Америка узвраћа ударац Кореји

Америчка агенција за противракетну одбрану објавила је видео-снимак успешног тестирања противракетног система ТХААД који је оборио пројектил средњег домета.

Свијет 12.07.2017 | 08:16
Америка узвраћа ударац Кореји
Ракета средњег домета лансирана је из Пацифика а оборена је над Аљаском, навела је америчка агенција.

"Успешно дејство система ТХААД против ракете средњег домета повећава способност земље да се суочи са ракетним претњама у Северној Кореји и другим државама у свету", саопштила је у уторак МДА.



Ракета је лансирана из авиона Ц-17 који је био над Пацификом северно од Хаваја.

"Радар система ТХААД је прво открио мету, а потом ју је пратио. Затим је лансиран пресретач који је уништио ракету у директном судару", наведено је у изјави компаније "Локид Мартин", која је произвела систем ТХААД.

Додаје се да је реч о 14. успешном тестирању ТХААД-а од 2005. године. Међутим, мете у претходним тестирањима нису биле најновије генерације ракета средњег домета.

Систем ТХААД доспео је у жижу јавности када је Вашингтон одлучио да га распореди у Јужној Кореји као одбрану од севернокорејских ракета.

Пекинг и Москва нису благонаклоно гледали на тај потез истичући да то угрожава стратешке безбедносне интересе сила у том региону, укључујући Русију и Кину. Такође, Москва и Пекинг сматрају да тај потез не доприноси денуклеаризацији Корејског полуострва као ни миру и стабилности у региону.

У међувремену је Северна Кореја наставила да спроводи ракетна тестирања упркос позивима САД и УН да престану да развијају нуклеарни програм.



Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар