Поново пале политичку ватру

Политичке пожаре поново пале лидери СНСД и СДА Милорад Додик и Бакир Изетбеговић. Са вербалних прешли су на конкретне сукобе. У сусрет новим изборима - већ виђен сценарио.

Босна и Херцеговина 21.07.2017 | 19:28
Поново пале политичку ватру
Да ли је све ово за некога било каква новина. Вјероватно није. Запаљива национална реторика, питање поријекла, црвене линије. Баш на овај, а некада и на много запаљивији начин Милорад Додик и Бакир Изетбеговић су знали да резервишу прву стране новина и прве минуте Дневника. Мало се тужакају, мало се мире – све у свему, према мишљењу многих, добро шурују.



Кафански негдје у ово доба прошле године у Источном Сарајеву двојац Додик – Изетбеговић спустили су тензије. У ресторану ’’Барка’’ договорен је фамозни механизам координације. Позирање, фотографисање и добро расположење годину дана касније прерасли су у нови политички рат. Запаљива реторика доминира.



Политички је изнова букнуло због недавне изјаве Милорада Додика да исламске фондације имају циљ да поново окупирају Дрину. Изетбеговић све тумачи као кривично дјело. Позива да се у цијелу причу укључи Тужилаштво и међународна заједница.

''Према мишљењу Милорада Додика, Бошњаци, старосједиоци Подриња, су окупатори. Етничко чишћење и геноцид извршен над њима је позитиван отаџбински рат, а њихов повратак у складу са Анексом 7 и Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, поновна је окупација коју треба спријечити. Ради се о најопаснијј изјави једног званичника у БиХ'', истиче Изетбеговић.

''Бошњачка политика у току отаџбинског рата је била усмјерена на етничко чишћење Срба и то говори податак од 3.500 људи. Рекао сам да постоје организације које су давале новац искључиво како би се враћали људи на исток и уз саму Дрину, јер то представља нови покушај оживљавања стратешких циљева'', поручује Додик.



Политички амбијент у БиХ најбоље осликавају испади Додика и реакције Изетбеговића. Многи то доживаљају као већ виђену фарсу.

''Нажалост, то се код једног броја грађана прихвата као борба за националне интересе и на тај начин обојица прикривају стварно стање ствари у БиХ. Прикривају одговорност власти за овакво лоше стање и лош живот грађана'', истиче замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ, Младен Босић.

Нова политичка игра поене доноси и једном и другом лидеру. Ипак, аналитичари благу предност у дводворавању бирачима дају једној страни.

''У овом тренутку, мислим да појачана национална реторика више одговара Бакиру Изетбеговићу, јер је дефинитивно његова политичка опција и странка у паду. Свакодневно видимо да им се осипа и Клуб посланика, у странци су размимоилажења, а он овом реториком покушава да поврати неку своје бираче, како би се представио као заштитник националног интереса. И у том смислу, најлакше му је да ''удари'' на Додика и на Републику Српску, каже политиколог Велизар Антић.



Показало се већ много пута да националне тензије чувају и доносе велики број гласача. Конкретно, у овом случају профитирају и један и други, јер Изетбеговић брани свој народ, а Додик се доживљава као жртва коју напада бошњачка страна.

''Према мом мишљењу, они не могу да се носе са правим и реалним проблемима народа - економија, корупција, криминал, миграције.. Дакле, они не рјешавају основна питања и проблеме грађана и најлакше им је да лопту пребаце на национални ниво'', истиче Антић.

У тој политичкој игри отишло се толико далеко да се чак обезвређују и жртве. Али, кога брига јер они који одлучују о свему ионако мисле само на личне интересе.



БН телевизија

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

стави праву ствар на право мјесто

21.07.2017 17:42

Кад ко огладни треба ставити умјесто хране политику у уста па онда појести политику умјесто хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1974

21.07.2017 18:07

Два брата, два другара, ко да их је једна мајка родила а и истом се Идолу клањају "новцу"

Name

РЕ себи самом

21.07.2017 18:44

Нека руцака моземо ми гладни, нек су они нама здрави и зиви пуно година владали, ми гласали позртвовано они се богатили ненормално, они се препуцавали ми се рокали, њихова дјеца узивала диљем света наса надницарила за руцак. Добро је сам нек непуца......…. РЕ самом себи. ОВАКО БИ ТРЕБАЛО. Нека они мало огладне, нек цркну ни дана не владали, ми гласали за културне и постене, они на робију ми на слободу, њиховој дјеци било ко и насој, Е онда се никад неби запуцало

Name

Освит

21.07.2017 17:52

И Додик и Изетбеговиц и Цовиц су воде кланова које своје владање овим просторима одрзавају ударајуци у националне таламбусе.Проблем је сто опозиција зели њихову смјену ударајуци у те исте таламбусе прицама о патриотима и издајницима и изворним заступницима националнних интереса.Поставља се питање да ли у овој земљи постоје политицке снаге које знају зивотна питања градана и народа поставити у први план ,осудити не висе краду него отворену отимацуну, јер је ваљда и дјеци у вртицу јасно ста се крије иза одбране националних интереса нарда ове земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

21.07.2017 19:11

Фуј.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

21.07.2017 23:14

Додик навуко БиХ кравату, оригиналее.

Name

кампања изборна је цијели њхов мандат

21.07.2017 19:30

Како народ висе мозе гледати ове фаце зар се народу неповраца на ове рузне фигуре.радје је погледати слике мајмуна него њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лwрст

21.07.2017 19:43

Ову двојицу криминалаца под хитно пред одговорност за стање у земљи БиХ. Сто прије се то деси, прије цемо се помакнути са мртве тацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али,

21.07.2017 19:54

Ја нецу "У" ЕУ!

Name

Ај, ево фино... ....

21.07.2017 19:51

У томе се слазем са њима, нецу ни ја "У" ЕУ! Цини ми се да смо у вецини... РЕФЕРЕНДУМ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

21.07.2017 21:19

100 будала би надгласале једног Николу Теслу. Толико о демократији и гласању вецине

Name

Тутбоскара

22.07.2017 04:52

Е видис ја хоцу у ЕУ ајмо референдум ал на цитавој тетиторији бих на оба ентитета И дистрикту.Само сутра немој ако вец немас некога у тој еу своју дјецу слати у исту ту еу. Ми смо лицемјери колико млади људи је нспустило Рс И гдје су отисли у исту ту ЕУ а њихови полтронски лицемјерни родитељи казу нецемо ми у еу фуј гаде ми се.Гдје су редови за визе у којим амбасадама у амбасадама земаља које су у еу.Који језик наса дјеца посвецују највисе на курсевима њемацки И енглески да би нагулили из насе оазе у исту ту еу за коју се неки однас бусају у прса И вицy нецемо у еу а спремају кофере И пакују дјецу за исту ту еу.Јрбе...но лицрмјерје код насег народа .

Name

за Турбоскара

22.07.2017 06:59

Браво мајсторе,погадјас у срз проблема.

Name

Бл Диас

21.07.2017 21:41

само се свадјате ја сам отисао у сведцку, они прије су се захваљивали Карадзицу а ја милокраду. миле брате хвала ти да тебе није било и твог снсд-а остао ми доле и радио за 500 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцк

22.07.2017 01:58

Нема бољих јарана од њих двојице

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.07.2017 07:51

СВЕ ЧЕСТИТКЕ КО ЈЕ ИЗМИСЛИО РАТ НА НАШИМ ПРОСТОРИМА.ПОЈЕДИНИМ НИ У МАТЕРИНОЈ НИЈЕ БИЛО БОЉЕ .САМО ШТО ЈЕ МАНА, ТУМАРАЈУ ИЗГУБЉЕНИ НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ .НЕ ЋЕ ИМ БИТИ ДОБРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар,

22.07.2017 08:56

Молим вас ,одлазите вец једном слабо ми пистаје када цујем ,да зелите још да харате" отказите доста сте стете направили

ОДГОВОРИТЕ
Name

цитава БиХ

22.07.2017 21:22

Ове гадове избаците ,и не приказујте банду немамо апетита кад љигавце видимо,

Name

Е МОЈ НАРОДЕ

23.07.2017 16:23

Ближе се избори и почиње још једна представа за овај несретни народ. Три најбоља пријатеља,три добра друга ће одиграти јос једну добро осмишљену и до сада успјешну и надасве профитабилну представу која ће им омогућити јос четири године пљачке , лоповлука и лагодног живота. Представу као и до сада почињу Бакир и Баја а трећи на почетку мудро ћути и чека прави тренутак да се укључи у игру. Како се ближе избори све жешће ће нападати један другог или трећег а све под плаштом заштите наших интереса и одбране од оног другог или трећег. При том ће се наравно њих тројица представљати као једини могући спасиоци . О политичким неистомишљеницима кренуће најцрње лажи којих би се нормалан човјек стидио. Носиоци и вазан фактор у читавој игри биће послушни медији који ће ћутати о криминалу,корупцији,пљачки јавних предузећа,све већем одласку младих и образованих о јаду и бједи у којој већина обичних смртника живи у овој несретној земљи а све више радити на сатанизацији политичких неистомисљеника. Сви они који не мисле као они биће проглашени издајницима и нечијим мрским слугама. Почеће шаторске забаве на којима ћемо слушати бајке о бољем животу и праведнијем друштву а можда и неки нови хит од оних којима је за разлику од већине народа до пјесме.Квалитет шаторске забаве у многоме ће зависити од количине новца покраденог из јавних предузећа.Пошто је већина пропала или је у јако лошем стању треба очекивати мало слабији квалитет шаторске забаве у односу на прошле изборе.Наравно и због чињенице да се понешто новца мора оставити и за куповину папака којих је све више а из године у годину су све скупљи и безобразнији у својим захтјевима.Када се одигра и посљедњи чин и заврше избори три добра друга,три најбоља пријатеља ће сјести у неки добар ресторан и уз мезу,иће и пиће ,а све о народном трошку,и у опустеној атмосфери ,сумирати резултате и смијати нам се у лице. Ако им и после свих ових година и толико пута одгледану представу то омогућимо треба да заћутимо и да се стидимо своје дјеце јер смо им унистили будућност и једни и други и трећи.

ОДГОВОРИТЕ