Позамашна сума за отпремнину

Пословање Федералног министарства културе и спорта у 2016. години добило је мишљење с резервом од Канцеларије за ревизију институција у ФБиХ. Много је разлога за то, а једна од замјерки ревизора односи се на злоупотребе приликом пензионисања једног савјетника министарке Зоре Дујмовић.

Босна и Херцеговина 18.07.2017 | 19:54
Позамашна сума за отпремнину
Ревизори су утврдили да је овај савјетник именован 1. јула 2015. године, а разријешен 13. маја 2016. због стицања права на пензију. Иако је само десет мјесеци провео у Министарству, њему је исплаћено 11.609 КМ отпремнине, што је око 13 просјечних нето плата у ФБиХ.

Министарка Дујмовић омогућила му је да одради стаж потребан за пензионисање, али и исплату позамашне суме из касе Министарства. Међутим, она у томе не види ништа спорно.



У изјави за Фактор казала је да је одлуку о праву на отпремнину донијела Комисија за рјешавање статусних питања чланова Владе ФБиХ и њихових савјетника, а да су Министарство и она само поступили по одлуци те комисије.

''Он је дошао за савјетника и стекао право за одлазак у пензију, а Комисија је донијела рјешење да се исплати отпремнина. Министарство је само поступило по рјешењу из Владе и нема потребе за другим коментарима'', казала је кратко.

Како ''Фактор'' сазнаје, савјетник који се "провртио" у Министарству је Мате Бандур, који је раније био у кабинету Вјекослава Беванде, док је овај обављао дужност предсједавајућег Савјета министара БиХ. Износ отпремнине коју је добио једнак је збиру пет његових просјечних плата исплаћених у посљедњих пет мјесеци пред одлазак у пензију.

''Савјетнику је извршена исплата отпремнине због одласка у пензију у износу од 11.609 КМ, иако је исти био запослен у Министарству само десет мјесеци'', наводи се у ревизорском извјештају за 2016. годину.

Ревизори су у овом извјештају дали многе препоруке које би Министарство требало провести у наредном периоду, али министарка Дујмовић очигледно не придаје превише пажње томе, о чему говори констатација ревизора да Министарство у односу на претходни извјештај о пословању у 2015. није поступило ни по једној датој препоруци.

Такође, ревизори су уочили да постоји проблем у комуникацији између министрице и помоћника, који су руководећи државни службеници, те их не консултује приликом сачињавања Програма утрошка средстава текућих трансфера, а у 2016. години није одржавала стручне колегијуме.

Дујмовић не комуницира с помоћницима, али зато савјетницима даје овлаштења која им према закону не припадају.

''Успостављена је пракса да све наредбе и задатке државним службеницима и намјештеницима издаје путем савјетника. Министарка је у току 2016. године донијела рјешења о преносу овлаштења за три савјетника'', наводе ревизори.

Такође савјетници, тачније двоје њих, били су предсједници комисија, а за накнаде за рад у комисијама у 2016. години њиховим члановима исплаћено је укупно 19.450 КМ, што је у односу на годину раније повећање од 12.980 КМ (201 посто). Ревизори су утврдили да ове исплате нису оправдане јер су чланови комисија запослени Министарства који већ примају плату за обављање послова које су из надлежности министарства.

Добро обавијештени извори потврђују наводе ревизора и додају да у овом министарству све процесе воде савјетници те да имају овлаштења која би закону могли имати само државни службеници.

''Они воде све комисије за додјелу средстава, а особе којима је то посао не раде то. Таква пракса уведена је у мандату министарке Дујмовић и никада раније није било тако'', каже извор, те додаје да се сличан сценариј када је у питању додјела средстава припрема и у овој години.

Спорно у вези са радом комисија, а што су навели и ревизори, је то што се за чланове именују особе које нису компетентне и које веома кратко раде у Министарству.

Велике неправилности уочене су и при додјели интервентних средстава. Министарка Дујмовић је 197.000 марака подијелила према властитом избору. У доношењу одлука нису учествовали сектори Министарства, иако је тако предвиђено, нити су вредноване пријаве апликаната.

Да ствар буде још гора, новац је подијељен потпуно нетранспарентно и апликанти никада нису обавијештени о томе да је процес окончан, него се и даље надају да ће можда бити изабрани.

Извор: Фактор.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Брзи

18.07.2017 18:17

Стацете мозе се,јака привреда,сви будзети пуни.Па кад се коси нек се мрси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

18.07.2017 18:34

Захтијевати оставку министарке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

19.07.2017 00:17

Пензија у кућу поп пред куцу.

Name

Рwq

19.07.2017 06:33

СТЕДИТЕ СТОКО ПЛАЦАЦЕТЕ МНОГО ДА ВАМ НЕКО ПОМОГНЕ ПРЕЦИ УЛИЦУ ДЈЕЦУ СТЕ ПОСЛАЛИ ДАВНО У ЕГЗОТИКУ И ДОЦЕ ВАМ КАДА УМРЕТЕ ДА ПРОДАЈУ БОГАТСТВО СТЕЦЕНО СА ЛЕДА СИРОТИЊЕ