WБ - Хероина 8. дана: Двије шампионске деценије!

Венус Вилијамс је први пут играла на Вимблдону пре тачно двадесет година. У месецу када је одиграла свој први меч, рођена је девојчица коју је данас победила.

Тенис 12.07.2017 | 13:15
WБ - Хероина 8. дана: Двије шампионске деценије!
Јелена Остапенко је у међувремену постала Гренд слем шампионка, а Венус и после 23 године професионалне каријере и даље "јаше". Она је хероина дана са 100 мечева и 10 полуфинала на највећем турниру.

Времешну Американку су многи отписивали више пута у последњих десетак година. Она се увек враћала и увек вребала највеће домете.

Повреде, приватни, здравствени проблеми, ништа је није удаљавало од терена довољно да заборави да игра спорт у чије је професионалне воде ушла још давне 1994. године.

Венус Вилијамс се пласирала у полуфинале Вимблдона и са пуних 37 година је део тениског крема у женској конкуренцији.

Американка која се за своје место под рефлекторима дуго бори са сопственом сестром је више пута играла, па нестајала са WТА тура, али када год би се појавила, противнице би независно од њеног тренутног ренкинга морале да у меч уђу максимално сконцентрисане.

Прво учешће на Вимблдону 1997. године памтиће по експресном испадању у првом колу од Пољакиње Магдалене Гржибовске. Показала је зубе у три сета, али је на крају Пољакињи морала да пружи руку.

Летонка Јелена Остапенко која је пре месец дана освојила Ролан Гарос није ни проходала када је Венус играла у финалу УС Опена, августа исте године. Већ наредне, 1998. године Венус стиже до четвртфинала у 'Ол Ингланд клабу' и потврђује класу као једва пунолетна играчица. Деветнаест година касније ушла је у своје десето полуфинале турнира који је освајала пет пута. Старија сестра Вилијамс је почетком новог миленијума била страх и трепет на бетону америчког континента и на лондонској трави.

На прву титулу у Лондону је чекала до 2000. када је победила сународницу Линдзи Девенпорт. Победила је и млађу сестру Серену у њујоршком финалу УС Опена 2001. године, али је управо Серена потом била разлог што Венус у својој колекцији нема све Гренд слем титуле. Од 2002. до 2004. Серена ју је побеђивала на Ролан Гаросу и Аустралији. Венус се увек враћала и побеђивала још три пута у Лондону, 2005, 2007. и 2008.

Последње финале у Лондону је играла пре пуних осам година. До сада је укупно сакупила 100 мечева и 86 победа.

Меч против Остапенко је одиграла искусно не дозволивши младој играчици да се ослања на добар сервис. Показала је карактер шампионке јер је искористила сваку од три брејк прилике које је имала. Завршила је посао за сат и петнаест минута, а Летонка је са 6:3 и 7:5 и уз осам ас удараца Американке испраћена кући.

Слично као и Жил Милер од момака, године изискују промене у фокусу онога на чему Венус ради.

"Радила сам на том сервису. То је почело да делује у право време, пред ове касније мечеве на турниру. Надам се да ћу моћи да се ослоним на њега у даљем току турнира" рекла је Вилијамс.

Само од почетка 2017. године побеђивале су је Елена Веснина, Наоми Осака, Лаура Сигмунд, Тимее Бачински... али је побеђивала и Џоану Конту, Анђелик Кербер, Светлану Кузњецову, Коко Вандевеј. У јануару је дошла до финала у Мелбурну, а на Ролан Гаросу је испала у четвртом колу. У међувремену се променила једна важна ствар.

Њена млађа сестра је остала у другом стању и не игра на Вимблдону.

"Одушевљена сам, трудим се заиста много. Нема другог објашњења. Дајете све од себе док год то можете. То је оно што ја радим", објаснила је Вилијамс како је дошла до полуфинала. У полуфиналу је чека Џоана Конта која је прошла даље после велике победе над Симоном Халеп.

Домаћа публика ће бити наклоњена Британки, али је Венус Вилијамс више пута до сада показивала да се шампионка тог калибра не треба отписивати док год се њено име налази у жребу неког од највећих турнира.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар