Повећати извоз у Македонију

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, у разговору за Н1 осврнуо се на данашњу посјету делегације Владе Македоније и говорио о односима двије земље.

Босна и Херцеговина 23.07.2017 | 17:36
Повећати извоз у Македонију
"Њихов аграрни буџет је преко 150 милиона евра на годишњем нивоу, што значи да је два пута виши него у Босни и Херцеговини. Један пољопривредник у Македонији за подстицај добија, у просјеку, три до четири пута више средстава него пољопривредник у БиХ. То је искуство Македоније. То њихово издвајање и напредак су за нас врло важни. Ми смо током прошле године кренули са извозом неких пољопривредних производа. Млијека и млијечних производа у значајној мјери, али и пива и воде. Настојимо да отклонимо могуће баријере", казао је Шаровић за Н1.

Прошлогодишња размјена БиХ и Македоније око 300 милиона КМ. Раст економске сарадње прошле године је био 10% и расте ове године. До краја мандата Савјета министара, до идуће године, требала би бити повећана за додатних 100 милиона КМ - план је Савјета министара. 

Данас је уприличено и потписивање Меморандума о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Македоније који су потписали Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине и Љупчо Николовски, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Македоније.

Извор: БН/Н1.инфо

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

23.07.2017 17:33

Ми из Бањалуке смо све масине из фабрика покрали и извезли у Хрватску, Србију и даље, сад моземо извести ону рупу с купусиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

23.07.2017 22:12

Ми из Требиња смо исто урадили са фабриком алата. Сад можемо извести снове о аеродрому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.07.2017 09:17

Ми из Српца смо продали машине у старо жељезо и сад сви радимо у државним установама у БЛ

ОДГОВОРИТЕ