Страшан случај мучења пса

Стравичан случај мучења животиња догодио се у Зеници у уторак. Наиме, случајни пролазник је на дивљој депонији на локалитету Распоточја пронашао је сандук у коме је био закован пас, коме су претходно поломљене ноге.

Босна и Херцеговина 19.07.2017 | 18:43
Страшан случај мучења пса
Пас је тешко дисао те имао видљиве повреде по цијелом мршавом, измученом тијелу, а особа која га је проншла је обавијестио познаницу која је несрећну животињу одвела ветеринару.

Женка пса је пребачена у клинику за животиње у Сарајеву, гдје је констатовано да су повреде животиње настале ударцима.

Животињи су поломљене ноге и карлица, ишчашен кук, констатовано је мноштво гнојних рана по тијелу, а да све буде горе, видљиво је и да се недавно оштенила.

"За живот Пса се и даље боримо. Пас црне боје, тешко потхрањен, мршав, поломљен, претучен, стављен свјесно од стране 'човјека' у дрвени сандук, жив закован, бачен на смеће је жив, бори се, а и ми се боримо с њим за неку бољу Зеницу у којој оваква злодјела не пролазе ћутке и не пролазе некажњено. Пас сада има Име, зове се Дона и Дона жели да живи", саопштено је удружења "Шапа".

У Удружењу истичу да је овај случај "стравична слика друштва у којем живимо, друштва у којем су до сада таква злодјела пролазила некажњено". 

"Ово је прича о нама и Зеници данас, у којој се прогон напуштених животиња дешава свакодневно, као и нова напуштања и мучења од стране људи која остају некажњена. Ово је прича о нама, ово је парадигма страдања свих напуштених животиња у Зеници и шире. Удружење ШАПА Зеница ће поднијети кривичне пријаве против НН починиоца Министарству унутрашњих послова Зеничко - добојског кантона, као и пријаву Кантоналој ветеринарској инспекцији, са захтјевом за хитним подузимањем радњи из њихове надлежности, а у циљу проналажења починилаца овог злодјела и њиховог кажњавања", истиче се у саопштењу. 

Даље се осуђује "пасивност надлежних органа, институција и друштва" које је, како  у "Шапи" наводе, у цјелини заказало када је у питању спречавање и кажњавање како напуштања животиња тако и свих облика мучења и убијања.

Удружење је позвало градоначелника, градску управу, Градско вијеће, Министарство унутрашњих послова, Кантоналну ветеринарску инспекцију да својим ауторитетом, и у склопу својих надлежности учине све да се починилац или починиоци овог злодјела пронађу и казне, те безрезервно осуде овај злочин и ангажују се на рјешавању овог озбиљног друштвеног питања, провођењу превентивних мијера, едуцирању становништва и вођењу системске кампање против злостављања и убијања животиња.

"Позивамо све надлежне као и грађане да кажу јасно НЕ животу у оваквој Зеници, граду у којем се пси трују, убијају, газе, напуштају, туку, прогоне, нестају и трпају у склониште без плана и стратегије.

 Апелујемо на грађане Зенице да у случају да располажу било каквим информацијама о починитељу исте јаве или Удружењу на емаил адресу сапа.зеница@гмаил.цом или директно  МУПу Зе-до кантона", додаје се у саопштењу удружења "Шапа".

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Даки

19.07.2017 18:21

Увести смртну казну под хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавриц

19.07.2017 21:08

А ста радити са псима који сетају по Козлуку и Каракају у куцницама по 10 комада.Не сме нико пјеске да продје нападају редом.Трце за аутима и испред њих,људи коче избегавају их.Само да не буде неке саобрацајне несреце због њих и да неције дијете не растргну.Постоји ветеринар у Каракају који наплацује од неке медјународне организације 140 км по кастрирању сваког пса био муског или зенског пола и он плаца 20 км ко му донесе пса на кастрирање и стави им неке миндјусе и после тога тако љуте псе само избаце на улицу у Каракају или Козлуку.Ово је зива истина и нико не реагује.Људи моји ту има и ротфајлера и питбулова и разних јос раса и мјесанаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавриц

19.07.2017 21:11

Засто ова господја из удрузења Шапа не додје и покупи ове псе са улица Козлука и Каракаја.А прица се да има и лазних азила у Зворницкој регији,који наплацују за цување паса а само их пусте на улицу и када им дојаве да це доци контрола они их покупе и ставе у азил док контрола не продје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

19.07.2017 21:22

Ја сам на депонији видио једног човјека како тражи хљеба у пвц врећицама да би изабрао најчистији и најсвјежији.

ОДГОВОРИТЕ