Републике Српске. Посебно је значајно оно што су учинили на самом почетку рата, јер су били можда и једина јединица која је могла организовано да пружи отпор непријатељу и заштити становништво", истиче генерал Савчић и додаје како то не смијемо да заборавимо.

"Осим захвалности за оно што су учинили у рату, треба водити бригу о нашим саборцима и њиховим породицама. Да ли су запослени, како им живе породице, да ли су стамбено збринути? Ако водимо рачина о тим стварима показаћемо да заиста цијенимо нихову борбу, нашу слободу и Републику Српску", закључио је генерал Савчић.

Ветерани Првог јахоринског одреда Специјалме бригаде МУП-а Републике Српске положили су цвијеће и на гроб ратног команданта те јединице Рајка Кушића који је, осим као херој Одбрамбено-отаџбинског рата, остао упамћен и као истакнути спортиста бивше Југославије, вишеструки првак Балкана и Европе у џудоу и освајач златне медаље на Универзијади.

БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гарддиста

23.07.2017 16:17

Свим припадницима специјалне полиције који су стали у одбраниу српства од алијиних терориста И агресора сретан дан оснивања јединице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

23.07.2017 16:21

Зивјела наса дрзава Република Српска и слава свима који су уцествовали у отадзбинском рату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

23.07.2017 22:16

Волимооо те Отадзбино Наса...

ОДГОВОРИТЕ