Ф1: Доминантни Хамилтон, катастрофа Ферарија!

Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Велике Британије, пошто је од старта до краја трке доминирао стазом.  Британац за воланом Мерцедеса однео је победу пред домаћом публиком на Силверстоуну четврту годину заредом, исписао историју и "закувао" ситуацију на врху табеле возача.

Остали спортови 16.07.2017 | 16:15
Ф1: Доминантни Хамилтон, катастрофа Ферарија!
Овом победом Британац се изједначио по броју победе на Силверстону, па сада дели прво место са пет првих места са Аланом Простом и Џимијем Кларком.

Одмах иза Хамилтона на циљ је стигао Валтери Ботас, док је као трећи завршио Кими Раиконен.

На крају трке чинило се да ће Раиконен завршити на другом месту, Ботас на трећем, а Фетел на четвртом месту. Ипак, тада је уследила катастрофа за Ферари.

Прво је страдао предњи десни пнеуматик Финцу, а потом је и настарадала лева гума Фетелу, који је на крају завршио тек на седмом месту. Поред Хамилтона, јунак трке је његов тимски колега Валтери Ботас, који је на крају уз доста среће успео да дође до другог места.

Наиме, Ботас је стартовао са деветог места и одличном вожњом је успео да дође до трећег места. Ипак, услед проблема Раиконена, Валтери је успео да дође до великог другог места.

Поред Ботаса, један од хероја је и Даниел Рикардо, који је од 19. места дошао до чак петог на крају трке.

У генералном пласману Хамилтон је сада пришао на само бод заостатка, док је и Валтери Ботас смањио заостатак за Себастијаном Фетелом.

Британац се тако четврти пут узастопно, а пети у каријери попео на победничко постоље на "домаћем" Гранд прију, чиме се изједначио са двојицом возача којима је то већ полазило за руком.

Шкот Џими Кларк успео је да уради исту ствар, да слави пет пута на Великој награди Велике Британије, такође остваривши четири тријумфа у низу у периоду од 1962. до 1965. године. Осим њега пет пута на највишем степенику победничког постоља на Острву био је још само легендарни Француз Ален Прост.

Мерцедес је одрадио фантастичан посао на Силверстоуну, остваривши двоструку победу, јер је друго место заузео Валтери Ботас. Трећи је био Фераријев ас Кими Раиконен, коме је пукла гума у финишу трке, а његов тимски колега и лидер у шампионату, Немац Себастијан Фетел завршио је на седмом месту, јер је такође имао проблема са пнуматиком.

Четврто и пето место припало је возачима Ред Була, Максу ферштапену и Даниелу Рикарду, док је као шести кроз циљ прошао возач Реноа Нико Хулкеберг.

Бодове на Силверстоуну су још освојили возачи Форс Индије Естебан Окон и Серхио Перез, као и Фелипе Маса из Вилијамса.

Возачи су уместо једног возили два круга за загревање, док са стазе није уклоњен болид Џолиона Палмера, који је одустао због квара на кочницама. Уочи старта видео се дим и из Фетеловог болида, највероватније због кочница, али је трка одмах почела. Хамилтон је добро кренуо са пол позиције и задржао прво место, иза њега возио је Раиконен, а одлично је стартоваоФерштапен који је претекао Фетела на трећем месту.

Добро је стартовао и Ботас који је надокнадио две позиције и попео се на седмо. У другом кругу изашло је безбедносно возило, после судара возача екипе Торо Росо Данила Квјата и Карлоса Саинца. Шпанац је после тога одустао, а руски возач је наставио трку.

У петом кругу трка је настављена, а Хамилтон се одмах одвојио од Раиконена. У 14. кругу Фетел је покушао да обиђе Верстапена, Холанђанин се одбранио и том приликом на кратко изашао са стазе, али је одбранио позицију. У тим тренуцима добро је возио Ботас, који се налазио на петом месту одмах иза Фетела.

Пет кругова касније Фетел је отишао у бокс и вратио се на стазу као шести, иза Ботаса и Хулкенберга, а у 20. кругу на замену гума отипшао је и Верстапен, који се задржао нешто дуже, па се на стазу вратио иза четвороструког светског првака. У међувремену, Хамилтон је стекао шест секунди предности над Раиконеном.

Финац је у 25. кругу отишао у бокс и вратио се иза Ботаса, а затим је на замену гума отишао и Хамилтон, који је избио испред клупског колеге и преузео прво место које до краја није испуштао. Иза њих возили су Раиконен, Фетел, Верстапен и Рикардо. После седам кругова у бокс је отишао и Ботас и на стазу се вратио са 5,5 секунди заостатка за Фетелом.

Ботас је после тога пришао Фетелу, прво је покушао у 43. кругу да га обиђе, Немац се одбранио, али само до следећег круга, па је возач Мерцедеса преузео треће место. За то време Хамилтон је на првом месту имао 12,5 секунди предности над Раиконеном.

У самој завршници прво је Раиконену пукла гума, због чега је отишао у бокс и на стазу се вратио као трећи, а затим је предња лева гума пукла Фетелу, па је са трећег пао на седмо место.

Хамилтон, кога су многи критиковали претходних дана јер није учествовао на егзибиционој вожњи на лондонском Трафалгару заједно са бројним возачима Ф1, бурно је прославио тријумф са члановима свог тима и навијачима, што је довољан показатељ колико му је било важно да опет буде најбољи пред домаћом публиком и искористи пол-позицију.

Британац је сада пришао на само бод водећем Фетелу у генералном пласману возача, након што је уписао четврту победу ове сезоне и укупно 57. у каријери.

Наредна трка вози се 30. јула на "Хунгарорингу" за Велику награду Мађарске.

Велика награда Велике Британије:

1. Луис Хамитон (Мерцедес)
2. Валтери Ботас (Мерцедес) +14,063
3. Кими Раиконене (Ферари) +36,570
4. Макс Ферстапен (Ред Бул) +52,125
5. Даниел Рикардо (Ред Бул) +1:05,955
6. Нико Хилкенберг (Рено) +1:08, 109
7. Себастијан Фетел (Ферари) 1:33,989
8. Естебан Окон (Форс Индија) 1 круг
9. Сехио Перес (Форс Индија) 1 круг
10. Фелипе Маса (Вилијамс) 1 круг

ГЕНЕРАЛНИ ПОРЕДАК ВОЗАЧА

1. Себастијан Фетел (Ферари) 177

2. Луис Хамилтон (Мерцедес) 176

3. Валтери Ботас (Мерцедес) 154

4. Данијел Рикардо (Ред Бул) 117

5. Кими Раиконен (Ферари) 98

6. Макс Ферштапен (Ред Бул) 57

7. Серхио Перез (Форс Индија) 52

8. Естебан Окон (Форс Индија) 43

9. Карлос Саинц (Торо Росо) 29

10. Нико Хулкенберг (Рено) 26...

ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН КОНСТРУКТОРА

1. Мерцедес 330

2. Ферари 275

3. Ред Бул 174

4. Форс Индија 95

5. Вилијамс 41

6. Торо Росо 33...

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар