ЕУ разуме позицију Србије

Председник Савета ЕУ Доналд Туск истакао је данас да ЕУ рачуна на Србију, и да Србија може да рачуна на пуноправно чланство у ЕУ по завршетку дијалога са Приштином.

Србија 14.07.2017 | 15:32
ЕУ разуме позицију Србије
Он је, на заједничкој конференцији за штампу, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, казао да ЕУ рачуна на Србију, као што Србија може да рачуна на ЕУ.

„На крају дијалога стоји пуноправно чланство Србије у ЕУ. То је оно што смо обећали у Солуну и што смо спремни да испунимо“, нагласио је председник Европског савета.

- „Србија је направила свој геостратешки избор одлучујући се за европски пут и ту нема повратка. Надам се да ће том избору следити и акције“ - рекао је Туск.

Он је честитао Србији на улози у очувању регионалне стабилности.

- „У својих првих 50 дана на функцији председника Србије Вучић се срео са свим партнерима у региону и залагао се за регионалну стабилност и мир“ - казао је Туск.

Вучић: Време да се разговара са Меркел и Макроном

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је добио чврсту реч председника Европског савета Доналда Туска да ће Србија постати чланица ЕУ када испуни обавезе.

Вучић је, на заједничкој прес конференцији са Туском, рекао да је задовољан разговорима, али да данас није било могуће чути конкретан датум.

- Постоји перспектива, и то је добро, али Србија жели да добије значајнију мотивацију - рекао је Вучић.

Пренео је да се од Србије очекује завршетак дијалога с Приштином, као и реформи у области спољне политике и владавине права, и истакао да Србија може да заврши реформе, али да завршетак дијалога зависи од друге стране.

- Сада је време да се разговара са канцеларком Меркел и са председником Француске Емануелом Макроном - приметио је председник Србије.

ЕУ разуме позицију Србије, каже, али је потребан додатни стимуланс да би наша земља завршила посао.

Билатерални састанк двојице председника наставиће се радним ручком, а затим и обраћањем Туска и Вучића медијима у Бриселу.

Вучић ја током својих претходних састанка са највишим ЕУ званичницима, шефицом ЕУ дипломатије Федриком Могерини и председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером, од којих је добио јасну и недвосмислену подршку за евроинтеграциони пут наше земље, затражио убразање процеса приступања Србије и јасне оквире.
 
(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Маyбе...

14.07.2017 14:27

Какав Туск, какви бакрачи? Пољак да разумије позицију Србије? Залуд се Вучићу надаш. Човјек долази из клерикално-католичко-антиправославне и антируске земље Пољске. Она је у свом додворавању Јенкијима отишла најдаље и спремна је на све како би остала прва америчка улизица међу новим источноевропским чланицама НАТО-а...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

15.07.2017 05:18

Хоце србија у ЕУ када призна Косова као дрзаву.

Name

милос1389

14.07.2017 15:10

Благо теби и твојој памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беро

15.07.2017 16:07

Овај Вуциц се висе не задовољава са обецањима у вези приступа ЕУ.Трази временски оквир.За разлику од њега,нас инострани министар,свако обецање ових из ЕУ у вези Еу пута раструби као нас а и његов велики успјех.

ОДГОВОРИТЕ