Овако одговорите на провокације

Арогантни људи деле неколико особина и карактеристика са нарцисима, укључујући и уверење да су јединствени и да их само људи високог статуса разумеју, увек очекујући од других да им се диве, верујући да заслужују само најбоље у животу.

Свијет 15.07.2017 | 07:09
Овако одговорите на провокације
Њихово бахато понашање често љути људе око њих који се не задржавају дуго у њиховом друштву. Већина се одлучује на лакши излаз, а то је брзи и тихи бег из њиховог друштва. Људе, који се супротстављају арогантним појединцима, околина често перципира као појединце са интегритетом који немају намеру да допусте икоме да им се обраћа са непоштовањем.

А како комуницирати са арогантним људима и како се једнако поставити у тој комуникацији?

1. "На основу чега си закључио да то треба да кажеш?"

Овим типом питања изазивате арогантног саговорника да објасни своју изјаву која је обојена ароганцијом, генерализацијама и/или се темељи на стереотипима.

Циљ је присилити арогантног човека да размисли о својој изјави, у нади да ће схватити да је рекао нешто што је увредило његове саговорнике. И да ће у будућности размислити пре него што каже нешто слично.

2. "То ме вређа" или "Сад си ме повредио"

Арогантни људи као да имају шесто чуло помоћу којег откривају ваше скривене болне тачке и гађају их са завидном прецизношћу. Могу или не морају показивати емпатију, али дефинитивно разумију осећај повређености.

Ако сте им мета, треба да им дате до знања да су њихови коментари и опаске болни и да се због њих лоше осећате. Ако су свесни да својим коментарима наносе бол некоме, постоји добра шанса да ће променити понашање.

3. "То је само један угао гледања на ствари"

Живимо у слободном свету и сви имају право на своје мишљење, али је невероватно наивно и детињасто мислити да је само једно мишљење или виђење ствари исправно. Потребно је арогантним људима показати да се други људи не слажу са њиховим мишљењима и виђењима ствари.

4. "То је звучало јако умишљено, сигуран сам да ниси то тако мислио."

Овом изјавом ћете арогантној особи дати до знања да сте уверени да су добри људи који су понекад несхваћени у својим изјавама и да сте спремни да им дате другу шансу да објасне шта су и како мислили.

На овај начин им пружате шансу да спасу образ и да објасне што су тачно хтели да кажу, а реално то је друга прилика да се исправе сами, како би избегли да их други исправљају.

5. "Заправо, моја мама је члан..."

Кад арогантни људи почну да омаловажавају неку групу људи, пробајте да их изазовете да оправдају своје ставове на личан начин. Можете да им кажете да је ваш рођак или мама члан те групе коју омаловажава.

Такав одговор ће их шокирати, јер им није била намера да омаловажавају друге него да индиректно подижу свој друштвени статус. Ако се осете угрожени и на рубу конфликта, обично ће се извинити или "исправити" и наставити да разговарају о другим темама.

6. "Био бих ти захвалан кад бисмо завршили са овим разговором..."

На исти начин на који арогантан човек преузме главну реч у разговору, ви можете тај разговор да зауставите. Арогантни људи воле звук свог гласа и способни су да држе дуготрајне монологе, па је понекад потребно зауставити монолог како се не би ишло "предалеко".

(24сата.хр)
 

Коментари / 0

Оставите коментар