СНСД ради против интереса Српске

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истиче да политика Владе РС у вези са приступањем Транспортној заједници показује лицемерје власти у РС, која једну ствар говори, а сасвим другу ради.

Република Српска 14.07.2017 | 08:08
СНСД ради против интереса Српске
Политика коју води СНСД је не само антиевропска, него је и директно усмјерена против интереса РС, тврди предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Повод за овакво реаговање је неприступање БиХ Транспортној заједници због тога што је Влада РС, постављајући стално нове услове према ЕУ, одбијала да да своју сагласност за прикључење овој асоцијацији.

''Штету по основу такве одлуке ће имати сви грађани БиХ, па и грађани РС. Врло лош однос владајућег СНСД-а према јавном и општем интересу је постао евидентан и политички несношљив. Мислим да је то покушај стварања беспотребних тензија и проблема, који апсолутно немају никакве везе са преносом надлежности, нити са улогом и позицијом РС, него искључиво да изузетно јаком сујетом, па чак понекад и патетичним покушајима прављења проблема тамо гдје апсолутно не постоји нити један разлог за такво нешто.

Ради се о сујети СНСД-а и кључних људи у Влади РС, који не могу да схвате да постоје паметнији и бољи људи који представљају РС у Савјету министара БиХ и који раде квалитетније ствари него што раде они. То је све резултат сујете зато што СНСД није у власти на нивоу БиХ и то већ не могу ни да сакрију'', истакао је Бореновић.

Према његовим ријечима, СНСД, однсоно његови водећи људи, већ годинама представницима ЕУ говоре једно, а у пракси раде сасвим друго.

''То ће трајати све док једном кључни и најодговорнији људи ЕУ коначно не кажу шта је права истина, ко је за европски пут БиХ, а ко је против, ко је одговоран зато што није јуче потписан приступ Транспортној заједници и каква је ту улога сваког од појединаца у извршним структурама и РС и БиХ. Све док се толерише понашање у којем се једно прича, а друго ради, ми ћемо сви бити жртве такве лицемјерне политике'', додао је Бореновић.

На Самиту лидера западног Балкана, који је одржан у сриједу у Трсту, за БиХ је одобрено финансирање четири пројекта, али је овај новац “замрзнут“, јер Влада РС упорно одбија дати сагласност за приступање новоформираној Транспортној заједници.

Услови које су поставили власти РС, а то је да и ентитетски министри представљају БиХ у Транспортној заједници, те да се не дозволи возовима из ЕУ кориштење пруга у РС, били су неприхватљиви и за ЕУ, али и за Савјет министара БиХ.

Због оваквог става Владе РС, БиХ би могла остати без око пола милијарде марака, намијењених за изградњу инфраструктуре у нашој земљи. Дио тог новца је требао бити инвестиран и у РС.

''Првенствено желим рећи да је несагледива штета остати без тог новца. У овом случају ради се о класичној сујети "увријеђених снајки" у владајућој коалицији у РС. Ипак, они ће се, по ко зна који пут, поново посути пепелом и прихватити оно што је једино разумно, односно да се уђе у Уговор о оснивању Транспортне заједнице и омогући кориштење огромних новчаних средстава за развој инфраструктуре у РС и БиХ.

Дакле, очекујем да ће се доћи од отварања процеса у којем ће БиХ доћи до толико жељених средстава, како би развијала своју инфраструктуру заједно са цијелом регијом, те се коначно почети бавити економским напретком, умјесто тензијама, сукобима и беспотребним свађама, које се иницирају видимо тачно од кога. Што се тиче понашања Владе РС у конкретном случају, то је већ виђен сценарио'', истиче Бореновић.

Ово није први случај да цијела БиХ трпи санкције европских институција због понашања Владе РС, која, зашто и то не рећи, све ради по дикатату “главног баје“ Милорада Додика.

Слично се догодило и у вези са односима БиХ са Енергетском заједницом, која од БиХ тражи доношење одговарајућег закона, којим би се регулисало тржиште гаса .

Због противљења Владе РС усвајању оваквог закона, БиХ је остала без 200 милиона марака намијењених за енергетске пројекте.

Извор: БН/Фактор.ба

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

цицвара

14.07.2017 06:47

Њихову политику Бог не може сконтати, СНСД (главни баја) има став да само ХДЗ министри раде добар посао у Савјету министара БиХ, док ти исти министри и њихов шеф организују усташко оргијање на Тупсоновом концерту, док је већина европских градова забранила одржавање тих концерата, на тим концертима је незаобилазни устаски фолклор а једна од нумера је"јасеновац и градишка стара", ужас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојица

14.07.2017 07:41

Сљедећи концерт Томпсона је у Бања Луци а почасни гости Чович и Додик Бар је тако договорено у Мостару.Наравно дат че Додик своје објашњење да свак има право на окупљање и изражавање своје воље јер је РС демократска држава.

Name

ннн

14.07.2017 08:17

У потпуности подрзавам политику Предсједника Додика! Да ли би било ко нормалан и прије свега домацин дао сагласност да му неко други без његовог знања и утицаја уредјује двористе! Нико нормалан то не би дозволио! Нормално би било да Министри из Републике Српске буду укљуцени у одлуке везано за улагање у Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

14.07.2017 09:08

А нормално ти је да хрватски министри на нивоу БиХ заступају интересе РС ? Јесу ли они из насег двориста ?

Name

мали дзими

14.07.2017 09:12

Црвени боте ннн нико неце да улазе у рс јер ко год нормалан хоце да улазе у рс власти из рс га рекетирају. за вријеме бајиног мандата унистено је око 85000 радних мјеста у реалном сектору и нико за то не одговара.ммф се пита висе него влада у рс јер је влада дузна њима паре. 2002 године ми смо зарадјивали 3.50 марке а врацали једну марку а у 2017 зарадјујемо марку а врацамо 4 и највисе смо се задузили у вријеме снсд-а. из цега це се то вратити ннн,одговори на то ако ти дозвољава црвена секта

Name

Ре ннн

14.07.2017 09:25

Додика за доживотног предсједника. Ништа не прихватај. Правимо туристицку РС. Цијела РС етно село нек туристи долазе и виде како се зивило 100 година уназад.

Name

ннн

14.07.2017 09:29

Влада Републике Српске редовно измирује све своје обавезе. па и према кредиторима!

Name

ннн

14.07.2017 09:37

Проблем су Српски кадрови који нас представљају на нивоу БиХ. Они не схватају да су изабрани у Републици Српској и да морају да проводе одлуке које се донесу на нивоу Републике Српске а не обрнуто да они са нивоа БиХ намецу одлуке Републици Српској!

Name

мали дзими

14.07.2017 09:40

Из цега боте црвени индустрије нема, ресурси распродани а дугови расту из дана у дан. и стално иду код ммф-а по кредите да врате кредите

Name

Неко

14.07.2017 09:49

А Човићеви се понашају као да су изабрани у Републици Српској. Јеси ли то желио да кажеш ?

Name

МК

14.07.2017 09:57

ТАЈ ТВОЈ ДОДИК ЗА ОВО ГОДИНА НЕ ДА ЈЕ СРЕДИО СВОЈЕ ДВОРИШТЕ НЕГО ЈЕ НАПРАВИО ИМПЕРИЈУ СЕБИ ПОРОДИЦИ КУМОВИМА И БЛИЖИЊИМ ПРИЈАТЕЉИМА ДА НЕ ПОВЈЕРУЈЕШ САМО НАША ДВОРИШТА ОСТАДОШЕ ПУСТА А И САВРШЕНО МЕ ВИШЕ БОЛИ ДА ЛИ МУ ЈЕ РС СТАБИЛНА ИЛИ НИЈЕ А И ВЕЋИНУ КОЈА ОДЕ ИЗ ЊЕГОВЕ СТАБИЛНЕ РС

Name

МИСТЕР

14.07.2017 10:05

СА ДОДИКОМ ДО КРАЈА

Name

мали дзими

14.07.2017 10:27

Ајде нас ти просвијетли ннн ботино црвена ста је снсд радио кад је био у савјету министара бих, колико је тада је пренесено надлезности са рс на бих. ко је потписао оно све са натом, хдз-ом, сда и високим представником ајде реци то ако ти црвена секта дозвољава

Name

Цццц

14.07.2017 08:55

Боки па тиси тамо власт сто то не потписа ,до сада смо стално слусали да се Баја не пита много.Каква је права истина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бореновиц се опаметио

14.07.2017 10:29

Стварно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

14.07.2017 16:23

Овај је измислио топлу воду.