Фатална привлачност између политичара

Постоји нека посебна фатална привлачност између неких политичара и странака у БиХ.

Република Српска 14.07.2017 | 07:41
Фатална привлачност између политичара
То се прије свега може видјети на дугогодишњој блиској сарадњи Драгана Човића и Милорада Додика који деценијама руководе ХДЗ-ом и СНСД-ом и међусобно добро сарађују.

Њихова блискост и савез је природна и очекивана. Човић и Додик имају исте хобије и интересовања, воле велике лијепе куће са богатим имањем, које у Латинској Америци зову хацијендама, и које својим луксузом и гламуром нимало не заостају за резиденцијама свјетског џет-сета.

Оба лидера у потпуности контролишу своје странке, владају асполутистички, воде кадровску политику и дају главне смјернице за политику своје странке. Оба лидера су била у више наврата били мете истрага правосудних органа због великих корупционашких афера, и обојици су напрасно истраге обустављене а предмети затворени без правоснажних пресуда у тренутцима великих политичких договора и коалиција, упркос бројним доказима и злоупотребама о којима је јавност опширно писала.

Одбрана хрватских и српских националних интереса је наводно приоритет у њиховом политичком дјеловању, али број Срба и Хрвата у БиХ, који се рапидно смањује из године у годину, је најбољи показатељ колико се искрено и предано боре за националне интересе народа који представљају, и какви су ефекти њихове политике.

Додик је и на последњем састанку, као и много пута раније, изразио спремност да подржи све хрватске приједлоге, што представља ситницу у односу на његову велику издају и предају грађе из Јасеновца Хрватској.

Остаје још само да се Додик почетком августа појави на тврђави у Книну и са Колиндом пољуби шаховницу, славећи прогон 250 000 Срба, па да буде већи католик и од самог папе.

Човић се након Додика састао и са Фахрудином Радончићем, лидером СББ-а, који је такође њихов природни савезник и члан „велике тројке“. И Фахро, попут Милета и Драгана, потпуно контролише своју странку, има огромно богатство, резиденције и објекте.

Разлика је у само томе што Фахро воли небеске висине па је саградио највећу зграду у БиХ, док су Миле и Драган скромнији и више преферирају ниже објекте са већом површином основице. И Радончић је учесник више судских процеса и траљавих истрага правосудних органа, које такође обично утихну и зауставе се након прављења великих коалиција и договора.

Сва три лидера се декларативно снажно залажу за европске интеграције и журан пут у Европску Унију, те разне реформе, акционе планове, повећање акциза, агенде које предлажу представници међународне заједнице.

Фатална привлачност три савезника и коалиције њихове три партије је потпуно природна и очекивана јер им омогућује да остваре своје интересе, а то се прије свега односи на контролу токова новца, правосуђа и истрага, постављањ оданих кадрова на важне функције, те могућности блокаде процеса који им неодговарају.

Зато је сасвим извјесно да се сарадња босанске тројне осовине буде све снажнија, и да наредне године на општим изборима заједно наступе и покушају међусобном узајамном подршком преузети власт и контролу институција.

Питање је да ли би и какву корист имали грађани ако босанска тројна осовина, уз неколико мањих сателитских партија, буде имала власт у својим рукама?

небојсавукановиц.инфо

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

075

14.07.2017 05:49

Тужилаштво БиХ успоставило је “принцип равнотеже кривице”, али не да би они који су, евентуално, криви били оптужени и процесуирани, већ да би били амнестирани. Тужилаштво БиХ тако је себи, дефакто, додијелило улогу Институције за Амнестију и без икаквог спроведеног процеса. Три последња примјера у којима Тужилаштво БиХ интензивно ради све како не би оптужили одговорне, односе се на Милорада Додика, Бакира Изетбеговића и Драгана Човића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранимир

14.07.2017 08:39

Босанска тројна осовина.. хахаха. Добра алузија и назив коалиције

Name

термити

14.07.2017 15:16

Одзла оца и одгоре матере.

Name

хм

14.07.2017 06:07

Врло добар чланак...за размислити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кардинал

14.07.2017 09:11

Да. Али народ ниста не мисли

Name

попара

14.07.2017 06:08

Додик це многим Србима доци главе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

вец је

14.07.2017 08:24

Вец је досао али ми не знамо да се побунимо, сагињемо главу и сутимо али докле тако

Name

Јања

14.07.2017 09:12

Спаса нема пропасти нецемо

Name

само радно

14.07.2017 06:14

Ови момци нису лоси. Имамо ми јос елите као на примјер Спириц, па Бакир , па онда Павиц.. Све прави лезохљебовици са радним навикама и великим резултатима рада. Ударници у ојадјивању и сиромасењу. Па када све саберемо и није лоса ситуација поред ове насе елите. Земља је сва среца благородна па це да награди. А ови ударници це остати да их се памти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

14.07.2017 06:19

Е нек је теби Бакир добар,, за остале ћемо лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

14.07.2017 07:09

Њега не смије поменути у негативном контексту, он га је увео у Власт!

Name

МРВ

14.07.2017 07:18

Ко је рекао да је Бакир добар? Перице, значи ли то шта ако су ови лопови, пљачкаши, диктатори и слично, и Бакир је такав. Оправдано им је све. СССуштина коментара је да се укаже на оно што је заједничко овој тројици ликова, укаже шта их повезује и због чега би било логично да заједно наступају. По мени, аутор текста је и успио у томе, све што је навео стоји иако је то томе о којој се могу студије написати. Остаје да се види до када ће то народ подржавати и давати им повјерење.

Name

поy

14.07.2017 06:22

Овај текст,нажалост,има много истине. Овај текст је описао право стање политика у БиХ.У дјеловању ових политичара се заиста види неискреност и ни у једном њиховом поступку нема намјере да раде на некој сигурности и будућности грђана,већ супротно.Не знамо ко их је инсалисао и омогућио да овако раде,ал неко јесте.Није јасно ни зашто ни како се овај народ претворио у безличну масу без моћи и памети.Ко је и како убио душу народу?Народ без душе неминовно мора пропасти!Извјесно је да ће бити све горе и горе!Невјероватно да ни на видику у БиХ нема политичке опције окупљене на здравоји тј покретачкој идеји која би донијела промјене!Зашто иза сваке полиике мора да стоји капитал који окупља а не здрава идеја!Зар је народ толико свјестан неминовне пропасти која слиједи па свјесно и шутке прихвата неминовност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајка

14.07.2017 08:57

Све је тузна истина

Name

xxx

14.07.2017 06:41

Бошњаке никад неће представљати Шћепо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сцепо

14.07.2017 07:32

Сцепо србине..

Name

борац

14.07.2017 06:54

Нису они ни добри цобани колико су овце глупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

14.07.2017 07:02

ЊИМА ЈЕ ЈОШ ЈЕДНО ЗАЈЕДНИЧКО ДА НАС ВОЖУ КО БУДАЛЕ ЕУ СА ЊИМА НА ЧЕЛУ НЕЋЕМО НИКАД ВИДЈЕТИ ЈЕР СУ ТАД ОНИ И СВЕ ТО ЊИХОВО БОГАТСТВО УГРОЖЕНИ ЗАТО ИХ ТРЕБА ИСТЈЕРАТИ СВУ ТРОЈИЦУ ИЗ ДРЖАВЕ И СТАВИТИ ДОЖИВОТНУ ЗАБРАНУ УЛАСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

14.07.2017 07:08

Ствари су доведене до апсурда... У БиХ заиста не постоје "лидери" и то из простог разога што је сама БиХ у свјетским размјерима толико мала (на примјер по броју становника и другим параметрима) да у тако малој земљи једноставно не могу постојати "лидери"... (Ти "лидери" ће сасвим сигурно погнути главу под било којим јачим притиском међународне заједнице,поготово када им треба нова транша кредита,јер их је баш брига за катастрофалну економску ситиацију за коју су они највише и одговорни...) Постоји тих неколико партијских шефова који су (као) нешто важни на том неком свом феуду само из разлога тог неког (то би било неко мање песимистично објашњење) правног вакума због чега још није заживјела примјена постојећих прописа у пракси,бар када се треба процесуирати неки од "дужносника"... Али логика једноставно налаже да ће се временом такво стање мијењати,другачије не иде... Док то не буде,имаћемо прилику да повремено "уживамо" у састанцима тих "лидера" (попут ових задњих одржаних протеклих дана) гдје се се они као нешто састају,ламентирају на задату тему,"брину" о интересима својих (па и туђих) народа,а након што заврше ту своју бескорисну сесију,на стању само остане цифра о утрошеном (народном) новцу којим је плаћено гориво за службене аутомобиле,ручкови које су конзумирали у паузама "исцрпљујућих преговора",дневнице и слично... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

14.07.2017 08:07

јес', све то стоји...ал' хајд' ти то објасни марви из сва три тора.... Кад та иста марва никако да сконта да нас свију заједно нема колико имастановника нпр. у једном већем еуропском граду нпр. барцелони!! а том истом барцелоном управља један градоначелник и градска управа.. док код нас сваки папак мисли да је лидер и да се свијет око њега окреце, ...чуј. трочлано предсједништво, државна скупштина од два дома, ентитетске скупшине са два дома, два предсједника ентитета са по два замјеника, двије владе ентитеске два премијера, Брчко дистрикт, 10 кантоналних скупштина и десет влада, итд. итд... Па на свијету нема глупљих људи него што смо МИ ( кад кажем МИ мислим на Србе, Бошњаке, Хрвате и остале који живе у БиХ) ... Мајку му , зар не би било боље да имамо једног предсјеника државе, (па нека буде у сваком наредном мандату од 4 године из реда другог народа, није проблем) да имамо једну државну владу на чијем челу ће бит припадник народа из којег долази тренутни предсједник, затим једну скупштину којом ће предсједават неко из трећег народа итд. ... Сва мудрост је у томе да је у томе да се отријезнимо, да размислимо о будућности нас и наше дјеце, да донесемо добре и праведне законе, и даих онда поштујемо....да се онај ко их крши казни жестоко! Е тад је најмање важно колико кога има у држави, ако је закон за сваког исти и ако га се свако мора придржавати!

Name

Данча

14.07.2017 07:25

Три јако успјесна човјека који су примјер другима на путу до успјеха.Сваки омањи бизнисмен и привредник има зграде куце и скупе аутомобиле,не видим разлог засто они не могу да имају све то и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леонардо

14.07.2017 08:11

Вукановићу ти си геније, изнова ме увесељаваш својим текстовима и писањем, овај је погодак право у мету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реакције

14.07.2017 08:34

Додик није цивилизиран човјек. Шовинизам са његове стране је прешао сваку мјеру. Негирање постојања једног народа који броји и 5.000.000 у цијеломе свијету и зјава које дискредитују један народ као и потеза које тај народ од 91 ставља у неравноправност. То једноставно мора престати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц

14.07.2017 09:30

Има нека тајна веза медју многима.. нису само ова тројица

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

14.07.2017 09:32

Ердоган је мала маца за ове наше

ОДГОВОРИТЕ