"Није само БиХ буре барута"

Крајње је вријеме да се ЕУ прихвати Западног Балкана, независно од манифестација као што је самит у Трсту.

Босна и Херцеговина 15.07.2017 | 13:50
"Није само БиХ буре барута"
У супротном би могла много више да се бави тим регионом него што би јој било драго, пише њемачка штампа. „Средином деведесетих година, Европа је већ доживјела избегличку кризу.

Избеглице нису тада долазиле преко Балкана, већ са Балкана.  Тренутно не постоји непосредна опасност од таквог сценарија, али политичка температура на југоистоку Европе поново расте.

Од краја ратова на подручју бивше Југославије, Балкан није у фокусу ни јавности, нити већине политичара у Европској унији. Напретка у региону, међутим, тешко да има. Напротив: ако се на Балкану данас уопште може говорити о политичким промјенама, онда се оне не крећу ка демократији и правној држави, већ ка ауторитаризму и непотизму“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

„Крајње је вријеме да се ЕУ прихвати тог региона и независно од манифестација као што је (важан) самит о Западном Балкану. У супротном постоји опасност да ће морати много више да се бави Балканом него што би јој било драго“.

„Европска унија притиска земље Западног Балкана да тешње сарађују. На самиту у Трсту, европски комесар за проширење Јоханес Хан подстакао је шест земаља региона да формирају заједнички економски простор.

Економски развој и поновно разбуктавање конфликата у том региону, Европска унија прати с великом забринутошћу – и због његовог значаја када је ријеч о избегличкој кризи“, пише Зидојче цајтунг.

„Европски комесар за проширење Хан указује да је препрека за развој – фрагментација региона. Трговина између региона и ЕУ у последњих десет година се удвостручила и износи 44 милијарде евра годишње. Трговина између држава Западног Балкана међутим стагнира. ’Очигледно је да ту има много потенцијала и да постоје бројне могућности’, рекао је Хан. 'Сарадња, остаје неопходна како би се уклониле напетости из прошлости, па чак и из садашњости', рекао је комесар ЕУ."

ЕУ мора више да се брине за регион

О самиту у Трсту пише и Шпигел у свом интернет-издању, анализирајући између осталог досадашњу улогу Европске уније у региону: „ЕУ је изгубила привлачност. Турска и Саудијска Арабија псе ојачано труде око муслимана у Босни и Херцеговини, на Косову и у Албанији.

 Балкански регион је, како каже Душан Рељић из берлинске Фондације за науку и политику, ’веома снажно погођен’ кризом евра и дужничком кризом, што ЕУ не увиђа.

За разлику од држава-чланица ЕУ, државе Западног Балкана нису добиле никакву помоћ. Њихови дугови пењу се у висине.  Истовремено, италијанске, аустријске, француске, грчке и немачке банке контролишу 90 одсто банкарског капитала у региону – што националистичке тенденције у региону додатно појачава.

Валбона Зенели из Центра за европске студије и безбједност ’Џорџ Маршал’ подсећа да је незапосленост веома висока и да због тога многи људи напуштају балканске земље и одлазе ка северу.  

’Ако ЕУ не буде дошла на Западни Балкан, млади људи ће доћи у ЕУ’, упозорио је у Трсту државни секретар у Министарству спољних послова Немачке Михаел Рот.

Јединствена порука из Трста је била: ЕУ мора више да се брине за регион.

То што су самиту присуствовали њемачка канцеларка и француски предсједник требало би да пошаље сигнал у регион Западног Балкана.“

Није само БиХ буре барута

Интернет-портал Хојте другог програма јавног њемачког сервиса ЗДФ такође пише о ситуацији на Балкану. У тексту под насловом „Није само БиХ буре барута“ оцјењује се да национализам цвјета у свим дијеловима Босне и Херцеговине.

„Умјесто помирења поново расте мржња. БиХ је претходних деценија уједињавало прије свега једно: тежња ка Европској унији. Тамо гдје та нада све више нестаје, гдје с обзиром на различите кризе у ЕУ постаје све мање вјероватно да ће БиХ у блиској будућности постати чланица ЕУ, други испуњавају настали вакуум и искоришћавају фрустрације људи.

Док је руски предсједник велики идол бројних Срба, Бошњаци славе турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана. Русија подржава српски дио земље, Турска финансира џамије и улице у бошњачким подручјима. Она слови за највећег инвеститора у осиромашеним дјеловима земље.

А ту је још и утицај заливских земаља одакле долазе они који купују куће и одмаралишта и истовремено се међу традиционално толерантним босанским муслиманима земље залажу за строжије поимање ислама. Тешко је процијенити колико је заиста велики утицај Русије, Турске и заливских земаља.

Јасно је сљедеће: оне додатно подстичу етничке подјеле – и то не само у БиХ, већ на читавом простору Балкана. Нестабилна БиХ је буре барута које највише пријети да експлодира, али и на Косову, у Србији, Македонији и Албанији враћа се националистичка реторика из прошлости.

Чини се да се Западни Балкан не може умирити само новцем – то показује пораст национализма, окретање религији. Људима је потребна визија будућности. Тамо гдје ЕУ губи свој сјај настаје опасна празнина: Балкан се поново претвара у буре барута које сваког тренутка може да експлодира“.

(Дојче веле)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Ме

15.07.2017 12:01

Све је могуце у ова нова времена,. Па цак И дрвени спорет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

15.07.2017 12:27

Ајд заратите висе па да бјезим у Свецку са својом ханумом и осталом цељади..

Name

Ре мујо

15.07.2017 13:08

Неће моћи,схватили су да вас ћетници нису прогонили него ви њих.

Name

Мој Мујо

15.07.2017 14:54

Ааааа...,нема Мујо рата овде, само карање.Бесконацно.

Name

Др

15.07.2017 18:09

Оцигледно је да ми немислимо на просперитет него на патње и страдања

Name

Харис

15.07.2017 12:09

Şамо макнути Додика Човић и Бакира са власти и одмах мирна ситуација,јер сва тројица подјебају

ОДГОВОРИТЕ
Name

среца

15.07.2017 13:22

Камо среце да су њих тројица проблем. Ја сам то исто мислио до прије неку годину али сам се непријатно изненадио. На балкану није проблем национализам, цак напротив све висе ми се цини да они(прави националисти) заправо покусавају да пробуде глас разума. Највеце разоцарење је управо то сто је вецина људи лазних националиста који би за 50км продали глас било коме док су им са друге стране пуна уста нације и вјере. Сустина је да је на балкану 1% људи нациоланиста патриота и вјерника, 29% људи гледа свог посла, а осталих 70% се представљају као националисти вјерници и патриоте као дио лазног морала који је саставни дио њихове лицемјерне улоге. Зар би се навионалисти паприоте и вјерници понасали како се понаса 70% срба хрвата и муслимана(намјерно малим словом, стоји нам уз карактер).

Name

Ре Харис

15.07.2017 14:14

Знасе ко мозе да умице Додика " ви сређујте свога ,са насим цемо јос видети " свако пред својим прагом нека мете

Name

приједлог за мир

15.07.2017 12:24

ХР да врати Србе и призна ћирилично писмо. БиХ да укине ентитете и распореди регије. СРБ да коначно буде мотор економије Балкана и одбаци ружну политику из прошлости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

15.07.2017 13:11

А сви ви да коначно испаметните. Та поменута тројица нису пали с кишом него сте их ви довели ба власт на изборима.

Name

Мах

15.07.2017 13:15

Добар приједлог.Да није све то пропало и попљацкано у процесу уводјења једног сјајног система.Капитализма.Нема овде ни материјалне ни менталне основе за било ста.Осим за свеопсту пљацку.

Name

Драган

15.07.2017 13:22

А шта да раде Снежана и седам патуљака?

Name

Кара ње

15.07.2017 14:36

Ста це радити.Кара ње.Ми ту додјемо ко Сњеза.

Name

Росия

15.07.2017 13:01

Само када се погледа карта горе зацртана биће свима јасно и ко ствара то буре барута. Да немогу најјачу аутономију- републику на свјету нацртати изпрекиданим цртама је не схватљиво иако је цјели свјет признаје док је ситуација око косова другачија.А и благо се њима са оваквим политичарима представницима Срба у Сарајеву,Бањалуци и Србији са таквим људима успјеће избрисати све што је Српско наравно уз помоћ медија који традиционално не чувају ништа Српско

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

15.07.2017 16:21

ШТА ЈЕ СУТРА ЗА РУЧАК.

Name

Драгутин

15.07.2017 13:08

Биће сигурно промена граница на Балкану.Јер не може Србија само да губи,а сви други да добијају на рачун ње,премда се зна кроз историју које шта дао и допринео чему...Јачањем Русије у свету јачаће и Српски народ на Балкану... Наравно велико је незадовољство Српског народа тренутним стањем на Балкану и поделом бивше СФРЈ,где су Срби много оштећени од ЕУ,НАТО и САД.Јер Срби нису изгубили у рату од 1991-1995 и 1999-те од хрвата,бошњака и шиптара већ смо све те назови народиће ми ратно победили!Али под економским санкцијама запада и бомбардовањима НАТО и САД: РСК,РС и тадашњу СРЈ морали смо да попустимо и предамо добар део територије коју су Срби држали од 1991-1995-те!И ми сви Срби сада сматрамо да јачањем Русије у свету та неправда треба да се исправи што се тиче Косова и БиХ ред би био да нам се врати косово и 75% територије БиХ коју је генерал Ратко Младић ослободио од тзв.армије БиХ зелених беретки, муџахедина,ХВО...И да Србија добије излаз на море код Дубровника као и сам град Дубровник,јер шта ће хрватима толика обала ионако су им Срби ослободили Истру,а то је хрватима припало иако они нису никад Истру сами ослобађали...И то би све спаковали у једну државу Српског народа,бошњацима понудити ако оће са нама оће ако неће једном за свагда ставити тачку на то и разлаз заувек од нас Срба,ја мислим да је та понуда фер и поштена,јер смо толико и много више ми Срби у рату ослободили!Зашта су сви наши људи гинули ако на крају немамо ништа од државе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

15.07.2017 14:33

Драгутине кацемо на пиву јаране ал обавезно идемо у Дубровник и понеси Србску заставу да масес и да вицес Србијааааааа а јацу сјести у басти и наруци ти нам 2 Карловацка пива хладна ко мезар.

Name

Мој Драгутине

15.07.2017 14:39

Мој Драгутине та глупа радикалска политика увлаци Србе у рат од 1868 кад су убили Обреновица који је рекао људи морамо и ми у Европу.Цитај ти либерале српске.Није вазно гдје линија вазно је гдје је мозак.Мој Драгутине.21 вијек је.

Name

ре Дргутин

15.07.2017 19:38

Мој драги и постовани Драгутина нецу ја тебе грдити зато сто то и не вреди, него би било добро да ти зивис у свом радикалном свету а притоме не дајес коментаре ипак за то треба да процитас најмање 15 кубика књига. Када казем кубика није дрва Драгутине да се не збунис то сам ја фигуративно рекао, лаксе ти је схватити. Ово о цему ти писес је писмо радикализма узми ти ових 15 кубика ИСТОРИСКИХ књига има да пљунес ове кои су те налозили радикализмом. Драги мој Драгутине

Name

Драгутин

15.07.2017 20:07

Неком је мало и 100-тине кубика књига да прочита,не би опет схватио ништа,а неком је и превише кад прочита и само једну страну књиге одмах све разуме...Нисам ја крив вама који се опирете природним законима и нећете да будете оно где вас је мајка природа поставила да припадате том јату,него хоћете да сте нешто друго, уосталом као и ови што уграђују силиконе,јер се не мире са природним физичким изгледом,не прихватате Божију вољу...Шта да ти кажем пријатељу:читај великог Мешу Селимовића 100 пута на глас,тако да сам себе чујеш,да би на крају схватио ко си и шта си...

Name

упс Драгане

15.07.2017 23:22

Видис колико сам ја био управу када сам рекао да не вреди. Процитас себе и бити це ти јасно ти писес како је то Бозија воља али ти намецес и Богу ста му је воља. Ја нити имам намеру а ни потребу да те уцим о овоме о цему писес. Свакоме образованом цовеку кои процита твој теxт је довољно да схвати колико ти имас сироке погледе, то се лако уоци. Небих волео да ово схватас као препирање него савет. Ипак смо ми из истог јата зар не? А ја незлим да у мом јату има пакости и зла него љубави и постења

Name

ре Драгутин

16.07.2017 05:57

Ти Драгутине као да си све ове године био замрзнут и сад те откравило

Name

туп Драгутин

16.07.2017 15:48

Није Драгутин замрзнут него њега хускају и филују они кои нису отисли даље од свога двориста. Пријетељу Драгутине остави се мрзње и зависти није то добра донијело никоме, уцини несто за друство позитивно, помози комсији када је у невољи, када несто ради. Веруј ми бити це и теби и њима лаксе. Мани се демагогије то унистава здрав разум. Сретно ти

Name

кики

15.07.2017 13:11

Буре барута је у главама неких политичара и у појединим болесним таблоидима који желе сензацију! Не плашите народ, народу је догорјело до ноката....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех сад

15.07.2017 13:12

Не знам шта сте зацртали Хрватску у тај регион они су свој посао обавили највећим геноцидом и етничким чишћењем боље би било Словенију уцртати унутра док федерацију исто можете избацити јер тамо Срба готово и нема тако да невоље не може бити осим ако опет једни друге не буду помлатила па касније натоварили Србима само којима када их више и нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

16.07.2017 07:23

У федерацији нема Срба ? Погледај колико тих истих путује сваки дан на посао у федерацију.

Name

МК

15.07.2017 16:18

ЕУ ЈЕСТЕ РЈЕШЕЊЕ АЛИ ДА ПУСТИ РАДНИКЕ БАЛКАНА ДА МОГУ НЕСМЕТАНО И НА ЛАКШИ НАЧИН ДОЋИ ДО РАДНИХ ПАПИРА А БУДАЛЕ КОЈИМА ЈЕ ДО НАЦИОНАЛИЗМА НЕКА СЕ ПОУБИЈАЈУ АКО ХОЋЕ ПУСТИТЕ НОРМАЛНЕ ЉУДЕ ДА ОВАЈ ЈЕДАН ЖИВОТ ЖИВЕ КАКО ТРЕБА А НЕ ЛУПАЈУЋИ ГЛАВУ О НАЦИЈАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2017 07:24

Па то се и ради . Паметан иде будале остају .