Хамилтон: Има још много! Фетел: Нису гуме криве!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон поносан је због победе на домаћој стази у трци Формуле 1 за Велику награду Велике Британије.  Некада Алан Прост, данас Луис Хамилтон! Само Француз и Британац имају пет победа у Силверстону, с тим што је актуелни победник јединствен по четири узастопна тријумфа.

Остали спортови 17.07.2017 | 11:15
Хамилтон: Има још много! Фетел: Нису гуме криве!
Хамилтон је у недељу, пети пут у каријери, победио на Силверстону.

"Никада није лако. Не могу да опишем како се осећам, сјајно је што сам на подијуму. Поносан сам што свуда видим британске заставе, а подршка овог викенда је била невероватна. Поносан сам што сам све ово могао да урадим за публику", рекао јеХамилтон.

Британац је смањио заостатак за водећим Себастијаном Фетелом из Ферарија само на бод.

"План је да се освоји титула, али до краја шампионата има много. Екипа је овог викенда била непогрешива. Валтери (Ботас) је обавио невероватан посао, ово је био савршени викенд за нас", навео је троструки светски шампион.

Краљ Силверстона је Луис Хамилтон!

Возач Мерцедеса четврти пут узастопно је победио на трци Формуле 1 за Велику награду Велике Британије. То до сада нико никада није успео, а ова стаза увршћена је у календар Ф1 1950. године, с тим што се у континуитету вози од 1987. године.

Хамилтон је такође био најбољи и 2008. и са петим тријумфом у Силверстону се изједначио са легендарним Аланом Простом.

Три пута узастопно, али не и три године заредом, побеђивао је Аргентинац Хозе Флоријан Гонзалес. Возач Ферарија доминирао је Силверстоном раних педесетих година прошлог века - 1951, 1954. и 1956.

Британци су побеђивали пет пута узастопно захваљујући Џиму Кларку (1963, 1965. и 1967) и Џекију Стјуарт (1969. и 1971). Тада се у Силверстону возило сваке друге године. По два пута заредом славили су Алан Прост (1983. и 1985), Алан Прост (1989. и 1990), Најџел Менсел (1991. и 1992), Жак Вилнев (1996. и 1997) и Дејвид Култард (1999. 2000).

Његов тимски колега Валтери Ботас заузео је друго место, иако је кренуо са девете позиције. Ботас је искористио проблеме обојице возача Ферарија Кимија Раиконена и Себастијана Фетела и освојио друго место.

"Сигурно да ми није било лако да стартујем са деветог места, али екипа је изабрала савршену стратегију. Погнуо сам главу и возио, а на крају квар код Раиконена је за нас била срећна околност. За нас је викенд био савршен, честитам Луису", навео је Ботас.

Трећи је био Финац Кими Раиконен, 36 секунди иза победника, а 20 од другог Мерцедеса.

"Данас су били бржи, ја сам се помало мучио у одредјеним тренуцима, а нажалост прате нас неке несрећне ситуације. Нисам задовољан, али извукли смо највише што смо могли. Предња лева гума је експлодирала, али прилично брзо сам стигао у бокс, а болид је остао у једном комаду", рекао је возач Ферарија.

Водећи у генералном поретку Фетел је кроз циљ прошао тек седми, али је остао на првом месту у генералном поретку.

"Мислим да никога не можемо кривити за гуму. Кими је имао сличан проблем, а његове гуме су биле пет, шест кругова свежије. То нас је обојицу изненадило. Мислим да је овај викенд могао да буде бољи, али није катастрофа. На почетку су ми се запалиле кочнице и од тада сам имао потешкоће. После нисам могао да обидјем Макса, али је било боље после бокса", рекао је Фетел.

"Након тога било је јасно да ће ме Валтери обићи. Ситнице на једној и другој страни су довеле до гужве. Није ми помогла борба са Верстапеном. Сигуран сам да је изгледало добро, али желео сам да га обидјем а нисам успео, било је незгодно. Покушао сам све", додао је четвороструки светски шампион.

Наредна трка у шампионату вози се 30. јула у Мађарској, на Хунгарорингу.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар