Скидају рампу како би прошли

Један возач је на пружном прелазу Модрича, приликом спуштања рампе, нагазио по попучици гаса и пројурио, док је било и оних несавјесних који су ручно дизали рампу како би наставили пут даље.

Република Српска 12.07.2017 | 07:25
Скидају рампу како би прошли
Потврдили су то из "Жељезница РС", истичући да на тај начин, осим изазивања материјалне штете, несавјесни возачи доводе у опасност свој живот и животе других учеснике у саобраћају, како друмском тако и жељезничком.

Из ЖРС кажу да је неодговорно понашање, непоштовање саобраћајних прописа и уништавање имовине фирме често и да их много кошта. Због тога су на пружном прелазу Модрича уградили видеонадзор.

"Поступцима који се могу видјети на снимку угрожава се безбједност на путним прелазима", рекли су у ЖРС. Засад је видеонадзор постављен само у Модричи,  а за друге тренутно није било новца.

"Имамо намјеру да обезбиједимо све  пружне прелазе, када буде било пара, али је сада приоритет осигуравање самих прелаза вишим нивоом осигурања када је безбједност возача у питању", наводе из овог предузећа.

У Модричи су камере монтиране прије нешто више од двије године. Од тада је осам особа ухваћено и процесуирано, а од шест возача је већ наплаћена казна и због штете коју су направили.

Из "Жељезница" су уступили снимак надзорне камере "Независним", гдје су се новинари моглу увјерити како се све поједини возачи опасно и несавјесно понашају.

На пружном прелазу Модрича десио се један од прекршаја за рубрику вјеровали или не. С једне стране прелаза у колони су три возила која чекају да се подигне рампа, четврто возило које наилази престиже колону и провлачи се између двије рампе. На другој страни пружног прелаза неколико секунди застао је комби, након чега возач одлучује да изађе из возила, подигне рампу рукама, а како му тај план није успио јер рампа не може остати у усправном положају он позива возаче из других возила да неко придржи рампу док он не прође.

Да возачи у Модричи немају превише собраћајне културе, али ни страха од могућих посљедица, показује поступак возача голф 4, који у тренутку спуштања рампе додаје гас и манервише између препрека.

Вриједи издвојити још и ситуацију у којој возач стаје испод рампе, која удара у аутомобил, након чега се иста подиже због аутоматске реакције.

Можда и врхунац безобразлука представља возач камиона који превози прозоре у приколици. Радници су превозећи столарију до купаца 9. маја 2017. године у тренутку док се рампа спуштала убрзали и столаријом која је била високо изнад приколице извалили рампу у потпуности из њеног лежишта. Након тога се нису зауставили нити чак успорили већ само наставили даље.

Да возачи камиона имају нешто против рампи на пружним прелазима показује и примјер возача већег камиона, који је по доласку на прелаз изашао и скинуо рампу те је ноншалатно ставио крај пута.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар