АФП: Пенс у тешком положају

Амерички потпредсједник Мајк Пенс налази се у прилично незавидном положају - у тренутку када се сјенка скандала везаног за дослух с Русијом све више надвија над Бијелом кућом - балансирајући између лојалности предсједнику САД Доналду Трампу и пазећи да и сам не буде увучен у скандал, оцјењује данас АФП.

Свијет 16.07.2017 | 18:17
АФП: Пенс у тешком положају
Овај 58-годишњи бивши гувернер Индијане је тренутно човјек који је најближи америчком предсједништву - било као директни Трампов насљедник ако му мандат буде превремено окончан, или као његов вјероватни насљедник на изборима који ће бити одржани 2020. или 2024, у зависности од тога колико ће мандата Трамп служити, наводи француска агенција.

И док је је његов шеф из дана у дан у све већим проблемима, уплетен у све ширу истрагу о везама његовог предизборног тима с Русијом, експерти кажу да 48. потпредсједник САД остаје присиљен да буде уз Трампа - барем за сада.

"Пенс је у веома тешком положају. Од једног потпредсједника се очекује да буде лојалан предсједнику, али предсједник Трамп намеће тежак терет својим подређенима говорећи и радећи ствари које је често претешко одбранити", каже за Франс прес Џоел Голдстин, експерт за потпредсједништво у Правној школи Универзитета Сент Луис.

Трамп и Пенс, оцјењује француска агенција, тешко да могу бити различитији: док Трамп радо "помућује" идеолошке линије, Пенс је посвећени хришћански конзервативац, дискретан и дисциплинован барем колико је његов шеф више него енергичан и непредвидив.

Тако, док Трамп увелико твитује о нацрту закона о здравственом осигурању, Пенс је тај који посредује између Бијеле куће и Конгреса у закулисним покушајима да спасе угрожени закон.

У турбулентном Трамповом Вашингтону, Пенс је виђен као учвршћујућа снага администрације, "секира иза стакла које би требало разбити у случају опасности", навео је недавно новински сајт Даилy Беаст.

Па ипак, Пенс је предузео не тако познате кораке који наговјештавају да он можда удара темеље своје политичке будућности - тако су, неуобичајеним потезом, два његова блиска савјетника основала одбор за политичку акцију, тврди Неw Yорк Тимес.

Уз то, наводи њујоршки дневник, Пенс је почео да дочекује републиканске "мегадонаторе" у својој резиденцији у Вашингтону.

Међутим, Пенсове блиске везе са предсједником - које је прошлог мјесеца назвао "највећом привилегијом у свом животу" - могле би се показати као омча око његовог врата, упозорава француска агенција.

"Ниједан од седам посљедњих потпредсједника нису били толико спремни да буду у тој мјери удворички настројени у свом хваљењу предсједника и ниједан није изрекао толико значајних ствари за које се касније испоставило да су неистините", каже експерт Голдстин.

Још један амерички експерт, Пол Бек са Државног универзитета у Охају, сматра да Пенс "добро жонглира" на "жици између лојалности лидеру у проблемима до гуше и избјегавања да не буде ухваћен у скандал", како то описује АФП.

"Међутим, ако спор везан за Русију заиста увуче Трампову администрацију у дубоку, дубоку невољу... онда ће се и Пенс наћи у замци као један од чланова Трамповог тима", закључује амерички стручњак.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар