Пада кредитни рејтинг БиХ

Због угрожености аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) и неефикасности функционисања институција, могуће је погоршање кредитног рејтинга БиХ, наведено је у најновијем економском извјештају Европске комисије за западни Балкан.

Босна и Херцеговина 22.07.2017 | 07:52
Пада кредитни рејтинг БиХ
Наиме, како је истакнуто у дијелу који се односи на БиХ, иако је агенција за кредитни рејтинг "Моодy'с" објавила рејтинг БиХ Б3 са стабилним изгледима, због поменутих проблема постоји ризик да се тај рејтинг додатно снизи.

За Зорана Павловића, економисту из Бањалуке, ово је логична посљедица чињенице да је БиХ ушла у сарадњу са ММФ-ом, а да не испуњава своје обавезе.

"Када сте међународни дужник, а имате уговор с ММФ-ом, онда морате прво њега да измирите па онда све остале", каже Павловић. Истовремено, судећи према извјештају, чини се да се власти БиХ све теже задужују код комерцијалних банака за пословично крпљење буџетских рупа.

"Кредити за јавни сектор у ентитетима, кантонима и општинама су пали за 8,7 одсто у мају, док су у првом кварталу пали за чак 13 одсто", наведено је у овом извјештају.

Павловић објашњава да је због закона о банкарству у оба ентитета дефинисан ниво могућег задуживања поједине компаније, односно банака у односу на потенцијал банке.

"По том основу долази се до максималног нивоа могућег задуживања. Банке, односно друге финансијске институције немају могућност да се више задужују у смислу да више дају пара ентитетским владама, и то је разлог за податак који су они навели", наводи Павловић.

Према фискалном програму чија је имплементација у току, Европска комисија у извјештају истиче да ће консолидовани буџетски дефицит износити 0,3 одсто.

"Дефицит је примарно проузрокован од стране локалних власти и социјалних фондова у износу од -0,5, односно -0,1 одсто, док централне власти таргетирају консолидовани суфицит од 0,3 одсто бруто домаћег производа", наведено је у извјештају.

Због бољег прикупљања пореских прихода, у извјештају истичу да ће фискални програм имати боље финансијске резултате.

"Јавни дуг је остао на 41,1 одсто крајем 2016, што је нешто ниже у односу на 42 одсто на крају 2015. Спољни дуг је порастао за два одсто, који је и више него довољно компензован смањењем унутрашњег дуга за 1,6 одсто", наведено је у извјештају.

Судећи према њему, још лоших вијести долази у области производње с обзиром на то да се истиче да је у првих пет мјесеци ове године индустријска производња мања за два одсто, највише због хладног времена и посљедичних проблема у производњи електричне енергије.

Павловић каже да наша индустријска производња није претјерано везана за електричну енергију, осим за производњу алуминија у Мостару и чињенице да се електрична енергија извози.

"Недостатак струје утиче на могућност прераде и производње алуминија, а и сама струја је извозни производ", наводи он.

Иако је дошло до мањег повећања плата, у извјештају истичу да је због раста цијена малопродајних потрошачких производа за 5,4 одсто у првих пет мјесеци 2016. у поређењу са истим периодом претходне, дошло до реалног смањења плата за -0,4 одсто.

У извјештају су први пут наведена и најважнија извозна тржишта за бх. робу. Извоз робе широке потрошње порастао је за чак 20,5 одсто у првих пет мјесеци у односу на исти период претходне године захваљујући јачем извозу у Хрватску, Србију, Аустрију и Словенију.

Истакнуто је да БиХ чак 40 одсто својих извозних производа продаје у Њемачкој, Италији и Хрватској. За овај податак Павловић види објашњење у чињеници да су домаћи произвођачи због слабе куповне моћи на тржишту БиХ присиљени тражити страна тржишта која су платежно способна.

"У бити једини излаз БиХ у овом моменту јесте оријентација ка извозним артиклима за познатог купца и да на тај начин запошљавају домаћу радну снагу. Практично ми немамо маневарског простора за неки други стратешки концепт економског развоја", закључио је Павловић.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кијо

22.07.2017 06:24

Треба бити свјестан цињенице да уводјењем санкција Додику пада и његова власт. Наравно да се ово треба десити мирним путем. За то и слузе санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

22.07.2017 08:34

Ето ста нам направи СзП :) ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

22.07.2017 09:37

За то су криви Миле И Здрељка фуј .