Анализа - СП: Шампиони, а сад за своју душу!

Ватерполо репрезентација Србије вечерас игра први меч на 17. Светском првенству.

Остали спортови 17.07.2017 | 15:30
Анализа - СП: Шампиони, а сад за своју душу!
Овог пута нема ни притиска, ни тензије. Српски ватерполисти, најбољи на свету, почињу напад на још једно злато растерећенији него досад, са пуним кофером трофеја и низом успеха какав ћетешко бити поновљен.

Изабраници Дејана Савића, актуелни олимпијски, светски и европски шампиони, запливаће ка још једној светској титули почев од дуела против аутсајдера из Јужне Африке и тако уједно почети припрему за веће изазове.

Најдоминантнији ватерполо тим новије историје, "освежен" дебитантимаВиктором Рашовићем и Немањом Убовићем, бориће се у Будимпешти за друго узастопно злато на глобалној смотри, а шесто у историји наше земље, звала се она Југославија, Србија и Црна Гора или само Србија.

Од распада државне заједнице СЦГ, "делфини" су два пута освајали светски врх. Први пут то су успели на чувеном турниру у Риму 2009, када је нова генерација спектакуларно ступила на највећу сцену. Била је то историјска победа против Шпаније у финалу (14:13), остварена голомМилана Алексића у последњој серији пенала.

Из тог састава, у Будимпешти играће Душко Пијетловић, Алексић, Филиповић, Прлаиновић, Стефан Митровић и Гојко Пијетловић.

Након успеха у Италији, "делфини" су у Шангају 2011. сребром платили опуштање у финалу против Италије (7:8), а затим су у Барселони 2013. изгубили од Црногораца у четвртфиналу (8:9). Тај неуспех био је прекретница и моменат великог заокрета под тада новим селектором Дејаном Савићем.

Два лета касније, у Казању, звуци химне "Боже правде" чули су се са разгласа након шест година. Савићев тим доминантно је протутњао турниром и "потапањем" Хрватске (11:4) потврдио да је заиста најбољи на свету.

Из тог састава, који је прошлог лета освојио и олимпијско злато, у Будимпешти изостају само капитен Живко Гоцић и Слободан Никић, који су се у међувремену свечано опростили од капице Србије. 

Овог лета, на старту новог олимпијског циклуса, време је за нови почетак.

У групној фази Светског првенства "делфини" ће иматипротивнике који заслужују респект, уз и даље живо сећање на проблеме на старту олимпијског турнира у Рију.

Савићев тим у среду ће од 12.10 часова играти против Шпаније, а у петак од 10.50 против Грчке. Иако ће обе селекције доћи у Будимпешту са одређеним променама у саставу, познато је да умеју да буду веома незгодне.

Уосталом, још памтимо реми против Грка у Рију (9:9), у којем су "делфини" у једном тренутку губили 1:5 или на олимпијско четвртфинале против Шпаније, у којем је наш тим у финишу сломио отпор "фурије" (10:7).

И селектор и играчи позивали су у најави турнира на опрез, инсистирајући да је први циљ освајање првог места у групи, које би могло да донесе и слободан викенд и мирну припрему за четвртфинале (уторак, 25. јул). 

На том, најважнијем кораку сваког турнира, Савићев тим играо би против другопласиране екипе из Групе или трећепласиране из Групе Б. Међутим, ипак би требало сачекати и ићи корак по корак.

За почетак - пратићемо загревање против Јужне Африке. 

За Србију ће у Будимпешти играти:

- голмани: Гојко Пијетловић (220 утакмица у репрезентацији), Бранислав Митровић (136 утакмица);

- играчи: Душан Мандић 131 утакмица, 173 гола), Виктор Рашовић (53 утакмице, 54 гола), Сава Ранђеловић (105 утакмица, 29 голова), Милош Ћук (147 утакмица, 124 гола), Душко Пијетловић(283 утакмице, 394 гола), Немања Убовић (60 утакмица, 51 гол), Милан Алексић (221 утакмица, 160 голова), Никола Јакшић (64 утакмице, 45 голова), капитен Филип Филиповић (371 утакмица, 542 гола), Андрија Прлаиновић (288 утакмица, 462 гола) и Стефан Митровић 218 утакмица, 283 гола).

Састави група Светског првенства:

Група А: Бразил, Црна Гора, Казахстан, Канада
Група Б: Француска, Аустралија, Италија, Мађарска
Група Ц: Шпанија, Србија, Грчка, Јужна Африка
Група Д: САД, Јапан, Хрватска, Русија.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар