И пјевачи морају да плате порез

Певачи ће за сваки наступ морати да потпишу уговор, па ће они који највише зарађују морати да плате порез на екстрадоходак или да се суоче са затворском казном.

Србија 23.07.2017 | 14:44
И пјевачи морају да плате порез
Естрадни уметници од 1. августа неће више моћи да измичу плаћању пореза, пошто ће за сваки наступ морати да склопе уговор са власником клуба или ресторана, у ком ће прецизно бити наведено колико су плаћени, а новац неће добијати од газде на руке у кешу, већ на рачун у банци.

Новине у кафански живот увешће одлука Владе о примени посебног колективног уговора за ангажовање естрадних уметника, а Жарко Шакић, генерални секретар за чланство из Уније синдиката, објашњава да то значи да ће угоститељи убудуће морати да за сваког певача којег ангажују плате порезе и доприносе, а плату да му исплате на рачун у банци.

Све преко рачуна

''Нема више плаћања у кешу на руке, нити ће газда моћи да ангажује музичара а да пре тога с њим не склопи уговор. Овај нови, проширени колективни уговор односи се на све ресторане, хотеле, клубове'', објашњава Шакић. Он напомиње да овај колективни уговор треба пре свега да заштите естрадне уметнике који једва склапају крај с крајем, да кад им прође радни век не буду социјални случајеви.

Ипак, новом одлуком највише ће бити погођен крем естрадног неба, који се хвали купљеним некретнинама, јахтама, луксузним аутомобила, фирмираним крпицама и ташницама од по неколико десетина хиљада евра. Сав приход од тезгерања они ће морати да пријаве порезницима, па ће они који највише зарађују и да плаћају годишњи порез на доходак грађана. Уколико то не ураде, запрећена им је казна од шест месеци до чак 10 година затвара, у зависности од утајеног пореза.

Такође, казне за ангажовање запослених на црно за правна лица износе од 800.000 до два милиона динара, а газда једног познатог престоничког сплава у разговору за Курир каже да му се више исплати да потпише уговор с певачем него да плаћа казне.

Резање прихода

''Сасвим је сигурно да ћу им сада за наступе плаћати мање јер сам, поред хонорар,а обавезан да им платим и порезе и доприносе. Искрен да будем, од јутрос ме је већ неколико њих звало да пита како ћемо убудуће. Сви би они волели паре на руке, јер кад буду добијали новац на рачун у банци, биће јасно и да ће на крају године морати да плате порез на екстрадоходак, од чега они беже као ђаво од крста'', каже овај кафеџија и напомиње да њему лично не пада на памет да ризикује.



Мирослав Илић

''Тај предлог заговарам већ милион година уназад. Та област треба да се регулише на прави начин и увек сам био за то. Нема лажи, нема преваре. Толико од мене''.



Шабан Шаулић

''Годинама послујем преко фирме, тако да мене то ништа не дотиче. Редовно плаћам порез и апсолутно подржавам да део новца мора да се да држави''.

Милица Павловић



''У мом случају је све то регулисано од самог почетка. Имам директора Сашу Поповића иза себе, који је веома одговорна особа, па смо и сви ми с њим на челу''.

Снежана Ђуришић

''Радим и певам на исти начин и када постоји хонорар и када га уопште нема, јер сматрам да тако треба. Не сматрам да ће се нешто значајно променити, а неких нових уредби и закона ће увек бити. Што се мене лично тиче, посла имам довољно, толико и да немам времена да се жалим какве год се промене уносиле''.

Марко Булат

''Ја и сада имам уговор по ангажману и то сам увек радио. Међутим, први пут чујем за то за доприносе и није ми баш најјасније како ће то извести, јер ми нисмо запослени код тог власника локала''.



Нада Топчагић

''Давно је требало донети ту одлуку. Пре није могло ништа да се ради без жиро рачуна. Напуниш стадион и док платиш све дажбине, теби остаје 30 одсто. Чак ни угоститељи не би могли више да причају да им певачи певају за џабе''.



Казне за утају пореза

Ако износ избегнутог пореза прелази 150.000 динара, предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година и новчана казна.

Ако износ избегнутог пореза прелази 7,5 милиона динара, предвиђена је казна затвора од две до 10 година и новчана казна.

Боља наплата пореза

Економиста Љубомир Маџар сматра да је ово добра мера, јер су досад естрадњаци послове уговорали на црно:

''Много је ефикасније да држава утврђује приходе на тачки стицања, а не касније, испитивањем порекла имовине. Сви знају која су то места на којима они наступају, а ни њихови хонорари нису велика тајна''.

Извор: Курир

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Порезник

23.07.2017 12:51

Тако и треба! Морају и они плацати порез као сваки други радник. До сад су узивали као сто је Цеца или Карлеуса. Зато су стекли богатство сто нису плацали порез. Увео би да накнадно плате порез за просле 5-10 година, па да видимо како це одрзавати даље скупоцјена аута, виле и луксузне одморе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

23.07.2017 13:23

Подрзавам ову идеју. Мада муљаце они опет. Како це их контролисати кад вани пјевају?

Name

А

23.07.2017 13:26

Било је и време, а не само обичан радник да је дужан да плаћа порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

новаладја

23.07.2017 13:29

10% на рацун ,90% на руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

23.07.2017 14:41

Тако је, ко и са платама минималац на банку остатак на руке

Name

Требава

23.07.2017 15:53

Управо тако.

Name

Црни Груја

23.07.2017 15:28

Ништа од тога. Предлагач закона је заборавио да добар део њих тезгари вани. Ко ће вани да им плати порезе и доприносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас народа

23.07.2017 16:14

Сад сте се сјетили кад су многи узели у задњих 25 година на стотине хиљада евра без цента плаћеног пореза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

23.07.2017 18:14

Што значи тражиће више пара по наступу,што значи газде ће морати покрити додатне трошкове,што значи пива 4км,опет по мом џепу.

ОДГОВОРИТЕ