Ново задужење Владе Српске

Задужење од нових 28,3 милиона евра код Свјетске банке за ресорног министра Зорана Тегелтију је најбољи потез Владе Српске. Тегелтија тврди и да је ИРБ најбољи пројекат Српске на чијем рачуну има више од 100 милиона марака.  Опозиција пита: ако је тако, зашто се Република Српска константно задужује!?

Република Српска 20.07.2017 | 20:12
Ново задужење Владе Српске
Представници Свјетске банке у септембру долазе у Републику Спску на коначне договоре.

Не очекујемо подршку опозиције

Неодобравање новог задужења од стране опозиције Тегелтија назива очекиваним.



''Опозиција замјера свакој одлуци Владе Српске. Не очекујемо њихову подршку. Овај новац не иде банкама, нити једна марка.  Није држава та која реструктурише банке, то је њихов приватни посао. Цјелокупна средства, без обзира колико ће се повући, биће дио средстава буџета РС'', јасан је министар финансија РС, Зоран Тегелтија.

Влада контрадикторна

Коментаришући јучерашње изјаве ресорног министра да је банкарски сектор стабилан, да грађани имају повјерење у банке, да депозити грађана расту, и да нема кривца за пропаст три банке, опозиција се пита зашто се онда Република Српска поново задужује?!

''Једна велика контрадикторност власти, која тврди да је стање стабилно. Минимизирају пропаст три банке и сами себе пониште са овим приједлогом, како би се санирало стање у банкарском сектору РС'', истиче посланик ПДП-а у НС РС, Мирослав Брчкало.

''Гдје планирате ове милионе да потрошите? За које пројекте ћете потрошити овај новац, за повећање пензија, за дефицит?!'', упитао је посланик НДП-а у НС РС, Здравко Крсмановић.

Ракуљ: Не прихватамо 3 посто

Док се узимају нови кредити, пензионери се боре за минимално повећање пензија. Поручују да неће одустати од захтјева да се пензије повећају за 5 одсто. Најавили су да ће о томе званичан став заузети 28 јула. Најављено повећање пензија, кажу, не прихватају.

''У овом друштву, имамо најнижу пензију, а они који су власници капитала, обезбиједиће себи своју старост на други начин и неће му бити потребан овакав Фонд пензијско-инвалидског осигурања'', јасан је предсједник Удружења пензионера РС, Раде Ракуљ.

Треба спријечити послодавце да пријављују кадрове са високом стручном спремом на минималнте плате, поручују из ресорног министарства. Потврдили су да ће пензионери од октобра имати повећане пензије од 3 одсто.

''Влада је све ово вријеме дала своју подршку, показала је сензибилитет према популацији која је најзаслужнија за материјализацију РС и свега оног што имамо'', истиче министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Миленко Савановић.

Влада Српске неспособна

Опозиција тврди да је Влада неспособна да ријеши нагомилане проблеме у Фонду ПИО. Кажу, једино што је добро урадила је прелазак на трезор.

''Повећање од 3 посто на 160 марака је само четири хљеба на мјесечном нивоу. То је смијешно и неодговорно и говори у прилог чињеници да ова Влада не зна шта ради и да није способна да ријеши горућа питања у Републици Српској'', поручује посланик СДС-а у НС РС, Миладин Станић.

''Без поправљања стања у привреди и наплате пореза и доприноса, не може се очекивати да ће се стање у овој области поправити. Имали смо већи број пензионера од запослених. Сад је мало повољније, али је недовољно'', истиче посланик СРС-а у НС РС, Миланко Михајлица.

Љетна пауза до септембра

Парламент Српске завршио је засједање усвајањем по хитном поступку Закона о интервентним набавкама који изазвао највише полемике, јер опозиција сматра да је претходно требало утврдити одговорност за пропаст Робних резерви РС.

Након ове сједнице, наступа љетња пауза до септембра.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ханиште

20.07.2017 19:24

Кратко-влада је људско дно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

20.07.2017 19:53

Са дна се подизе Феникс: Папци свих земаља удрузимо се, показимо демократски капацитет.

Name

ЦРВЕНИ АЛАРМ

20.07.2017 20:03

ИМАЛ КРАЈА ТОМ ЗАДУЖИВАЊУ ИМАМО ОКО 60 ОПШТИНА У РС-У ДУЖНИ СМО 6 МИЛИЈАРДИ КМ ИЛИ 6 ХИЉАДА МИЛИОНА КМ СВАКА ОПШТИНА ЗНАЧИ ТРЕБА ДА ВРАТИ 100 МИЛИОНА КМ НА 1 МИЛИОН СТАНОВНИКА ТО ЈЕ 6000 КМ ПО СТАНОВНИКУ И АКО УЗМЕМО У ОБЗИР ДА ЈЕ У МОГУЋНОСТИ ВРАЧАТИ ДУГ МОЖДА ПАР ВЕЋИХ ОПШТИНА , ИМА ДА НАМ ЗРАК НАПЛАТЕ ШТО ГА УДИШЕМО ЈЕР ТО МОРА НАРОД ИЗНИЈЕТИ НА СВОЈИМ ЛЕДЈИМА И НИКО ДРУГИ А МИ П А С И В А , ПОСМАТРАМО КАКО НАМ БУШЕ БРОД НА КОМ ПЛОВИМО И ПОМАЛО АЛИ СИГУРНО ТОНЕМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато мој

20.07.2017 20:21

Бато, зар ти није јасно да је све пропало и да висе нема ни теоретске сансе за неки просперитет. Сви су тога свјесни и народ и политицари. Зато народ бјеЗи главом бе обзира а политицари полусавају да мазну ста јос има. Пасивни смо јет смо свјесни да спаса нема.

Name

економиста

20.07.2017 20:03

Само заврнути финанцијску славину оваквој влади. Има да лагано али сигурно попуца по савовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

20.07.2017 21:43

Само напријед, Миле. Босњаци су уз тебе. Нико боље не унистава РС од тебе хехехwх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно ста раде

20.07.2017 23:18

И Турци би боље управљали Републиком Српском од овог резима. Ово сто су урадили од нас равно је оном сто су наси преци дозивјели током другог свјетског рата. Мозе ли их ико зауставити?

Name

Бакир Изетбеговиц

21.07.2017 04:13

То прецеднице само напријед....знас ста смо се договорили......ма да ста ови балвани знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

21.07.2017 06:30

Ово је све прдина бара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

21.07.2017 08:00

Додик: Сарајево, Бошњаци , крокодили,жирафе .....су криви сто се РС задужује и сто РС пропада, тоне, дехидрира....

ОДГОВОРИТЕ