Прича: Сиромашни момак из Акрона који влада НБА лигом!

Када у наслову видите “момак из Акрона који влада НБА”, одмах помислите на два НБА играча, али када се на то дода “14 година” потпуно је јасно о коме се ради.

Кошарка 26.07.2017 | 22:45
Прича: Сиромашни момак из Акрона који влада НБА лигом!
Да нам је неко рекао да ће пети највећи град у држави Охајо и 119. град по броју становника у САД дати два од три најбоља играча данашњице не бисмо му веровали. 

Сложићете се да је веома мала вероватноћа да породилиште града од 190.000 становника, најјачој лиги на свету да два кошаркаша попут Леброна Џејмса и Стефа Карија 

Јасно је да ћемо се у овом тексту бавити “Краљем” Џејмсом и његовој титули вечитог МВП, јер од када је крочио у НБА сваке године се налази у дискусији за најкориснијег играча лиге. 

Када играч Кливленд Кавалирса заврши каријеру, вероватно ће бити упамћен као други најбољи кошаркаш свих времена, одмах из “Летећег височанства” Мајкла Џордана. 

Сад је већ свима јасно да ће Леброн у свим статистичким параметрима престићи Џордана, али то ће бити пре свега због много већег броја одриграних утакмица. 

Џејмс је одиграо више минута од Мајкла, а следеће године престићи ће га и па броју одиграних утакмица у лигашком делу такмичења (1072 на према 1061).

Тужна прича у детињству и храбар потез самохране мајке

Леброн је у лигу дошао парво из средње школе, изабран је као први пик на чувеном НБА драфту 2003. године, а да све буде још боље узео га је Кливленд, други највећи град државе Охајо. 

Ипак, да бисмо дошли до овог тренутку, осврнућемо се мало на Џејмсово детињство, које је као и код многих врхунских спортиста било тешко. 

Мајка га је родила са само 16 година и сама је кренула да га подиже, пошто је отац Ентони Меклиланд напустио породицу. Глорија Џејмс још је била дете и једноставно није могла сама да обезбеди оно најважније малом Леброну. 

Селили су се из стана у стан, Глорија се мучила и на крају се одлучила на једину могућу варијанту – послала је своје дете у породицу Френка Вокера, који је био фудбалски тренер и који је први Џејмса послао на кошарку. 

“То је била најтежа одлука у мом животу. Али сам опет знала да ће то бити најбоље за њега, у тим годинама (девет) била му је потребна стабилност. Било је тешко, али нисам хтела себе да ставим на прво место, већ њега”, рекла је Глорија. 

Наравно да су мајка и син остали у одличним односима, Леброн је касније схватио да је то све било због њега и испоставиће се да јој се одужио на најбољи могући начин.

Доминација средњом школом, па исто то и у НБА

Колико је само био доминантан у свом узрасту говоре нам бројке које је постављао током четири године играња за средњу школу Свети Винсент и Света Мери.

Прве је бележио 21 поен и шест скокова и већ се наметнуо као лидер екипе, а следеће године биле су још боље за Џејмса којег је посматрало све више скаутова.

Друга година прошла је још боље, а онда је у трећој просечно имао учинак од 29 поена, 8,3 скокова, 5,7 асистенција и 3,3 украдене лопте. Сезону су завршили са скором 23-4, а поражени су у финалу друге Дивизије.

После ове године Џејмс је озбиљно размишљао да се пријави на НБА драфт 2002., али није могао јер није матурирао у средњој школи. Уследила је сениорска година на којој је премашивао бројку од 30 поена по мечу и сви су знали шта следи, а то је драфт 2003. године.

Те године виђена је једна од најбољих класа у историји овог спорта, пошто су поред Џејмса изабрани будући чланови куће славних, Двејн Вејд, Крис Бош и Кармело Ентони. 

Наравно, не сме се заборавити ни наш Дарко Миличић који је у овом друштву био одмах из “Краља” Џејмса. 

Све је било спремно за Леброна, који је у првој сезони добио невероватан простор за игру, какав готово ниједан руки не добија. Одиграо је 79 утакмице, просечно је на терену проводио 40 минута и за то време је бележио 20,9 поена, 5,9 асистенција и 5,5 поена. 

На свом дебију у лиги са 18 година и 303 дана постигао је 25 поена, уз девет асистенција и шест скокова, чиме је ставио до знања свима о каквом се потенцијалу ради. 

Имао је чак 11 утакмица са преко 30 постигнутих поена и једну од 40. Кливленд је поправио скор за 18 победа, али опет нису успели да изборе плеј-оф.

Амбиције Џејмса које нису испраћене од стране клуба

Већ наредних сезоне Кливленд је од најгоре екипе у НБА израстао у плеј-оф, а све захваљујући Леброну Џејмсу који је већ постао један од најбољих играча у лиги. 

Али, амбиције Леброна да донесе прву титулу шампиона НБА у Кливленд нису ниједне године испраћене од стране клуба. 

Поред њега екипа није имала играче сличног калибра као и Џејмс, па је у то време било нереално очекивати да се победе једни Бостон Селтикси или Лос Анђелес Лејкерси. 

Поред слабе екипе које је имао око себе, Леброн је са Кавалирсима успео да окуси прво велико НБА финале. Године 2007. Кливленд је до финала победио Вашингтон, Њу Џерзи и Детроит па је уследила борба са Сан Антонио Спарсима. 

Тим из Тексаса предвођен Данканом, Паркером, Ђинобилијем, Оријем и другим играчима почистили су Кливленд, који није имао никакве шансе. Испоставиће се да ће то бити једино финале Кавалирса, пошто ће у наредним годинама бити поражени два пута од Бостона и једном од Орланда. 

С обзиром да клуб није доводио адекватна појачања Брону, на ред је дошла свима позната “Одлука” или “Тхе Децесион”.

“Тхе Децисион”

Одлуку о томе где ће наставити каријеру Леброн Џејмс рекао је да ће донети уживо на ЕСПН телевизији осмог јула 2010. године. Из угла неутралног навијача ово се чини мало као претерана ствар, али такав је Леброн.

Воли да буде у центру пажње и да се све врти око њега и то кажемо без икакве дозе мржње, штавише оно што је Леброн донео кошарци можда нико никада неће успети.

Вратимо се чувеној “Одлуци”, када је “Краљ” Џејмс рекао да ће напустити Кливленд и прећи у редове Мајами Хита.

“Веома ми је тешко, али свој таленат преносим на Флориду где ћу се прикључити Мајами Хит екипи. Мислим да ће ми Мајами дати прилику да побеђујем, не само у лигашком делу такмичења, већ и у плеј-офу”, рекао је Џејмс 2010. године.

Тада је оформљена чувена “Тројка” коју су чинили Двејн Вејд, Леброн Џејмс и Крис Бош, па је шоу тајм могао да почне на Флориди.

Паралела између одлуке Џејмса и Дурента

Желели бисмо да овде повучемо једну кратку паралелу између одлуке Леброна Џејмса и Кевину Дурента, пошто доста људи пореди одлуку КД да се придружи Голден Стејту са овом од Џејмса. 

Једноставно, оне никада неће моћи да буду исте, само из једног разлога. Дурент је напустио Оклахому зарад Вориорса, која је била екипа са најбољим скором у историји НБА. Такође, Тандери су испустили предност од 3-1 против истоимене екипе у финалу Западне конференције. 

Када је реч о Леброн, он је напустио Кливленд који седам година није могао да му обезбеди добар “ростер”. Екипа Хита јеста била одлична, Џејмс јесте изабрао лакши пут ка титули, али у тиму са Флориде је требала да се гради хемија и све остало што чини шампионски тим. 

Са друге стране Дурент се прикључио Голден Стејту и тако их учинио непобедивим. Нико овде не осуђује играчке квалитете Дурента, који је у плеј-офу још једном показао о каквом се играчу ради. 

Такође, нико не осуђује ни одлуку Голден Стејта да га потпише, челни људи су путем драфта градили тим (све оно што Мајами није радио) и треба им одати велику заслугу за оваква тим који данас имају.

Четворогодишња доминација лигом

Након што смо успели да покушамо да објаснимо разлику између две одлука два најбоља играча у лиги, вратимо се теми. 

Створена је “Велика тројка“, која је потпуно оправдала очекивања јавности. Прве године остварен је скор од 58 победа и 24 пораза, па је екипа са великим амбицијама ушла у плеј-оф. 

У првој рунди савладана је Филаделфија са 4:1, потом су уследили тријумфи над Бостоном (4:1), и у финалу конференције над Чикагом (4:1) који је био предвођен МВП Дериком Роузом. 

А, у финалу их је чекала преискусна екипа Далас Меверикса која је била превелики залогај за тек оформљени супертим. Овде треба споменути да је Џејмс одиграо веома лошу серију против Даласа и вероватно је то био један од разлог пораза. 

Дирк Новицки, Џејсон Кид, Џејсон Тери и Пеђа Стојаковић били су само нека од имена тог Даласовог тима који је са 4:2 у серији победио.

Савршена година – титула, МВП лиге, МВП финала

Наредна година била је једна од оних које ће Леброн памтити до краја живота. У лиги се налазио већ осам, скоро девет година, а био је без НБА прстена.

Када се на то дода да је сматран за најбољег играча лиге, онда је тај прстен баш много требао “Краљу“ Џејмсу.

Сезона је скраћено трајала због чувеног “локаута“, а Мајами је лигашки део сезоне завршио са скором 46/20, док је Леброн Џејмс трећи пут у каријери изабран за најкориснијег играча лиге.

У првом колу плеј-офа играли су против Кармела Ентонија и Њујор Никса, које су лако са 4/1 испратили кући. Уследила је победа над младом Индијаном од 4/2, а онда је уследила чувена серија са Бостоном.

За разлику од претходне сезоне, Џејмс је играо на невероватном нивоу у постсезони и заједно са Вејдом је носио екипу. 

Леброн је био незаустављив против Селтикса, а посебно ће се памтити шеста утакмица финала конференције. Бостон је водио са 3:2 у серији и имали су прилику да пред домаћом публиком поразе Хите. 

Међутим, Џејмс је одбио да изгуби, постигао је 45 поена уз 15 ухваћених лопти, а овај меч се сматра за једне од најбољих у његовор каријери. 

У одлучујућем седмом мечу “Краљ“ је постигао 31 поена и остварио 12 скокова, па је тако Мајами прошао у друго узастопно финале. 

Млада и полетна екипа Тандера предвођена Дурентом, Вестбруком и Харденом није могла против Леброна и компаније који су финале добили са 4:1. Џејмс проглашен и за МВП финала, а оно најважније освојио је прву титулу шампиона НБА.

Пресликана година за “Краља“ Џејмса

Нова година, нови изазови. Тако су Мајами Хити приступили сезони 2012/2013 која је за Леброна била исто толико успешна као и прошла.

Ипак, Мајами је хтео још да се побољаша је супертиму придодат је можда и најбољи шутер свих времена – Реј Ален.

И стварно, тим са Флориде је “жарио и палио“ те године, остварен је скор на крају лигашког дела шампионата од 66/16 и сви су Мајами видели како држи трофеј “Лерија О’Брајана“.

Али, питала се и екипа Сан Антонио Спарса која је сачекала тим Ерика Сполстре у великом финалу.

То велико финале описује се само једном реченицом.

“Јамес цатцхес, путс уп а тхрее... wон’т го, ребоунд Босх, бацк оут то Аллен, хис тхрее поинтер... БАААААНГ...ТИЕД ГАМЕ“. Тако је легендарни коментатор Мајк Брин испратио ову акцију.

Као што можете да видите на снимку, Спарси су били тако близу да освоје шампионат, али је Ален овом чудесном тројком увео утакмицу у продужетак, после којег је Мајами изједначио на 3:3. 

Уследила је седма утакмица у којој је Џејмс преузео све у своје руке, постигао 37 поена и резултатом 95:88 освојио свој други НБА прстен. 

Леброн је био проглашен и МВП финала, па је тако поновио две исто године у којима је освојио две титуле МВП, два НБА прстена и два трофеја МВП финала лиге.

Крај ере “Велике тројке“ и повратак у Кливленд

Од 2010. године до 2014. године слободно се може рећи да је овај период био обележем доминацијом “Велике тројке“. Одиграли су четири велика финала, а половичан резултат их свакако може радовати. 

Доминација лигашким делом је настављена, али су Грег Попович и Сан Антонио успели да се освете за болан пораз у финалу 2013. године. 

Кавај Ленард је полако растао у озбиљног играча, што је потврдио у финалу, када је проглашен за МВП. Спарси су победили са 4:1 у серији и тако најавили крај једне ере. 

На крају сезоне, Џејмс је одлучио да оде, а све је било спремно за повратак у Охајо. Клуб је имао звезду у успону Кајрија Ирвинга, као и пика првог пика на НБА драфту 2015. године. 

Јасно је било да Кавалирси немају времена да развијају младог играча, јер би самим тим шанса за титулу била све мања. 

Управа клуба се одлучила на прави потез, трејдовала је првог пика Ендруа Вигинса у Минесоту за Кевина Лава, па се тако Џејмс поново нашао у великој тројци.

Херојско и срцепарајуће финале

Оформљена јесте била велика тројка, али доста неискуснија и нестабилнија у смислу повреда, него она из Мајамија. Ирвинг је тада био један од најузбудљивијих играча за гледање, док је Кевин Лав био познат као одличан скакач и поентер. 

Ипак, обојицу су пратиле са повреде и испоставиће се да ће у првој години обојица бити ван терена када буде било најпотребније. Ништа неочекивано, Кливленд је доласком Леброна постао најбоља екипа на истоку што су и доказали у плеј-офу. 

Џејмс је вукао екипу, док су Ирвинг и Лав били ометени повредама. Крилни центар је одиграо само четири утакмице, док је плејмејкер наступио 13 од укупно 20 утакмица колико су Кавалирси одиграли у постсезони. 

До финала су побеђивали Бостон, Чикаго и Атланту, док их је у финалу чекала најубудљивија екипа за гледање – Голден Стејт Вориорси. 

Леброн је пружао можда и најбоље партије у каријери у том финалу, али није могао сам. “Краљ“ је бележио 35,8 поена, 13,3 скокова и 8,8 асистенција, али је дужа клупа Вориорса пресудила Брону.

“1-3-------4:3“

Из наслова вам је јасно о чему се ради, барем би требало. Нико никада није успео да се врати у финалу НБА лиге из заостака од 3:1 у серији – Кливленд Кавалирси и Леброн Џејмс јесу.

Наравно да велике заслуге за то иду Дрејмонду Грину који је био суспендован на две утакмице при резултату 3:1. Кливленд је то искористио, добио две утакмице заредом, а онда је уследио чувени седми меч

Велика психолошка предност била је на страни Кливленда, с обзиром да су успели да изједначе после 3:1 у серији. Током целе утакмице виђена је резултатска клацкалица, а онда је у финишу уследило ово:

“Ребоунд бy Игоудала, Игоудала то Цуррy бацк то Игоудала уп фор тхе лаyуп.... ООООХ БЛОЦК БY ЈАМЕС, ЛЕБРОН ЈАМЕС WИТХ А РЕЈЕЦТИОНС..... Ирвинг анд Цуррy, оне он оне, Ирвинг путс ан уп... ИТ’С ГООД, КYРИЕ ИРВИНГ ФРОМ ДОWНТОWН“.

Овако су у принципу изгледала последња два минута седме утакмице финала 2016. године уз коментар већ поменутог Мајка Брина. 

Блокадом Леброна Џејмса, Кливленд није дозволио Голден Стејту да дође до вођства, док је тројком Кајрија Ирвинга преломљен меч. 

Титула је стигла у Кливленд, Леброн Џејмс је донео титулу родној држави, испунио је мисију који није могао раније у каријери. 

Логично, “Краљ“ је проглашен МВП финала и то му је било треће такво признање, пошто је претходно у Мајамију два пута био најкориснији играч финала.

Јасна немоћ против прејаког Голден Стејта

Доласком Кевина Дурента у Оукленд свима је било стављено до знања да ће Вориорси доминирати наредне сезоне.

Тиму који је остварио најбољи скор у историји НБА (73/9) придодат је један од најбољих играча лиге – Кевин Дурент.

Леброн је поново играо невероватну сезону, а и Кевин Лав је искочио, па је тако први пут од када је дошао у Кавсе изабран за Ол стара.

Али сви су донекле знали да ће Вориорси бити вероватно превелик залогај за Кавалирсе. А, тако је и било.

Тим из Охаја био је комплетан, није било повреда, али су изабраници Стива Кера били прејаки. Кливленд је поражен са 4:1 у серији, а поражавујеће је колико је тим Тајрона Луа изгледао лоше на терену без Леброна Џејмса.

Ирвинг није могао, Лав није такав играч да ће да повуче, а Џеј Ар Смит је играо доста неконстантно.

Резултат је свима јасан, пораз у финалу, а што је најгоре, чак пети Леброна Џејмса у НБА финалима. Поређења ради, Мајкл Џордан у шест одиграних финала има исто толико прстена.

Леброн Џејмс ће ове године напунити 33 године, али упркос томе његово тело готово да не стари. Лигом доминира 14 година и очекује се да настави са тиме још неколико година.

Према последњим информацијама Џејмс је веома незадовољан како је Кливленд урадио посао у предсезони и све је више гласина о томе да би следећег лета могао да напусти Охајо.

Као могућа дестинација наводе се Лос Анђелес Лејкерси и спајање са Крисом Полом, Двејном Вејдом и Кармелом Ентонијом.

Њих четворица су најбољи пријатељи ван терена и све више спекулација може да се чује на ову тему.

Занимљиво сва четворица следеће године могу постати слободни агенти, тако да спекулације већ постоје.

Овакав сценарио је тешко замислити и готово да је немогуће и да се оствари, али ако нас је НБА нечему научио то је – никад не реци никад.

Занимљивост

Мало ко зна да је Стеф рођен у Акрону, пошто је његов отац Дел Кари 1988. године наступао за Кливленд Кавалирсе. Ипак, Кари је детињство провео у Шарлоту, с обзиром да му је отац легенда Хорнетса.

Тако да, Каријево родно место јесте Акрон, али он попут Леброна Џејмса није одрастао у овом граду, већ је то био Шарлот.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар