Турска одлучује о извозу меса

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић казао је данас да у Босну и Херцеговину за неколико дана долази Анте Рамљак, повјереник Владе Хрватске за Агрокор.

Босна и Херцеговина 19.07.2017 | 14:44
Турска одлучује о извозу меса
"За неколико дана у БиХ долази Рамљак. Тражио је састанак и са мном и вјероватно ћемо разговарати и око статуса Велпроа и Конзума, његовог ребрендирања, као и повратка Мерцатора, али и могућег отпуштања радника, за шта се надам да ћемо од њега добити релевантну информацију. Он долази 27. јула у БиХ", истакао је Шаровић.

Коментарисао је и оптужбе о извозу меса у Турску предсједника ХСС-а Марија Караматића, који је раније истакао како у овој години није извезен нити килограм те је упитао како је могуће да "приватна фирма потпише споразум са једном републиком мимо свих институција БиХ" .

"Мектић је на својој јучерашњој пресс конференцији позвао на историјско помирење српског и бошњачког народа. Будући да Шаровић води Министарство спољне трговине и економских односа а да је ово направљено са кућним пријатељем Изетбеговића, мислим да је то помирење управо кренула на радост свих искрених патриота БиХ", раније је изјавио Караматић.

"Ради се о неистини и нисам сигуран да ли се ради о злонамјерном пласирању информација и због тога с правом могу да кажем да се ради о чистој лажи. Извоз меса у Турску дефинисан је једностраном одлуком турске владе која сваке године одобрава контигент за БиХ без учешћа било које институције у БиХ. Турска страна одређује тендер, одобрава извознике за Турску и то није у надлежности било које институције, укључујући и Министарство спољне трговине и економских односа", коментарисао је Шаровић.

Он је рекао да је задатак министарства да овај посао на основу једностране одлуке турске владе, изазване након поплаве 2014, буде у складу са законом, да се обезбиједи извоз меса које је бх. поријекла, да се врши у складу са ветеринарским стандардима БиХ.

"И то је то и тако да заиста не знам зашто таква дезинформација јавности која није утемељена. Удио власти у БиХ око количине меса на годишњем нивоу и око одабира извозника није у рукама бх. власти", навео је.

Казао је и да онај који извози месо у Турску сам одређује да ли ће то радити друмским путем (преко Бугарске јер је и то обезбијеђено) или морским путем или карго превозом.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

19.07.2017 13:49

А директор бањалуцког аеродрома узео кредит и гради нову хладњацу за складистење тог меса. И неце да одустане. Иако зна за све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2017 15:59

Радујте се пакосне душе. Није турска једини увозник са ових простора.

Name

ре ре

19.07.2017 16:24

Онај ко је развалио аутобуску, развалице и зељезницку.

Name

ЦЦЦЦ

19.07.2017 16:34

Немаш ти појма о БЛ аеродриму и нешири дезинформације.Прво се распитај па онда причај.

Name

Роле

20.07.2017 06:25

Овај љигавац СЕ свагдје петља то је приватна Фирма и засто не би склапала уговоре а ти си тубица овога народа увозис труло месо заразен кромпир и ко зна ста јос стара лопина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулија

20.07.2017 13:38

Министре Саровицу свака Вам част не само да сте најбољи министар у вијећу министара него се борите за истину а истина је од бога.Сада би тај КАРАМАТИЦ требао да се извини цјелој БХ јавности и Вама јер је изнио неистине везано за извоз меса у Турску и само уноси немир и забуне у јавност.

ОДГОВОРИТЕ