РС треба опрему за гашење пожара

Херцеговачке општине претпјеле су велику штету због пожара. Хеликоптер Оружаних снага БиХ је интервенисао. Хеликоптер Владе РС стигао је тек након пет дана борбе са ватреном стихијом. Провјерили смо да ли су приоритет службени аутомобили за предсједника РС и министре или интервентни хеликоптер?!

Република Српска 20.07.2017 | 19:28
РС треба опрему за гашење пожара
Апокалиптичне слике ватре која је гутала све пред собом претходних дана у Херцеговини. Због високих температура, није искључено да букну нови пожари.



Пожртвовани ватрогасци су се данима, и то са мањом опреме, борили са ватреном стихијом. Истовремено, власт се борила да не претјера са климом у кабинетима. Владин хеликоптер у Љубиње је стигао након пет дана.



''Мислим да ми у Херцеговини морамо да направимо једно системско рјешење за Херцеговину, да имамо хеликоптер који ће бити стациониран овдје и који ће моћи брзо интервенисати на оваквим теренима. Ове године, настрадала је општина Љубиње. Догодине ће можда Требиње, сљедеће године Невесиње, јер сви знамо какви су овдје терени - неприступачни, са великим сушама, и сваке године на овом дијелу имамо пожара'', истиче начелник општине Љубиње, Дарко Крунић.



Системског рјешења нема. Ватрогасни Савез Српске још није добио сагласност Владе на овогодишњи план и програм. На то се вјероватно заборавило или се пролонгирало, јер је власт била заузета куповином службених аутомобила.

Интервентни хеликоптер, очигледно, још није приоритет – без обзира што је само у Љубињу уништено 20 одсто територије.



''Хеликоптери не служе за елементарне непогоде, него служе за шопинг туре према Бечу'', каже посланик СДС-а у НС РС, Миладин Станић.

Хеликоптер за гашење пожара и друге кризне ситуације ће бити набављен. Али у времену када буде било више пара. Када ће и да ли ће их уопште бити, не зна се. Зна се само да их сада засигурно нема. Барем не за мултифункционални хеликоптер. Сада они којима је ватра прогутала све могу да апелују само на кишу.



''Имамо план набавке хеликоптера. Морали смо да објашњавамо Скупштини како то није хеликоптер којим ће се возити функционери, јер тамо може да сједне и до 20 људи, и може да има све могуће прикључке које треба да има, како би управо реаговали у таквим, а не дај Боже, у неким другим кризним ситуацијама - саобраћајних несрећа или било чега што се деси. Али, када се деси пожар, онда питате зашто немамо хеликоптер. А када хоћемо да набавимо, онда кажете да је то зато да се возе функционери'', јасна је премијерка Српске, Жељка Цвијановић.



Према мишљењу многих, власт се поставила као да је горјела у најмању руку туђа земља. Да зло буде веће, мањкало је и опреме. О мјерама заштите од пожара да се и не говори.

''Несхватљиво је да до сада и немамо посебну сједницу Владе, посебну сједницу Народне скупштине РС, како бисмо се адекватно ангажовали'', истиче посланик ПДП-а у НС РС, Драган Галић.

О пожарима нема ни слова у Закону о интервентним набавкама. Власт признаје да се мора убацити у пету како би се ријешили ови проблеми. Али, не кажу и када се то убрзање може очекивати.



''Дешавања ових дана и у Хрватској и Црној Гори нам показују да и неке веће државе него што је РС, тешко излазе на крај са толиким обимом катастрофа, и мислим да у наредном периоду свакако треба подржати Републичку управу Цивилне заштите'', каже посланик СНСД-а у НС РС, Душица Шолаја.

Ако се још неко тога сјећа, Влада је крајем прошле године донијела одлуку о формирању посебног сектора за заштиту од пожара. О ефектима и дјеловању – мало ко или готово нико након тога није говорио. Тако да не би било зачуђујуће да се и догодине у ово вријеме поново говори о овој проблематици, посљедицама, па и о томе да ће ватрогасци због недостатка опреме голим рукама гасити пожаре.



БН телевизија

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

20.07.2017 17:41

А како би нас предраги водза без хеликоптера и ста це РС хеликоптер треба купити водза јос један себи њему су потрбнији у борби против вјетрењаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2017 18:31

29.01.2013. Сребренка Голић, бивша саветница премијера РС-а Милорада Додика, објашњава да је она сама чиста од било каквог криминала, али тврди да се већина Додикових саветника лично обогатила далеко изнад својих званичних примања. Владику Григорија описала као опасног лажова Голићева је највише љутње показала због Гордана Милошевића, Додиковог спољно-политичког саветника. Описала га је као једног од младих, нових саветника који су запослени јер говоре енглески, иако немају академске квалификације (“Милошевић има само средњошколско образовање“, приметио је писац депеше). Голићка је рекла да је Милошевић позајмљивао новац за цигарете када је упослен као записничар, али да је недавно завршио из градњу велике нове куће и набавио нова кола. Голићева је, такође, критиковала Додиковог кључног саветника Славка Митровића,описујући га као опасну особу која има лош утицај на Додика. Рекла је да Митровић, који се сам описује као неплаћени саветник премијера, значајно доприноси Додиковом повећаном национализму и да је он припремио већину, ако не све, ватрене уводнике и колумне који се често појављују под Додиковим именом у медијима РС.

Name

Требињка

20.07.2017 19:20

Хеликоптер Газела је био реклама за власт ! КАДА ЈЕ ГАЗЕЛА ГАСИЛА ПОЗАР ? ОВО ЗА СОПИНГ ТУРУ . У ТРЕБИЊУ ЈЕ БИО РАДИ РЕДА . ТРЕБА РЕФЕРЕНДУМ АЛИ ДА СЕ ХЕРЦЕГОВИНА ОДВОЈИ И БУДЕ САМОСТАЛНА РЕПУБЛИКА !!

Name

ре требињка

21.07.2017 03:41

Имас мој глас, зивјела САО И. Херцеговина!!!

Name

Робин

21.07.2017 04:33

Не треба РС хеликоптер када имамо трактор и трактористу.

Name

Аа

20.07.2017 17:48

Мало ко зна са је расподјелом војне имовине РС добила и три транспортна хеликоптера МИ-8, поред три газеле и једног БЕЛЛ 206, газеле и Белл су укључене у хеликоптерски сервис који је основан 2008. године а МИ -8 су остављени на Маховљанима и расходовани, два МИ-8 су била пловидбена а један није, тако да смо добили хеликоптере за гашење пожара само би волио да неко написе зашто нису искориштени и зашто су расходовани. Друга прица је кредит од 10 милиона који је узет ове године за куповину новог хеликоптера, јер овим убрзо истичу ресурси. Паре су потрошене тј дајте у обрт па кад неко заради пар милиона онда на ред долази куповина хеликоптера. Зашто власт није рекла који тип, модел и са каквим спецификацијама ће да купи хеликотер па да јавност зна да ли ће бити за возикање и рекламу или ће се моћи користити и у ванредној ситуацијама. Газела која је послата у Херцеговину неки дан може да слузи само за извиђање тако да и да је послата први дан од ње неби било никакве кориати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2017 18:29

Док се паре оперу и сви намире.... Еуроцоптер ЕЦ145 Брзина крстарења: 246 км/х Тежина: 1.792 кг Долет: 680 км Дуљина: 13 м Распон крила: 11 м Највећа брзина: 268 км/х Јединична цијена: 2.000.000–5.500.000 УСД (2013.) и док се припреме тендери јер ово је мање од планираног...зар не

Name

аа за ре

20.07.2017 20:20

Добар апарат, србија набавља у замјену за газеле, користе се у разним варијантама ( спасилачки, медицински, војни, ВИП ) али не и као противпожарни хеликоптер. ЕЦ 145 ни у једној варијанти није намјењен за гашење пожара! Али се зато врло лако из медицинског претвпори у ВИП варијанту а и доста је комотнији од газеле

Name

бог са нама

20.07.2017 17:55

Жељкице обуј бијеле цизме иди купи пужеве тотије посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељкица

20.07.2017 19:16

А може ли бијеле опанчиће?

Name

Цвијетин

20.07.2017 17:58

Ма стаце им хеликоптер : а зато имају богат возни парк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.07.2017 18:00

Па за вријеме поплава нисмо имали гумених цамаца. Цивилна застита је била дно дна.Да није било приватно људи који посједуу моторне цамце, питај бога колко би било мртвих. Засто сад немамо Канадера??? Зато сто имамо пуно Санадера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.07.2017 18:44

Па зато што је у хеликоптер засјео Милорад Додик и њему слични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

20.07.2017 18:50

Ову војску треба распустити. Сву технику и способне људе укључити у центре за ванредне ситуације РС и да раде свој посао. направити добру полицију, стручну и то је једино што треба РС и ФБиХ. Војска јако пуно кошта, људи тамо не раде ништа, кажу да гладују, услови никакви. недај боже да се нешто деси само би се подијелила на три дијела. Зађто таква војска било коме треба. јаке ентитетске полиције, јаке снаге за ванредне ситуације и да сви помажу тренутно угроженима, није важно гдје је несрећа. То је рјешење, не кошта много а за грађане непроцјенљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајита

20.07.2017 19:38

Мајо ли мајо, много си бистра. Када сусједи направе тако онда це и БиХ.

Name

Драган

20.07.2017 19:44

А Срби и Хрвати у ОС БиХ ће бранити БиХ од суседа... :Д

Name

са

20.07.2017 20:14

Није битно да ли це или неце. Има ко хоце, Драгане. Нема укидања војске. Сјасите са дрзавних институција. Купујте и правите из будзета РС-а ста хоцете.

Name

Ре Драган

20.07.2017 21:55

Бранили су и тебе и Србе преко Дрине у задњим поплавама. Сједи примату ведан!

Name

питагора

20.07.2017 19:42

Биједа и јад је народ у РС....а власт је толико брезобразна, да се смије биједи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирзет

20.07.2017 20:07

Ста це, сиротиња гаси са оним пумпицама и сприцама...

Name

рибник

20.07.2017 20:26

Људим ми немамо цистерне честито камоли хеликоптер

ОДГОВОРИТЕ
Name

схадоw

20.07.2017 21:00

То би се требало питати госп. Додика. Битно је, да он има хеликоптер за своје сљиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

21.07.2017 05:07

Нема Канадера ради Санадера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац за Дусицу Солаја

21.07.2017 05:30

У тој твојој "дрзави РС" јос мало неце бити ни зрака за нормалне и цестите људе. О твојој писмености и изјавама не бих коментарасао али бих ти препоруцио да процитас Устав БИХ ако се цец бавис политиком. Бар несто да науцис о унутарњој организацији "твоје дрзаве".

ОДГОВОРИТЕ