На данашњи дан: Кренуо први Мундијал...!

Читава прича кренула је с разлогом - Уругвај је славио стогодишњицу независности, од чега је и светски фудбалски експеримент требало да има користи. . .

Фудбал 13.07.2017 | 22:00
На данашњи дан: Кренуо први Мундијал...!
Постоје приче које почињу са: “Била једном једна земља... Био једном један Мундијал“... На данашњи дан почела је једна таква прича - југословенска, а технички српска. Одисеја наших момака на првом Светском првенству у Уругвају 1930. године.

Читава прича кренула је с разлогом. Уругвај је славио стогодишњицу независности, од чега је и светски фудбалски експеримент требало да има користи. ФИФА је под ауторитетом Жила Римеа успела да скупи 13 репрезентација на тој првој смотри фудбала. 

Југословенска експедиција готово да је само сплетом околности стигла на Светско првенство у Уругвају. Тадашњи Фудбалски савез Краљевине Југославије био је подељен због пресељења центра организације из Загреба у Београд. Хрвати су бојкотовали национално првенство, а државу готово да цела ствар није интересовала. Ипак, Југославији се осмехнула срећа након отказивања учешћа неких од најјачих европских репрезентација.

У Уругвај су стигле само четири екипе са Старог континента, и то Југославија, Француска, Белгија и Румунија. Поред њих на такмичењу су биле и националне селекције осам земаља Јужне и Средње Америке - Аргентине, Чилеа, Бразила, Боливије, Парагваја, Перуа, Мексика и САД-а. Предвиђено је било да се првенство одиграва на новом стадиону Сентенарио, али авај… Уругвајци нису стигли да га заврше, па се на почетку играло на стадионима Пењерола и Насионала.

Подсетимо, Југославија је важила за тоталног аутсајдера, а првенство је завршила тек у полуфиналу, убедљивим поразом од домаћина - 1:6. Истим резултатом Аргентинци су тукли Америаканце и дошли до финала, где нису могли против Уругвајаца и домаћинског суђења. 

А првог дана турнира, 13. јула 1930. на програму су била два сусрета. Сједињене Америчке Државе савладале су Белгију (3:0), док је Француска била боља од Мексика - 4:1... 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар