Српска испуњава европске обавезе

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је током посјете Руднику и термоелектрани /РиТЕ/ "Угљевик" да Српска врло савјесно и одговорно извршава све преузете обавезе за спровођење директива ЕУ које се односе на енергетску област.
Ђокић је у пратњи чланова управе РиТЕ "Угљевик" обишао радилишта гдје је у току капитални ремонт, први од 2010. године, који траје 90 дана.

Република Српска 14.07.2017 | 16:19
Српска испуњава европске обавезе
Он је истакао да ће у оквиру капиталног ремонта бити извршена и уградња електриофилетера, што је инвестиција вриједна 20 милиона марака, као и радови на одсумпоравању, пројекат вриједан 80 милиона евра који се изводи са јапанском компанијом, а Влада Јапана дала је и кредит за реализацију овог процеса.

"Тиме ће Република Српска извршити своју обавезу у оквиру програма `Нерпа` и на тај начин показати још једном пуну одговорност за спровођење директива ЕУ које се односе на енергетску област", истакао је Ђокић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске нагласио је да Република Српска све преузете обавезе извршава врло савјесно и одговорно.

"Од примјене европских докумената, ми спроводимо само оно што је договорено, гдје смо чврсто преузели обавезе", додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, РиТЕ "Угљевик" ће бити изван погона три мјесеца и то ће свакако утицати на финансијско стање и резултате ове године јер се дневни губитак процјењује између 400.000 и 500.000 марака.

"У објекту старом више од 30 година потребна су увијек нова и стална улагања и одржавање којем су посвећени радници РиТЕ и овај ремонт је редовно планиран ове године овдје, а идуће године ће у капиталном ремонту бити ТЕ `Гацко`", најавио је Ђокић.

Он је одбацио критике неких медија и поручио да је капитални ремонт био неопходан јер би у супротном ризиковали да дође до хаваријских искључења која би нанијела далеко већу штету систему.

"Управа РиТЕ веома је посвећена свим својим пословима и имају видљиве резултате, сви запослени свјесни су тешкоћа које ће у овој години пратити њихово пословање јер капитални ремонт узима много више времена, за више од 50 дана у односу на редован ремонт", истакао је Ђокић.

Он је изразио увјерење да ће менаџмент и Надзорни одбор предузећа наћи начин да смање трошкове колико год је то могуће, на чему је, како је навео, и сам инсистирао, а то је и став који је усвојен на Скупштини акционара у погледу планских активности за ову и наредне године.

Ђокић је рекао новинарима да се за вријеме капиталног ремонта углавном дешава да се електрична енерија мора набављати извана, а ове године је крајње неповољна и хидролошка ситуација на ријекама Дрина и Требишњица на којима је заснована производња струје у Српској.

"Ове године имамо далеко мању производњу у хидроелектранама `Вишеград` и `Требишњица`, што ће у збиру такође утицати на мање количине електричне енергије које ће производити Република Српска у овом периоду године и принуђени смо да, ради снабдијевања и одржавања сигурности у снабдијевању, набавимо нове количине струје", рекао је Ђокић.

Он је додао да се дио те набавке односи и на испоруку струје за Брчко дистрикт јер је Српска преузела обавезу његовог снабдијевања и у преосталом дијелу године.

Ђокић је истакао да ће дистрикт ту енергију плаћати по цијени по којој је Српска набавља и да Република Српска неће бити оштећена.

"Ја не вјерујем да ће обим штете /због капиталног ремонта РиТЕ `Угљевик`/ бити ни близу износа о којем се ових дана говори. Можда неко свјесно жели да продукује штете у `Електропривреди`, али оне не постоје и ми их барем не очекујемо", поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, прије два дана Српска је већ набавила струју по најнижој понуди која је била.

"Цијеним да `Електропривреда` ради савјесно и одговорно свој посао и то је уобичајена активност којој приступају све електропривреде, када имају вишкове продају вани, а када немају онда морају да набаве негдје гдје енергије има", рекао је Ђокић.

У управној згради РиТЕ "Угљевик" данас је одржана и Скупштина акционара на којој је министар Ђокић учествовао као представник државног капитала.

Према његовим ријечима, разматрани су планови пословања за ову годину и консолидовани планови до 2019. године, што није урађено раније због прецизног дефинисања планова за ову годину унутар "Електропривреде".

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дада

14.07.2017 14:30

Све је лаз осим смрти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

14.07.2017 16:13

Планирати ремонт кад је хидрометеоролоска ситуација лоса, увијек љети? Који струцњаци.

Name

МК

14.07.2017 14:37

НЕ ЗНАМ ПЕТРЕ КО ТЕБЕ СХВАТА ЈОШ ОЗБИЉНО ПЕРО АКО ТИ ЈЕ МИЛЕ НАПИСАО ШТА ДА КАЖЕШ ОНДА ТИ ВЈЕРУЈЕМО ХАХАХА АЈДЕ ЧОВЈЕЧЕ ЗА СВОГ БИТИСАЊА НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ НИСИ САМ САСТАВИО ЈЕДНУ ПРОСТО ПРОШИРЕНУ РЕЧЕНИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

14.07.2017 14:48

Све се бојим да неце добит регресе,13 плату, зимнице.А запослено је два пута висе него сто је потребно.Зато хоце сви у елекроприведу да се запосле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре брзи

14.07.2017 15:16

Полако наустају и електро привреду одосе људи преко гране масовно исто као и ови из сирије нема разлике.

Name

Зззз

14.07.2017 14:59

Стао негдје на хљеб па награисо јадник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

14.07.2017 15:06

Сви лазу и ЕУ и САД и Федерација и Русии Кинези и сви остали само влада РС говори истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

допуна

14.07.2017 15:50

СВИ ЛАЗУ - само ми смо у праву !

Name

Брод

14.07.2017 15:32

Пера универзалац у све се разумије од телефонски импулса, борачких права, хидро и термоелектрана до униставања оних сто му се супроставе, а уза специјалност полтронизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкан

14.07.2017 15:35

Само му не треба дозволити да прилази телефонској централи. Одмах би покрао импулсе, то му је хоби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

14.07.2017 15:37

Комбинација Баја, Дјокиц, Ковацевиц су смрт за енергетику РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

У име народа

14.07.2017 15:47

Та потребна увијек нова улагања су уствари нацин да се паре термоелектране пребаце на приватне рацуне. Тако се то ради вец 20 година. Док не додје права народна власт.

ОДГОВОРИТЕ