"Жути картон" за Савјет министара

Све је извјесније да ће Савјет министара БиХ у сриједу добити "жути картон" од посланика у Представничком дому БиХ јер ће њихов извјештај о раду за прошлу годину највјероватније бити одбачен. Посланици су већ дуже вријеме незадовољни радом Савјету министара БиХ и не критикује рад извршне власти у БиХ само опозиција, него и позиција великим дијелом.

Босна и Херцеговина 22.07.2017 | 11:38
"Жути картон" за Савјет министара
Стога ће у сриједу, сасвим је изгледно, бити покренута иницијатива за изгласавање неповјерења Савјету министара БиХ. Дамир Бећировић (ДФ) каже да нову већину у БиХ види у коалицији СББ-а, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а, те да је то једино могуће ако неко хоће да БиХ изађе на "зелену грану".

"Колики ће бити њихов домет, то је сад већ друго питање, али то је једина могућа коалиција у овоме тренутку", казао је Бећировић. Он је рекао да је у понедјељак сједница Предсједништва ДФ-а, те да ће се састати предсједници ДФ-а и СДП-а БиХ и одлучити како ће се понашати на сједници Представничког дома БиХ, која је заказана за 26. јула.

Истиче да ће вјероватно бити упућена иницијатива за изгласавање неповјерења Савјету министара, односно неповјерење предсједавајућем Денису Звиздићу. Упитан да каже како ће то извести, ако смјена неће проћи у Дому народа БиХ јер тамо нема довољно руку, Бећировић је рекао: "Ко то каже? Има довољно, руку биће, ако буде нове коалиције, што је потпуно извјесно".

Међутим, Бећировићеве колеге нису хтјеле спекулисати о новој коалицији, тврдећи да треба прво чекати шта ће се догодити на сједници. Никола Ловриновић, шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому БиХ, каже да не очекује ништа спектакуларно на сједници.

"Немам информацију о захтјеву за смјену предсједавајућег Савјета министара БиХ, немам ни информацију о формирању неке нове већине у БиХ. Једино што очекујем да усвојимо извјештај о раду Савјета министара БиХ", рекао је Ловриновић.

Саша Магазиновић (СДП БиХ), посланик у Представничком дому БиХ, истиче да ће Представнички дом у сриједу одбити извјештај Савјета министара БиХ јер је ниво фрустрација посланика достигао врхунац.

"То ће бити 'жути картон' Савјету министара БиХ и мислим да би онда сами требало да поднесу оставку, а ако то не учине, свакако слиједи иницијатива за њихову смјену", казао је Магазиновић.
Он је рекао да СДП свакако неће ући у власт до избора, те да не жели спекулисати о новим релацијама СББ - СНСД - ХДЗ БиХ.

Душанка Мајкић (СНСД), посланик у Представничком дому БиХ, истиче да постоји много аргумената да оде овај Савјет министара БиХ. "Уколико буде изгласано неповјерење Савјету министара, онда је на политичким партијама да сједну и договоре се како даље", каже Мајкићева.

Тврди да уколико остане овако, БиХ неће добити кандидатски статус ни у другом кварталу ове године. Сенад Шепић, посланик Независног блока, истиче да очекује конструктивну расправу у парламенту, али да овакав Савјет министара и њихов нерад не може имати подршку Независног блока. Амир Фазлић, шеф Клуба посланика СДА, није желио давати процјене шта ће се десити на сједници, те сматра да је Савјет министара добро радио.

Извор: Независне новине

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Драган

22.07.2017 09:48

Од Дејтона није било неспособнијег сазива. Пуно приче, пуно свађе, политикантства, великих обећања и никаквих резултата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

22.07.2017 11:20

Како нема резултата? Немој душу гријешити. Ево министар безбједности је све похапсио. Ријешио највећи број великог криминала, корупције и непотизма. Резултат његовог преданог рада је и смјена главног тужиоца на мјесто тужиоца. То ти дође као дисциплинска опомена и мања плата за хиљаду, двије.

Name

РЕ Драган

22.07.2017 12:52

Само ти и фактички можете спасити овај народ, какав кретен

Name

хасил

22.07.2017 14:21

То нису министри то су послусници партијских сефова без разлике који додју исто тако морају слусати стаим додик бакир и цовиц кау хебес такве министре нигде у свету познато.

Name

Мата

22.07.2017 09:59

Ако се деси сто писе ,2018 године пислије избора неце постојати СББ и ДФ будите сигурни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

22.07.2017 19:19

СНСД,ХДЗ, хдз 1990, Сбб...16 посланика. Фали им јос добрих 6-7. Супља прица.

Name

Овај

22.07.2017 10:05

Овај Бећировић ми је прије дјеловао као разуман политичар.Тврдити да дубоко корумпирана секта као што је снсд заједно са хдз и странком Фахрудина Радончића води БИХ у бољу будућност не да није нормална него је за психијатријски љекарски конзилиј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

22.07.2017 10:32

У Представничком дому имају два Бецировица , Денис из СДП ( ви на њега мислите вјероватно) и овај Дамир из ДФ који је први манадат у ПД БиХ

Name

Паул Брајтнер

22.07.2017 10:39

Овај...ускоро цес остати без те "филдзан"дрзаве..хехе

Name

Мрки

22.07.2017 11:27

Који год да је Бециревиц, овај од Зеље златног љиљана или овај други, сигурно обозава Србе и бице одлицан за коалицију са СНСД.

Name

Грујо

22.07.2017 10:21

Бецировиц који је користио најгору антисрпску реторику и поднио низ иницијатива против Републике Српске у власти види СНСД заститнике српства. Је ли то сада Додик опет патриота, а СзП издајници. СНСД са ХДЗ и Бециревицем, бас ме интересује ста це нам Баја објаснити када су у питању планови ове оцито просрпске коалиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

22.07.2017 10:22

Зло стално врти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

22.07.2017 10:31

Па добро рекао боља будуцност али није рекао ција боља будуцност народна није сигурно нису они ти због народа народ је ту због њих да их редовито сисају неписмену марву ситног зуба

ОДГОВОРИТЕ
Name

кудуз

22.07.2017 10:38

Тако то бива кад се пита прави од го.ана.Назор направили см да би наудили РС.тзв сзп није ни за куцног савјета ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

капетан

22.07.2017 11:32

О цему ти земљаце прицас.Повезујес ли ти иста од овога сто је написано или рецено у овом тексту.Овдје се прави скупстинска вецина три највеца лопова у цијелој БиХ само зато сто је овај СМ поцео са отварањем силних афера а на цијем целу су управо ова троица. Остаје им једина ,опција преузети све битне институције дрзаве како би се заститили и сацували нелегално стецену имовину.Сад питам тебе паметњаковицу да нам казес ста је то лосе урадио овај савјет министара и због цега није добар .

Name

Пуковник-капетану

22.07.2017 12:24

Г-син капетане врло добро јер НЕ СМИЈЕМ речи одлично јер остављам војнички простор за ту ријеч неком генералу.

Name

Дјекна

22.07.2017 13:17

Ово је до сад мајбољи савјет министара. Бице јос бољи кад у њему буде висе министара ДФа и савеза за промјене. Додиик Цовиц и Изетбеговиц це остати празних сака, нароцито након следецих избора. Људи се освјесцују, полако, али незаустављиво. На лрају се ипак стомак пита.

Name

Кудузе

22.07.2017 13:54

Реци ти нама шта је твој Додик направио кад је био 8 год.у Сарајеву осим сто је тад највише надлезности оттисло на БиХ?Писи нам друже шта је направио да и ми знамо.Писи ваљда се сјецас а ако не ја ћу ти набројати Додикова велика дјела док је сједио у Сарајеву он и његова лоповска свита. Е сад од панике јер ови нешто цацкају,удрузује се твој Додо са црним дјаволом небил сјео опет горе па да заташкају све поново.Мислим неће моћи,точак иде напријед полако али иде.

Name

кудуз

22.07.2017 14:27

Није битно ко је на власти.најбитније је да издахне наказа звана бих..њу одрзава бакир и тзв сзп..Кад издахне ова неман,"нестаце" и 150.000 слузбеника који,као раде у тзв бих..Онда нека свако кроји зивот у својој куци како хоце..

Name

Напредак

22.07.2017 12:13

Ма ја.Велика достигнуца.Ал у сусњу.Ко да смо луди код оцију.Стално они и странци контатуну неки напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

22.07.2017 14:16

Добро је СМ и радио с обзиром колико је остало кадрова СНСДа на битним мјестима,који су опструисали многе битне покушаје (Зубац и сл.). А каква је корупција и јавашлук у Тужилашву БиХ није ни чудо што нико од ухапшених није осудјен. Додик је направио мафијашку државу за себе и своје сљедбенике. Фали му још пар коцкица да се сложи и неможе му више нико ништа. Суд поготово- можда Бог једино, али мислим да нас је он заборавио.

Name

Браво Србац

22.07.2017 16:39

Браво Србац и ти видис напредак.акрај Саве влага велика у овој вруцини.Да ти није Фата Моргана.

Name

клапац

22.07.2017 13:52

Савез за промјене мора освојити ентитетску власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.07.2017 16:37

Који савез за које промјене, кад они уопште не постоје. Видиш да сви вуку на своју страну а тек кад крене предизборна кампања, онда ће се потпуно распасти. Нема савеза кад се буду дијелиле функције-новац.

Name

Оце

22.07.2017 16:40

Оце, кад се из камиона брасна извуце предсједник.