Зукић би могао на слободу

Уставни суд БиХ је на јучерашњој сједници усвојио апелацију Амира Зукића, генералног секретара СДА, који се тренутно налази у притвору у Зеници, утврдивши да су му повријеђена права на личну слободу и сигурност.

Босна и Херцеговина 19.07.2017 | 15:38
Зукић би могао на слободу
Уставни суд БиХ је на јучерашњој сједници донио закључак да су Амиру Зукићу повријеђена права на личну слободу и сигурност Европске конвенције о људским правима, јер су редовни судови пропустили да у одлуци о продужењу мјере притвора апеланту, уз постојање основа сумње, дају релевантне и довољне разлоге за продужење мјере притвора, при томе понављајући исте разлоге и стереотипна образложења без уважавања специфичних околности које захтијева континуирани притвор.

Сенка Ножица, адвокат Амира Зукића, потврдила је да је Зукићева одбрана након ове одлуке затражила његово пуштање из притвора, који му је 14. јула продужен за још два мјесеца.

''Ова Одлука Уставног суда обавезујуће је и за Општински и за Кантонални суд у Сарајеву, који су му по приједлогу Тужилаштва, одређивали притвор'', рекао је Зукићев адвокат Ахмед Жилић. 

Зукићев адвокатски тим очекује да ће он морати бити пуштен на слободу, али, како кажу, сачекаће коначну одлуку Суда.

Амир Зукић је 6. јуна поднио апелацију Уставном суду БиХ против Рјешења Кантоналног суда у Сарајеву који му је одредио мјере притвора након што је ухапшен 17. фебруара 2017. године у оквиру акције "Босна".

Такође је поднио апелацију што надлежни судови нису поступили према одлуци Уставног суда БиХ од 22. маја 2017. године који је пресудио да му је без валидног образложења забрањено да га посјећују жена и дјеца.

Извор: Фактор.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

камелеон

19.07.2017 13:59

Можда се и ова одлука уставног суда, као и протеклих деведесет, неће извршити..... трт

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.07.2017 15:16

НЕ МОЈТЕ ХАПСИТИ ДА ЗАДОВОЉИТЕ ФОРМУ СВЕ СЕ ВИДИ СВЕ СЕ ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

19.07.2017 15:16

Ама пустите цовјека као и све остале сто сте постили

ОДГОВОРИТЕ