Недовољне казне за тероризам

Амерички Стате Департмент објавио је извјештај о глобалном тероризму у 2016. години, а у секцији о екстремизму на подручју Европе обухватили су, између осталог, и Босну и Херцеговину. За БиХ кажу да је остала кооперативан партнер у борби против тероризма и наставила напредак у повећању капацитета с циљем те борбе.

Босна и Херцеговина 20.07.2017 | 07:59
Недовољне казне за тероризам
"Агенције углавном прате осумњичене за учешће у терористичким организацијама, међутим радна група у државном тужилаштву задужена за побољшање координације између сигурносних и полицијских снага наставља да заказује", стоји у извјештају.

Додаје се и да су идеологија насилног екстремизма и регионалне националистичке и екстремистичке групе остале потенцијални извори екстремизма у БиХ.

"Велики број грађана БиХ путовао је у Сирију и Ирак како би подржао ИДИЛ и друге терористичке групе, али је правним и друштвеним напорима њихов број смањен у односу на раније године. Званичници БиХ и медији процјењују да је од 2013. године у Ирак и Сирију путовало 300 држављана БиХ, а вратило их се око 50. Владини званичници објавили су да у 2016. години није било видљивог протока иностраних терористичких бораца", истиче Стате Департмент и подсјећа да је БиХ чланица Глобалне коалиције за борбу против ИДИЛ-а.

Као проблем истичу координацију и сарадњу између агенција за провођење закона и државног тужилаштва због личних, политичких и институционалних ривалитета.

"Босни и Херцеговини и даље недостаје темељно истраживање и кривично гоњење у случајевима тероризма и страних терориста. Ово је посебно видљиво у истрагама сложених финансијских послова, регрутовања путем интернета и координације. Иако је већина судских процеса резултовала пресудама или признањима кривице, казне су биле неадекватне", наглашава се у извјештају.

Даље се примјећују пропусти у безбједности граница и бројне незваничне улазне тачке које нису праћене те недостатак хитне реакције у већем дијелу земље јер агенције за провођење закона нису у потпуности опремљене или обучене да реагују на терористички напад или природну катастрофу.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

СДА

20.07.2017 06:35

Па нека господа из СДА изадју пред камере ј јасно и јавно осуде тероризам и одлазак терориста у Сирију гдје убијају припаднике једне регуларне војске.Узволите господо.Ниста висе осим јавне осуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре СДА

20.07.2017 13:56

Свакако треба хапсити судити терористима стаце у тудзој земљи него врсити терор над војскама и цивилима. А столи нема овдје терориста из Украјне??????

Name

Соко

20.07.2017 06:38

Затаскавање и прикривање тероризма у БиХ је највеци проблем и стање нетацни информација а захваљујуци Мектицу и Црнадку они су ти који слуте те људе и казу и народ и свијету за њих је РС проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

20.07.2017 06:48

Ајде, не будалите

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕДНОСТАВНО

20.07.2017 07:49

КОД СВАКЕ СУМЊЕ ПРОТЕРАТИ ТЕРОРИСТЕ ВАН ЗЕМЉЕ А КО СУ ТЕРОРИСТИ ЗНАЈУ И МАЛА ДЕЦА И НЕ ПРАВИМО СЕ НЕВЕСТИ *ПО СИСТЕМУ ЛЕКА РАНКОВИЦ*

ОДГОВОРИТЕ