Незадовољни одлуком суда

Канцеларија дисциплинског тужиоца саопштила је да није задовољна одлуком Првостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ да Горана Салиховића премјести са мјеста главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ, те да одбије дио дисциплинске тужбе.

Босна и Херцеговина 21.07.2017 | 20:58
Незадовољни одлуком суда
Изрицањем ове дисциплинске мјере није прихваћен захтјев за разрјешење Салиховића дужности главног тужиоца и тужиоца Тужилаштва БиХ који је Канцеларија затражила у дисциплинској тужби због врсте и тежине повреда службене дужности.

Канцеларија дисциплинског тужиоца је задовољна дијелом одлуке Првостепене дисциплинске комисије којом је утврђена дисциплинска одговорност и Салиховић проглашен одговорним по три тачке дисциплинске тужбе.

Салиховић је проглашен одговорним због дисциплинских прекршаја "било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва" и "намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а БиХ".

Дисциплинска комисија је донијела и одлуку, којом се одбија дисциплинска тужба у вези са дисциплинским прекршајима "омогућавање вршења дужности тужиоца лицима, која за то нису законом овлаштена" и "мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или потцјењивања њихових активности.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлаштена, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима, која су у надлежности ВСТС, те својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Салиховић је наводе дисциплинског тужиоца одбацио као нетачне и поднио жалбу на одлуку о суспензији.

Упоредо са дисциплинским поступком, Тужилаштво БиХ води и кривичну истрагу против Салиховића, који је 10. јула испитан у својству осумњиченог у предмету у којем истрагу води Посебно одјељење за организовани, привредни криминал и корупцију.

Салиховића сумњиче за низ неправилности у раду Тужилаштва БиХ, због чега је суспендован у септембру прошле године.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Митар М.

21.07.2017 19:20

Ако има ста горе у правосудју од Г. Салиховица, то је та дисциплин.тузиља М. Курспахиц. Она никад у зивоту није поступала по предметима, а сад треба да оцјењује тузи друге. СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тропиц

22.07.2017 06:43

А Гордана Тадић, кадар Човића....

Name

разумио

21.07.2017 19:39

Тај БиХ суд даје јасну слику о стању унутар БиХ: корупција, непрофесионалност и пристрасност. Онај ко их плаца за њега и раде, но проблем је у томе ко их плаца. Срамота једне назови дрзаве која се лагано гаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

22.07.2017 06:16

ТРГУЈЕТЕ ЉУДСКИМ СУДБИНАМА СРАМ ДА ВАС БУДЕ И ЈОШ СЕ ЖАЛИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

22.07.2017 07:17

КАНЦЕЛАРИЈА ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЗИОЦА ТУЗИЛАСТВА БиХ НЕКА ПРОВЈЕРИ КАКО ПИСМЕНО ОМБУДСМАН ЗА ЉУДСКА ПРАВА УПОЗОРАВА ТУЗИЛАСТВО БиХ ДА КРСИ ПРОПИСЕ, ТЕ КАКВА СЕ СВЕ "ПРАВНА ЦУДЕСА" ДЕСАВАЈУ ПО ПРИЈАВИ ПОДНЕСЕНОЈ ТУЗИЛАСТВУ БиХ РАДИ НЕЗАКОНИТОГ, ПРОТИВУСТАВНОГ И КРЕСЕЊА МЕДЈУНАРОДНОГ ПРАВА ОКО ЗАПОСЉАВАЊА У "ЕЛЕКТРОПРЕНОС БиХ"??? Тест за објективност рада Канцеларије Дисциплинског тузиоца!!!

ОДГОВОРИТЕ