Јача сарадња БиХ и Македоније

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је данас у Сарајеву да очекује да ће економска сарадња БиХ и Македоније, која је прошле године износила 300 милиона КМ и имала раст од 10 одсто, сљедеће године бити повећана за додатних 100 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 23.07.2017 | 11:49
Јача сарадња БиХ и Македоније
Он је новинарима након сусрета са предсједником Владе Македоније Зораном Заевом рекао да је досадашња сарадња двије земље била квалитетна, али да је констатовано да би могла да буде још садржајнија и додатно унапријеђена.

Звиздић је данашњи састанак представника двије земље оцијенио као почетак боље и квалитетније сарадње, која би у наредном периоду требало да буде унапријеђена.

"Радићемо на јачању инфраструктурне повезаности, јер је она која је наслијеђена на Балкану веома лоша и недовољна", истакао је Звиздић.

Он је најавио да би до краја године могла да буде отворена директна авионска линија између Сарајева и Скопља.

Осим данас потписана два споразума из области пољопривреде и културе, Звиздић је најавио да би до краја године требало да буду потписани и остали споразуми који ће бити везани за економску сарадњу, туризам, саобраћај, превоз и друго што би требало да олакша сарадњу привредницима и додатно повеже двије земље.

Звиздић је рекао да би до краја године требало да буде одржана и заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Македоније, иако је данашњи њихов састанак био нека врста заједничке сједнице.

"БиХ и Македонија су сличне земље и могу бити значајна подршка једна другој у европским интеграцијама", нагласио је Звиздић.

Заев је рекао да је регионална сарадња обавеза и потреба за све земље региона.

Према његовим ријечима, данас потписани споразум омогућавају напредак и побољшање сарадње у пољопривреди између двије земље.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити потписано још низ других споразума између двије земље, међу којима би требао да буде и онај да грађани једне у другу земљу могу да иду само са личном картом.

Заев је упутио честитке БиХ на успјесима на евроатлантском путу и пожелио да што прије добије статус кандидата у ЕУ.

Он очекује да ће Звиздић на јесен посјетити Македонију, а грађане БиХ је позвао да посјећују његову земљу.

Након сусрета делегација Савјета министара БиХ и Владе Македоније, Заев би у наставку посјете требао да се састане са представницима Парламентарне скупштине БиХ и члановима Предсједништва БиХ.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

борац

23.07.2017 11:50

Двије супер силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

23.07.2017 12:34

Видите молим вас како је Звиздиц стао као на пијаци расирио ноге. Ово неке дрзавник и ринака. Па стани барем гурсузе како бог заповиједа. Па зар немају неко да их уци бонтону,лијепом понасању цак и дрзању тијела. Расирио ноге као да је сибицар .

ОДГОВОРИТЕ