ОБА да не ради партијском везом

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак рекао је да постоје проблеми у раду Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, те да је циљ да рад ове агенције буде унапријеђен, а не да се ради по било каквим политичким или страначким линијама.
"Њен рад мора бити сведен искључиво у законске оквире и на постулате професионализма и да ОБА не буде сама себи циљ и да не ради по било чијим страначким или политичким упутама", рекао је Чолак, који је и први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над радом ОБА.

Босна и Херцеговина 20.07.2017 | 09:16
ОБА да не ради партијском везом
Он је за "Глас Српске" рекао да за смјену предсједавајућег ове комисије Николе Шпирића треба да постоје аргументи, а не жеље.

Упитан да ли је Шпирић злоупотријебио свој потпис и у име комисије у ОБА послао закључке које она није усвојила, као што тврди СДС, Чолак је рекао да се такве спекулације неће више појављивати од оног тренутка када буду сваки записник и изговорену ријеч имали тонски забиљежену, односно када буду снимали сједнице.

"Ако оба дома на темељу аргумената закључе да евентуално било који од чланова или цијела комисија нису радили како закон налаже, у том случају постоји или промјена појединих чланова или комплетне комисије. Не може се то чинити на трагу медијских написа", истакао је Чолак.

Он је додао да ће о раду агенције бити озбиљно разговарано на заједничком састанку са руководством ОБА и Извршно-обавјештајним одбором, којег чине предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његова два замјеника Вјекослав Беванда и Мирко Шаровић.

На питање да ли је тачно да ОБА "упада" у обавјештајни систем Србије и Хрватске, Чолак је рекао да код таквих навода треба бити врло опрезан и да ће појединци сносити консеквенце ако се у надзору утврди да су евентуално пређене границе закона и да није поступано у складу са законом.

Извор: Глас Српске

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драган

20.07.2017 07:43

Кад постоје проблеми, мења се руководећи кадар. Просто као пасуљ. Пошаљите Алијиног безбедњака у пензију, поставите млађу, ратом неоптерећену особу. Не може на челу службе бити особа спорне прошлости, а да служба није спорна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2017 08:13

По тој логици нико не би био ни министар ни руководилац. Колико њих је било у армијама војскама или како вец. И ако има несто спорно постоји тузиластво па нека се пријави. Те сељацке рекла казала остави у селу.

Name

попара

20.07.2017 08:37

.....ратом неоптерецену особу.....?ПА СВИ У РС-у се хвале својим уцесцем у рату,од Додика,Говедарице,Тадица,Мектица...

Name

ре попара

20.07.2017 08:54

Додик и Говедарица нит се хвале нит су уцествовали у рату,а Тадиц је заробљен као новинар.

Name

Драган

20.07.2017 08:57

Ре ре: Тужилаштву? Истом оном које случај против Дудаковића, који наређује у камеру стрељање заробљеника, држи у фиоци? Те јалијашке форе сачувај за своју махалу, тамо можда пролазе.

Name

буна јопет

20.07.2017 09:53

Цавиц је уцествовао у рату .

Name

буна јопет

20.07.2017 09:53

И Радојициц

Name

буна јопет

20.07.2017 09:56

Интересантно је ово сто казе господин Драган.када це бити процесуирани муслимански ратни злоцинци типа Атифа Дудаковица или Дивљака,Ејупа Ганицаи слицни за које постоји гомила доказа цак и видео снимци у којим наредјују злоцине.Док исти тај неуставни суд хапси и прогони стотине војника ВРС због ниста...докле це се ово толерисати ја вас питам

Name

ре буна

20.07.2017 10:30

Е да је опет ЈНА да вас погура ха бил ти пасало....

Name

СРБ ин

20.07.2017 10:35

шТА У ОВОЈ ЗЕМЉИ НИЈЕ ПО ПАРТИЈСКОЈ ЛИНИЈИ. НЕКА СЕ ЧОЛАК НЕ ПРАВИ ЛУД. ПА И СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ И КОМАНДИРЕ И ПОЛИЦАЈЦЕ И ЛОПОВЕ, СВЕ ПОСТАВЉАЈУ СТРАНКЕ.

Name

ОБА

20.07.2017 10:40

Видеоснимци постоје и слика је ОК ал тон је мало изрезиран, зато се не могу користити као доказни материјал.

Name

Ре Ре

20.07.2017 11:33

Овог пута си превисе застранио, Драган је у праву, психопате из рата не могу радити ни у једној од слицних слузби. О том се нема ста расправљати. И сви они који су цинили злоцине у рату, према цивилима или ратним заробљеницима, морају одговарати пред закном за те злоцине. Не мозе се поступати на нацин да је стрељање ратних заробљеника у Сребреници злоцин а код Бихаца егзекуција српских цивила њије злоцин.

Name

луу

20.07.2017 08:55

Мала анализа: 1. - Не мозе се смјењивати по зељи + Па је ли Спириц крив? - У бити немам појма јер нема снимака Знаци ли то да сви досадасњи протоколи падају у воду. Цак иако вецина цланова комисије потврди да се о томе није изјасњавало? Примјер свједок убиства. Мозе ли се њему вјеровати ако убиство није снимљено камером? И он је министар правде? 2. Не смије ОБА бити управљана из странака. Питај Драгана засто се бори за ЈЕДНОГ који би требао водити Мостарску регију? 3. ОБА спиунира СРБ и ХР. То је незаконито! Питање, сто је онда посао ОБА него да нас брани од вањских спиуна? Били они Српски или Хрватски или Америцки. Постоје ваљда наредбе за то и онај који их је издао има да одговара. Овдје су працени криминалци из Србије, који изгледа имају добре везе са Милетом и Драганом, па је сада ОБА крива сто ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

буна јопет

20.07.2017 10:02

Та агенција није предвидјена договореним уставом из Дејтона и анексом 4 Требало би се вратити у оквире устава ииукинути ту неуставну ОБА која није ниста друго вец АИД ратна тајна полиција породице Изетбеговиц

ОДГОВОРИТЕ