Британци остају без трке Ф1?!

Навијачи са Острва ускоро више неће уживо моћи да гледају "најбржи циркус".

Остали спортови 14.07.2017 | 18:30
Британци остају без трке Ф1?!
Да ли Британци, почињу да се поздрављају са организацијом трке Формуле 1, упркос дугорочном уговору који имају ? Чини се, да!

Иако званично Британски тркачки клуб, који управља стазом Силверстоун са власницима Ф1, компанијом Либерти медија, има потписан уговор до 2027. године, по свему судећи организоваће трке Формуле 1 само још у наредне две сезоне.

Наиме, у уговору постоји клаузула о прекиду сарадње 2019. године, која ће по свему судећи бити активирана.

Разлог - новац.

Наиме, председник Британског тркачког клуба Џон Грент изјавио је да су трошкови сваке године све већи због чега ће се вероватно посегнути за ранијим прекидом уговора.

"Са жаљењем морам да саопштим да не можемо више да послујемо под тренутним условима који стоје у уговору. Без обзира на љубав коју гајимо према овом спорту, ми смо стигли до ивице. Организација трке у Силверстоуну доноси нам само губитке. Пре две године смо изгубили 2,8 милиона фунти, прошле сезоне 4,8 милиона, а ове године опет очекујемо огроман 'минус'. То је немогуће издржати", навео је Грент.

Процењује се да би до завршетка уговора 2027. организаторе трка за Велику награду Велике Британије коштала чак 26 милиона фунти.

Судећи према тренутном стању у Силверстоуну ће се возити овог викенда, и 2018. и 2019. године. А онда би традиција дуга 67 година могла бити прекинута. Наиме, трке Ф1 возе се у Великој Британији од прве сезоне, 1950. године.

Уговор који је потписан када је ствари у својим рукама држао Берни Еклестон можда неће бити испоштован до краја. Ипак, нови челници Формуле 1, који су постали већински власници у септембру прошле године, свесни су да се ради о култној трци. Они су саопштили да ће "у наредном периоду наставити преговоре како би се пронашао начин да уговор буде одрађен до краја".

Трка за Велику награду Велике Британије једна је од укупно четири у календару Формуле 1 која се вози од прве сезоне, 1950. године. Осим у Британији сваке године возило се и у Италији, Монаку и Белгији.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар