Упозорење Стејт департмент

На Косову јача претња од насилног исламског екстремизма што једним делом финансисрају и стране организације које пропагирају екстремне идеологије и насилне екстремне групе које активно користе друштвене медије за ширење пропаганде и регрутовање следбеника, оценио је амерички Стејт департмент у новом годишњем извештају о тероризму.

Свијет 21.07.2017 | 12:29
Упозорење Стејт департмент
У делу извештаја који се односи на Косово наводи се да је отрпилике 315 страних терористичких бораца са Косова отпутовало у Сирију и Ирак да се боре за Исламску државу (ИСИС), или Ал-Нусру, испоставу Ал- Каиде у Сириј и да је отприлике 58 убијено.

 Стејт департмент оцењује да Влада Косова примењује свеобухватну стратегију и акциони план за борбу против насилног екстремизма и додаје да на том плану сарађује са САД, као и НАТО и Еулексом (на северу Косова), док са Србијом, иако нема такве сарадње, од 2013. постоји план о интегрисаном управљању границама и заједничко учешће у обукама које финасирају САД.

У извештају се набраја шта Косово предузима у борби против тероризма, укључујући доношење и спровођење закона, биометријске пасоше, контролу на границама, опремљеност граничне полиције, а као препрека за бољу сарадњу са међународним организацијама наводи се чињеница да Косово није чланица УН, Интерпола ни Еуропола због чега Унмик и Еулекс делују као посредници што успорава процедуре и сарадњу.

Наводи се такође да је Косово показало политичку вољу да се бави претњама везаним за тероризам и да поседује законски оквир за то и додаје да су националне институције ојачале капацитете својих истражних и тужилачких елемената, али ограничени капацитети, средства и искуства и даље ограничавају способност ефикаснијег решавања предмета тероризма.

Чланство Косова у многим регионалним и међународним организацијама, укључујући УН, блокирају земље које не признају његову независност, наводи Стејкт департмент и додаје да недостатак чланства и непризнавање Косова, онемогућава сарадњу у многим питањима, укључујући и борбу против тероризма.

У делу извештаја о Србији наводи се да су српске власти током прошле године наставиле напоре у борби против тероризма, а да су политички лидери сарађивали са САД и међународном заједницом на развоју снажнијих антитерористичких мера и стратегија.

Србија је остварила напредак по питању прилива миграната, наводи се у извештају и додаје да је регистровано око 110.000 од око 135.000 миграната који су прошли кроз земљу.

- Ипак је било знатних пропуста у провери и обради, што показују медијски извештаји да је најмање један починилац терористичких напада у Паризу у новембру 2015. године прошао кроз Србију представљајући се као сиријски избеглица - пише у извештају Стејт департмента.

У извештају се подсећа да је Србија 2016. донирала око 10 тона муниције борби против Исламске државе, али да је због тешке економске ситуације ограничена њена могућност додатног финансијског или материјалног доприноса коалицији која се бори против исламских екстремиста.

- Влада је наставила сарадњу са суседним земљама на побољшању пограничне безбедности и размене информација - додаје се у извештају, уз оцену да је мигрантска криза открила бојне недостатке у безбедности српских граница, које углавном имају и суседне државе.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бил & Хил

21.07.2017 10:47

То мора да је нека греска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

21.07.2017 11:54

Зар има већих терориста од њих, па они су стварали, помагали, наоружавали терористе на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Н О

22.07.2017 07:07

Косово је у саставу Србије,како да буде чланица било чега,а ти исти амери само стварају конфликте

ОДГОВОРИТЕ