Научници открили ''кључ'' среће

Наука (наводно) има одговор на "питање свих питања": у чему је тајна срећних људи.

Занимљивости 17.07.2017 | 19:44
Научници открили ''кључ'' среће
Вероватно сте већ чули теорију да је за срећу неопходно да се ослободите негативних мисли. Па сте онда чули да у ствари треба да их прихватите. Па онда, да је у ствари најважније да вежбате "осећај испуњености". Шта год то значило. И тако редом...

Али, сад се у то умешала и наука. Судећи по резултатима новог истраживања на ову тему, за личну срећу, најважније је да будемо великодушни.

Мала студија објављена у магазину Натуре Цоммуницатионс каже да је добар пут до среће да, рецимо, да уместо себи купите 12. пар ципела, новац потрошите на некога кога волите, пошто ћете се тако дугорочно боље осећати.

Научници са Универзитета у Цириху желели су да истраже да ли великодушни гестови утичу на наш осећај среће и задовољства, што би онда механизмом узрока и последице започело диван циклус великодушности и среће. Звучи наивно, али испоставило се да "ради".

У студији је учествовало 50 испитаника који су насумичним одабиром сврстани у контролну односно експерименталну групу, и речено им је да ће свако од њих добијати по 25 швајцарских франака недељно током наредних месец дана.

Од испитаника из експерименталне групе очекивало се да новац потроше на друге људе, по сопственом избору, а могли су и да бирају да ли ће им куповати поклоне или их водити на пример на вечеру или ручак.

Контролној групи је речено да новац троши на себе.

У другој фази експеримента, истраживачи су мерили зависност нивоа кисеоника у крви у тренутку доношења одлуке о трошењу додељеног новца.

У свакој фази, била би им понуђена опција коју су могли да прихвате или одбију, која је подразумевала да неко други добије новац уместо њих.

Од испитаника се очекивало да оцене колико су срећни, на задатој скали, пре и после ових експеримената.

Испоставило се да су испитаници у експерименталној групи генерално себе оцењивали као срећније од оних у контролној групи, а код њих је забележен и већи раст личног доживљаја среће након што би новац који им је дат потрошили на неког другог.

Научници кажу да се то дешава због тога што се кад смо великодушни активирају зоне мозга које су одговорне за награђивање, осећај среће и емпатију.

Другим речима, кад смо великодушни, јавља се оно што су истраживачи описали као "сјај топлине".

"Утврдили смо да молба некоме да буде великодушан ефикасно подстиче такво понашање, али и осећај личне среће, што се доказало поређењем самооцењивања испитаника из контролне и експерименталне групе", наводи се у студији, преноси британски "Метро".

"Наша студија доноси бихевиоралне и неуролошке доказе који потврђују директну повезаност између великодушности и осећаја личне среће", закључује се.

Па ви видите шта вам је чинити...

Извор: Мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дариола

17.07.2017 18:25

Два турцизма то укратко објасњавају ( у насем језику то је су реценице) рахатлук и таман...мени треце не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.07.2017 18:38

Добро рецено.....браво