Обимна оптужница због корупције

Против Драгана Маринковића (СНСД), бившег директора предузећа "Путеви Брчко", брчанско тужилаштво подигло је оптужницу с 20 оптужних тачака и више од 400 доказа.

Босна и Херцеговина 13.07.2017 | 23:03
Обимна оптужница због корупције
Оптужница је и потврђена, а Маринковића терети за бројне злоупотребе, односно више кривичних дјела почињених у склопу јавних набавки у том предузећу од 2013. до прошле године.

Тако је у оптужној тачки један наведено да је 2013. године за потребе предузећа набавио различиту робу, и то три лаптопа, двије лиценце WИН8, штампач, три тонера, три wирелесс "миша" и торбу за лаптоп у вриједности око 6.200 КМ, и то директним споразумом, без сагласности Управног одбора и без прихватања рачуна директора за финансијске, правне и опште послове.

Оптужили су га да је самоиницијативно набавио три понуде од три брчанска предузећа, а затим је тражену робу наручио директно од једног од њих, док су остале двије понуде биле само покриће за привидну транспарентност.

У питању је, како наглашавају из брчанског тужилаштва, једна од најобимнијих оптужница за корупцију у локалном јавном сектору.

"Она терети оптуженог за бројне злоупотребе положаја или овлаштења извршене додјељивањем уговора о набавкама супротно прописима и интерним процедурама у предузећу 'Путеви Брчко'", кажу из Тужилаштва Брчко дистрикта.

Тужилаштво дистрикта, како се додаје, утврдило је сумњу да је Маринковић као тадашњи директор предузећа "Путеви Брчко" у 20 процедура јавних набавки поступао супротно овлаштењима и одговорној дужности у том предузећу.

"Њему је стављено на терет да је супротно прописима и интерним процедурама сам по властитом избору додијелио 18 уговора о набавци за то предузеће, укупне вриједности око 150.000 КМ", појаснили су из Тужилаштва Брчко дистрикта.

Тврде да су уговори о радовима, пројектној документацији, опреми и слично додјељивани предузећима које је оптужени фаворизовао.

"Тиме су теже повријеђена права других субјеката у виду немогућности учешћа у поступцима набавки робе и услуга", наводи се у оптужници.

Даљи кривични поступак наставља се пред Основним судом дистрикта, којем је оптужница достављена и пред којим је већ потврђена.

"Тим је потврђена сумња да је оптужени починио злоупотребу положаја или овлаштења и противзаконито посредовање, а за та кривична дјела се појединачно могу изрећи казне затвора у трајању од шест мјесеци до пет година", рекли су из Тужилаштва Брчко дистрикта.

Тужилаштво, дакле, рачуна на више од 400 доказа, с тим што их је готово 400 материјалних, а преложено је и саслушање готово 50 свједока.

Полиција Брчко дистрикта је, подсјетимо, у јануару 2015. године претресла предузеће "Путеви Брчко", а Управни одбор тог предузећа је смијенио Маринковића средином прошле године.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МК

13.07.2017 21:05

ПИРАМИДА СЕ ОСИПА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар

13.07.2017 21:21

а нови директор ? какав је он ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао Драги

14.07.2017 03:51

Јао Драги па ти право прwдстављас ту своју странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

14.07.2017 05:26

То је политицка оптузница све је намјестено тако казе сваки кер који се богати на муци народа без обзира којим овцама припада

ОДГОВОРИТЕ
Name

пилот

14.07.2017 07:46

Нови директор је еxперт за лоповлук, али има заштиту у правосуђу Брчко дистрикта као и у власти Брчког.Овај општужени узимао све себи а нови дијели са партнерима из странке (СНСД).

ОДГОВОРИТЕ