Пентагон хвали хрватску 'Олују'

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је да му је приликом састанка у Вашингтону амерички колега Џејмс Матис похвалио хрватску операцију “Олуја” за коју је рекао да је “измијенила ток историје” и да се данас о њој учи у америчким војним школама “као о примјеру добро припремљене и извршене војне операције”.

Свијет 13.07.2017 | 12:12
Пентагон хвали хрватску 'Олују'
Тим поводом, директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да га нису изненадиле похвале америчког министра одбране Џејмса Матиса на рачун хрватске акције “Олуја”, с обзиром на то да су у њеном планирању учествовали пензионисани амерички генерали из организације МПРИ, која је продужена рука америчке Владе.

“Хвалећи `Олују`, Матис заправо хвали своју државу и америчку војску, јер су њихови пензионисани генерали креирали и Пустињску олују, а по истој стратегији су планирали и хрватску `Олују`”, рекао је Штрбац.

Он је навео да је организација МПРИ била продужена рука америчке Владе за извођење прљавих послова широм свијета, међу које спадају грађански ратови као на простору бивше Југославије.

Штрбац каже да су САД преко организације МПРИ обучавале, наоружавале, планирале и учествовале у извођењу “Олује”.

“Ако сте ви креатор, у овом случају САД, онда је у интересу министра одбране те земље да у најбољем свјетлу прикаже ту операцију”, додао је Штрбац.

Он истиче да је Матис изнио став војника и да није говорио о посљедицама “Олује”, а од политичара се може очекивати да кажу да су се “Хрвати мало заиграли, да су направили и злочине, јер се нису до краја придржавали планова и договора”.

Према његовим ријечима, Матис није рекао да је “Олуја” етички чиста, као што је својевремено изјавила хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић у Книну на прослави годишњице, па су тада многи говорили да се преварила и да је мислила “етнички чиста”.

Штрбац каже да је чуо снимак Матисове изјаве и да у њој није било ни ријечи о посљедицама, него о успјеху са војничког аспекта.

“Са тог аспекта гледано, не може се другачије ни протумачити, јер је циљ био да се заузме простор који су држали Срби и они су га и заузели. Американци су помогли обучавањем, наоружавањем, планирањем и учествовањем у самом извођењу, али су Хрвати отишли и корак даље, па су починили злочине”, рекао је Штрбац.

Он је додао да не вјерује да су Американци у тим плановима предвидјели да се почине злочини и да се простор етнички очисти, али да су Хрвати искористили ситуацију када им се пружила шанса.

“Отишли су и корак-два даље да добију етнички чисте просторе”, рекао је Штрбац и додао да је акција “Олуја” далеко од етички чисте, о чему говоре и жртве.

Он је подсјетио да су Крајишници 2010. године пред Федералним судом у Чикагу тужили организацију МПРИ за саучесништво у геноциду и тражили износ више од 10 милијарди за душевне боли и изгубљени завичај, што је завршило нагодбом прошлог октобра.

“Нико не закључује нагодбу, ако нема осјећај кривице за то што се десило”, оцијенио је Штрбац.

Извор: Срна

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

олуја

13.07.2017 10:15

Овај генерал је био инструктор за олују Хрватима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

13.07.2017 10:19

Злоцин је био ал негубим веру, дуваце ОЛУЈА и у другом смеру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за

13.07.2017 10:38

Нек не забораве да се срби тамо нису смјели бранит због издаје од срба који су радили за запад.засто су се срби поједини иселили бас због тога сто су знали да су продан.упито би тог генерала сто нису усли у Козарску Дубицу вец су добили по носу.бас зато сто се људи нису дали продат.сто не кренусе на ердут И вуковар зато сто си срби били спремни.тако да маинтенанце празна прице.сто не фали операцију коридор гдје су срби без иције помоци растјерали агресоре а фали несто гдје су протјерали 200000 људи који се нису смјели бранит је ван сваке памети

Name

ре Ре за

13.07.2017 11:27

Ако цемо искрено,све је у договору направљено,Србима Посавина и коридор а Хрватима Книнска Крајина.Срби у Книну да су се бранили камењем дузе би издрзали а и Срби су пребрзо освојили Посавину сто указује на договор.

Name

ре Ре за

13.07.2017 11:42

Овај Ваш коментар заправо открива прави карактер рата у бившој YУ; све је било договорено и унапред испланирано. Ипак нико Територијалној одбрани из Дубице нико није јавио за договор о продаји, тако да су у принципу једнице малтене састављене од пензионера разбуцале елитне усташке диверзанте и то је истина о рату и њиховој "побједоносној"армији. Ову чињеницу им треба набити на њушку сваки пут када почну фантазирати да су Хрвати нека војна сила. У РСК су, наравно по договору, улазили у празна мјеста и иживљавали се над бабама које су тамо затекли. Нека искрено кажу како су прошли са Кордунашима на Турњу и долини Купе прва два дана олује, и зашто су пустили комплетан 21. корпус да изађе ван. Да смо остали на Петровој Гори (а требали смо), и да су се "гаће скунуле до краја" за три мјесеца би им били у Загребу и то онако из окружења, исто као и '42. Поздрав од припадника 11. пбр, 21 КК РСК.

Name

Ре за ре за ре

13.07.2017 12:05

Знам брате србине све И нас су на бјеласници исто продали тако да ови сто се фале тобозе каки су борци могу само да се рузе.поцели су рат И кад је било фасоват зови унпрофор који је цитаво вријеме помаго њима.знам И за тај твој слуцај И да су добро фасовали измедју Коз Дубице И Српске Градиске

Name

Дон Кихот

13.07.2017 10:35

"Што се неби хвалили "..па добили су полигон, војску и тржиште за продају робе...а уз то истјерали србе....ко нам је крив....што смо лаковјерни и луди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

13.07.2017 10:37

Наравно да хвали Олују кад су амерички командоси се искрцали са носача авиона у хрватску и они први у нападу су разбили са копна,а њихова авијација тукла је даноноћно положаје војске РСК-е!На тај начин су протерали све Србе из хрватске,а после је настављена хрватско-муслиманска офанзива на положаје војске РС-е до пред Бања Луку.Али су американци наредили хрватима да они преузму на себе да су они извели операцију Олуја да Српски народ који живи у америци не би због тога прогањао и мрзео америку и Ифор(Кфор) који ће доћи касније у БиХ.А како може тај Кфор да буде као гарант мира у БиХ,кад је учествовао на страни једне зараћене стране у сукобу против друге стране у рату у БиХ тј,учествовао на страни бошњака и хрвата?Јер Логично,да су хрвати и муслимани били толико јаки па они би још 1991, 1992 и 1993-ће извели ту офантзиву и протерали би све Србе још тада да су могли...Јер погледајте нешто,нису хрвати и муслимани појели из америчке конзерве “спанаћ” и добили одједном невероватну моћ и снагу па тако надјачали Србе???Одакле хрватима и муслиманима нова и свежа резерва у људству у рату да они одраде један такав подухват,пазите рат је трајао 3 и 4 године како где,сви смо се потрошили па потрошили су се и бошњаци и хрвати и код њих је пао морал у рату нису ни они људи без емоција и од камена...Али било је како је било само американци требају да признају своју акцију Олуја на простору РСК и РС да су је они и извели јер ми то Срби знамо само да је они признају као америчку,а хрвати и муслимани да не присвајају амерички пробој и амерички успех над војском РСК и РС.Јер бошњаци и хрвати не китите се туђим перјем и не присвајајте туђи успех за свој,јер вама је америка помогла да имате то што имате и да истерате Србе из хрватске и делом БиХ,уосталом па исто као што су помогли и шиптарима са НАТО бомбардовањем СРЈ 1999-те на Косову пољу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драгутин

13.07.2017 12:17

Е драгутине..заборавио си да су биле укљуцене и јединице ванземаљаца

Name

Крајисник

13.07.2017 11:06

Олуја је била успјесна само из разлога сто су то све унапријед договорили Тудјман и Милосевиц под притиском Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

13.07.2017 11:15

Да али договор је био да Милошевић не дозволи интервенцију војске СРЈ и војске РС-е на положаје здружених снага америчке и хрватске војске,док амерички командоси изврше први удар са копна и из ваздуха на снаге РСК,јер хрватска војска није била способна за тако нешто,она је само преузела већ окупирану територију РСК од америчких командоса и већ отераних Срба са ње...

Name

Крајисник

13.07.2017 11:34

Драгутине, опет ти понављам, РСК је издата од стране слузбеног Београда, а никакви америцки командоси немају везе с падом РСК. Морам те подсјетити да Милосевиц није прихватио З4. Београд се од поцетка хтио разграницити са Хрватима и био је спреман на егзодус Срба са њихових висевјековних огњиста. Београд је хтио Србе из западне Славоније, Баније, Кордуна, Лике и Далмације преселити на Косово. На тај нацин, планиран је геноцид над дијелом сопственог народа Стета сто је цркао у Хагу, стета сто није робијао бар 40 година.

Name

Драгутин

13.07.2017 14:36

Не кажем ја да није све тачно што си рекао за Милошевића,наравно да нас је све он продао и издао,али тачно је и да су амерички командоси учествовали у тој акцији,нађена су тела погинулих америчких војника црнаца и осталих са америчким ознакама и униформама...НАТО је бомбардовао положаје РСК и РС и зато постоје докази...Америка нас је бомбардовала и 1944-те, бомбардовала је тада:Београд,Ниш и Лесковац под изговором да би истерала Немце,а што није бомбардовала Загреб и Љубљану и тамо су били Немци???

Name

Геније

13.07.2017 11:17

Ста оцекивати од злоцинацке творевине зване УСА Све ратове против Српског народа су водили они уз помоцб покатолицених Срба сада званих Хрвата и исламизираних Срба муслимана Таква је била ситуација у свету да су све сами УСА одлуцивали Долази ипак време када ти злоцинци падају а други расту

ОДГОВОРИТЕ
Name

неле

13.07.2017 11:42

Србин сам ал нисам теоретицар завера едукуј се мало па цес знат сто су се водили ратови 90-тих јер је милосевиц хтео опет предсениство југославије на то су прво словенци реаговали затим сви остали сви смо јузни славени ал уништи нас национализам

Name

Ре нéе

13.07.2017 16:35

Мајмуне мало погледај мало ко је све од бивсим пресједника тзв дрзава био у затвору И засто па онда прицај глупости.засто је био тудјман?засто је био крепани алија.кад са знас одговоре онда цес знат засто се водио рат

Name

побједоносни

13.07.2017 17:21

Што је рекао неле, кривица је на нама србима и то се признати мора.

Name

Јоле

13.07.2017 17:53

Милосевиц изазвао рат.Аферим.А Словенци и Хрвати би остали у YУ ,да није Милозевиц изазвао рат?Странци невини?

Name

Купус

13.07.2017 20:36

Е Па бас зато сто су нас други продали,издали завадили зајебали.Требали би народи Босне Да им се освете и доказу да нису успјели.Лаксе је мрзит него волити .назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте из Канте

13.07.2017 21:47

Нема се ту ста реци, осим: паметни хрвати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

14.07.2017 05:16

Нема горе дрзаве од хрватске да могу некако да је никад висе не видим нити да кроз њу продјем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Младиц

14.07.2017 12:49

Да хрватима није било УСА неби њих било сви то знамо тко их је подрзао.Назалост морали су продат оно лијепо приморје

ОДГОВОРИТЕ