Заштитите дијете од тровања храном

Кампилобактериоза је цревна заразна болест која је водећи узрок бактеријског тровања храном у развијеним земљама, а код нас се из године у годину јавља све чешће и највише током лета.

Здравље 18.07.2017 | 09:50
Заштитите дијете од тровања храном
Болест се чешће региструје код деце млађе од пет година, а уколико се не лечи може да остави последице.

Кампилобактериоза се обично јавља у појединачним случајевима или мањим породичним епидемијама. Ентеритиси проузроковани овом бактеријом прошле године у Војводини регистровани су као појединачна обољења без утврђене епидемиолошке повезаности, осим у једној епидемији у којој је оболело 16 особа.

"Инкубација траје у просеку од два до четири дана. Болест се одликује наглим почетком, повишеном телесном температуром, главобољом, боловима у мишићима и слабошћу и малаксалошћу, боловима у трбуху, што је праћено повраћањем и учесталим проливастим столицама. Столице су воденасте, непријатног мириса са примесама крви, слузи и гноја. Број столица се креће од 10 до 20 у току једног дана, а болест траје обично од три до пет дана", каже шеф Одсека за епидемиолошки надзор над зоонозама, векторским и цревним заразним болестима у Институту за јавно здравље Војводине прим. др Снежана Медић.

Додаје како нелечење кампилобактериозе може да доведе до компликација, попут реактивног артритиса, синдрома иритабилног колона, као и Гијен-Бареовог синдрома.

Кампилобактериоза је болест која се на човека преноси са животиња и производа животињског порекла, а узрокује је грам-негативна бактерија из рода кампилобактер.

"Најчешће намирнице које су извор заразе за кампилобактериозе су животињског порекла, односно потичу од заражене животиње. Највише је заступљена живина, а затим свиње, овце и говеда. Узрок заразе је ређе непастеризовано или непрокувано млеко", навела је др Медић.

Најбоља превенција цревних заразних болести је безбедна припрема хране, то јест безбедно руковање намирницама. Важно је и редовно прање руку и одржавање личне хигијене, као и хигијене простора у којем се припрема храна и обрађују намирнице.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар