Анализа - Суперлига 2017/18: Фудбал, а не саопштења!

Утакмицом Војводине и Чукаричког званично стартује шампионат Србије у фудбалу. Ко је добио лиценцу, шта се променило у правилима, да ли нас очекује бољи фудбал и да ли ће ФСС коначно кажњавати због оштрих саопштења.  Почиње Суперлига: Има и плеј-оф, има и подела бодова! Ново првенство Србије у старом руху. . .

Фудбал 20.07.2017 | 23:07
Анализа - Суперлига 2017/18: Фудбал, а не саопштења!
Након тачно два месеца паузе поново стартује првенство Србије у фудбалу!

И док се још увек чека званична одлука Комисије за жалбе за лиценцирање клубова, чије се заседање померало већ четири пута (25. мај, 15. јун, 30. јун, 7. јул и 13. јул до 15 часова), незванично се може чути да је ФСС и овога пута "прогледао кроз прсте" појединим клубовима.

У првостепеном поступку лиценцирања Црвена звезда, Партизан, Напредак, Јавор, Вождовац и Чукарички су испунили потребне услове, док преосталих ДЕСЕТ учесника Суперлиге није.

Било како било, уколико се испостави да је ФСС заиста доделио лиценце клубовима који нису испунили финансијске критеријуме (рецимо Борац није измирио сва дуговања према играчима на основу одлуке Арбитражног суда) очекује се бурна реакција Синдиката фудбалера, али тешко да ће и они моћи нешто да промене када шампионат стартује са следећим учесницима:

Партизан, Црвена звезда, Војводина, Чукарички, Раднички Ниш, Спартак, Вождовац, Рад, Напредак, Младост, Јавор, Борац, Радник, ОФК Бачка, Земун и Мачва.

Као и у свакој од претходних 11 сезона - апсолутни фаворити, како због традиције и јачег играчког кадра, тако и због далеко више уложених средстава за појачања, су Црвена звезда и Партизан. Црно-бели су освојили последњу и укупно осам титула од када је Србија самостална земља, док црвено-бели имају три. Када се у обзир узму пехари и у "старим државама" - изједначени су са по 27.

Управо су титуле из 1946. и 1986. године биле главна тема између два шампионата, када су већ утихнуле приче о судијама и ФСС, па ни на летњем одмору нису престале прозивке.

Серија саопштења, на коју је Савез неочекивано ћутао и реаговао само када неко њих помене, може да отера публику са стадиона и ефикасније од лошег и ружног фудбала, што је нешто на шта као да не маре челници клубова и за шта ће убудуће, можда, и сносити одређене санкције.

О чему се ради?

Још у јануару основана је Комисија за етику која превасходно треба да се брине регуларности првенства, али која је, према речима генералног секретара Јована Шурбатовића, још у мају покренула поступак због "стварања запаљиве и апсолутно неспортске атмосфере" како би се сачувао интегритет такмичења. Од тада ни трага ни гласа резултату тог поступка, али Драгиша Бинић, који је сада у Извршном одбору ФСС и уз то је задужен за регуларност, подвлачи да убудуће неће бити уступака за Звезду и Партизан.

Што се тиче саме Суперлиге Србије - неће мењати облик и форму ни у наредној сезони.

Улазимо у трећу годину двокружног система, поделе бодова и поделе табеле на плеј-оф и плеј-аут, који је колико-толико донео неизвесније такмичење и има своје добре и лоше стране, а током лета није било значајнијих притисака за враћање на пређашње верзије шампионата.

Једина промена јесте смањење броја странаца!

Уобичајена је флоскула у српском фудбалу да "странци гуше српску децу" и да због тога они не долазе до изражаја, док истовремено такав проблем заиста могу да имају једино Црвена звезда и Партизан, који су велики број талентованих фудбалера продали и пре него што су ови закорачили у први тим, пошто су за остале клубове инвестиције у скаутинг и богатија појачања из иностранства луксуз за који немају.

Уместо шест, како је важило до ове сезоне, сада ће тренери у протокол за меч моћи да ставе до четири фудбалера која не поседују српско држављанство.

Партизан у свом саставу има петорицу странаца, док Звезда има шесторицу уз још двојицу Бразилаца (Зе Маркос и Вивеирос) на које не рачуна за први тим ове сезоне.

Остали далеко мање...

Уколико се погледа посао обављен током "летње пијаце", мада је до затварања остало више од месец дана, јасно је да су Партизан и Црвена звезда далеко моћнији од осталих тимова и можда нас због тога ове сезоне очекује, као никада до сада, искључиво трка у двоје без "трећег тима" који може да се, бар на неко време, прикључи попут Војводине у прошлој сезони.

"Стара дама" у нову сезону улази са четвртим шефом струке у овој години и без неколицине искусних играча, уз појачања која квалитетом не могу да надоместе одласке Палочевића и Мелега.

Тренер Ненад Ванић је на представљању најавио борбу за трофеје, али са играчким кадром који је веома млад и са свим проблемима унутар клуба - тешко да ће моћи да испарира "вечитима". Видећемо може ли Младост моћи да одржи континуитет из прошле сезоне...

Екипа Ненада Миловановића, најдуговечнијег тренера у првенству, завршила је лане као четврта, завршила европске квалификације већ у првом колу, а у нову сезону улази и са већим амбицијама.

Високе су амбиције и у екипи Чукаричког коју Ненад Лалатовић планира да води на дуже стазе. "Брђани" су након разочаравајуће године и доласка Лалатовића умало стигли и до плеј-офа, а ове године би уз још неколико појачања (дошли Дринчић, Кировски и Пушкарић) могли да понове сезону 2015/16 када су били трећепласирани. Брига мање је добра финансијска ситуација...

Од екипа које се надају горњем делу табеле ту су још и Раднички из Ниша, који ће у новој сезони водити аустријски тренер Петер Пакулт, Напредак, који исто има новог шефа стручног штаба Ненада Сакића, као и Спартак, такође са новим тренером Александром Веселиновићем.

Не треба сметнути са ума ни одлични Вождовац који предводи перспективни Илија Столица.

Видећемо како ће се у елитном друштву снаћи и Земун, који има једну од најмлађих тимова у Суперлиги, односно Мачва, чији су играчи са просеком година 27,8 - најстарији.

Војводина и Младост из Лучана су застали већ на првој препреци, Партизан и Црвена звезда још имају шансу да нешто вредно помена направе у Европи, а у сенци учинка вечитих на међународној сцени креће ново првенство Србије - 12. откако смо се раздвојили од Црногораца.

Титулу бране црно-бели, који су у финишу минуле сезоне на спектакуларан начин, три кола пре краја, претеки тим са Маракане и предност нису испустили, већ су је обогатили освајањем Купа. Парни ваљак у одбрану наслова креће у суботу, од 19 часова, кад у Хумску 1 долази новајлија Мачва, док трку за бодове дан раније (петак, 20.00) отварају Војводина и Чукарички, дуелом у Новом Саду. Црвена звезда свој меч игра у недељу на свом стадиону, против Радничког из Ниша, с којим је „затворила“ минуло првенство на истом месту.

Према пропозицијама такмичења, и ове сезоне играће се 30 кола у основном делу првенства (двокружно), после чега следи подела на плеј-оф и плеј-аут, у коме се игра још седам кола. Тимови који после 30. кола буду пласирани од првог до осмог места настављају борбу за титулу и пласман на европску сцену, док преосталих осам (од 9. до 16.) играју за опстанак. Свим екипама ће после поменуте 30. рунде преполовити бодови, како би се, према замисли челника ФСС, донела драж такмичењу. Што се и десило минуле сезоне. Бодови се деле са два, с тим што уколико је број поена непаран онда се заокружује на већи број. Плус: у плеј-оф и плеј-ауту тимови који буду пласирани од првог до четвртог, односно деветог до 12. места, имаће по меч више на домаћем терену, у односу на преостале екипе.

Према наговештајима са Теразија, од селдеће сезоне (2018/2019) систем такмичења ће се вратити на онај у коме нема поделе бодова, док се још разматра опција да ли ће се укинути доигравање.

До зимске паузе, 13. децембра, одиграће се чак 22 кола. Пролећни део првенства почиње 17. фебруара, основни део (30. коло) завршава се 5. априла, а онда следи додатних седам кола.

У односу на претходни шампионат, из лиге су испали Металац и Нови Пазар, нови чланови елитног ранга су Земун (вратио се после десет година) и Мачва (први пут после предратног периода, тачније од сезоне 1930/31 такмичиће се у првом разреду нашег фудбала)

У досадашњих 12 шампионата Србије (од 2006. носи назив Суперлига), титулу је осам пута освајао Партизан, трипут Црвена звезда и ту се завршава свака прича о кандидатима за наслов најбољег и у наредној сезони.

Надамо се бољем фудбалу који неће пратити запаљива саопштења клубова!

ДВА ДЕРБИЈА У 2017. ГОДИНИ

Први "вечити" дерби у сезони гледаћемо већ 26. августа када је у 7. колу Звезда домаћин Партизану, док ће и црно-бели узвратити домаћинство на крају јесењег дела шампионата 13. децембра. Први део сезоне садржи 22 кола која ће бити одиграна у 2017, осам у 2018, а након тога ће тимови бити подељени у две групе по осам, за додатних седам кола до краја шампионата.

ПАРОВИ 1. КОЛА СУПЕРЛИГЕ

петак, 21. јул:

Војводина - Чукарички (20х, Арена Спорт 1)

субота, 22. јул:

Партизан - Мачва (19х, Арена Спорт 1)
Јавор - Борац (20х)
Спартак - Бачка
Вождовац - Радник
Младост - Земун

недеља, 23. јул:

Црвена звезда - Раднички (19х, Арена Спорт 1)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар