ЛШ: Зрињски - Марибор, реприза из 2014. или реванш?!

Прва препрека шампиону Босне и Херцеговине у квалификацијама за Лигу шампиона је Марибор, стари ривал, с којим су "племићи" већ одмјерили снаге прије три године. Тада нису успјели проћи даље. Могу ли сада?

Фудбал 11.07.2017 | 10:15
ЛШ: Зрињски - Марибор, реприза из 2014. или реванш?!
Зрињски или Марибор?

Одговор на питање ко ће у треће коло квалификација за Лигу шампиона добићемо 19. јула, када буде одигран реванш сусрет на стадиону "Људски врт".

Жријеб Лиге шампиона поново је спојио шампионе Босне и Херцеговине, баш као прије три године.

Те 2014. године, Зрињски и Марибор такође су одмјерили снаге у квалификацијама за најелитније европско клупско такмичење. У првом мечу на стадиону "Под Бијелим бријегом" мреже се нису тресле, али су Словенци у реваншу постигли два поготка, сачували свог гол и прошли даље.

Сада, три године касније, Мостарци ће покушати да се реванширају. Могу ли успјети у својим намјерама?

Са великом дозом оптимизма популарни "племићи" дочекују двомеч са "љубичастим". 

Тим Блажа Слишковића у прошлој сезони окитио се новом титулом шампиона БиХ, а сада ће покушати да направи искорак и у Европи. 

Претходна три излета у квалификацијама за Лигу шампиона завршена су неславно - елиминацијом на првој степеници. Редом су од Мостараца били бољи Дуделанж из Луксембурга (2005/06), словачки Слован из Братиславе (2009/10), већ поменути Марибор (2014/15), те прошле године пољска Легија из Варшаве.

А шта кажу Словенци?

Тренер Марибора Дарко Миланич увјерен је да његов тим неће имати проблема у двомечу са Зрињским и да ће изборити пласман даље.

Трофејни словеначки клуб након једне године паузе (Олимпија била шампион прошле сезоне), вратио је пехар у Марибор, те ће поново играти квалификације за Лигу шампиона.

Иначе, Марибор је основан 1960. године. Дуги низ година био је члан прве и друге југословенске лиге, а након рата у бившој Југославији, односно оснивањем Фудбалског савеза Словеније, постао је најјачи клуб у овој држави.

Чак 14 пута од 1991. године освајао је титулу националног шампиона (четири дупле круне), те је уз девет купова и четири суперкупа најтрофејнији словеначки клуб.

Легендарни словеначки фудбалер Златко Захович тренутно је спортски директор Марибора, а његов син Лука први је стријелац екипе. У прошлој сезони у домаћем првенству постигао је 15 погодака.

Осим Луке Заховича, од играча Марибора свакако треба издвојити искусног голмана Јасмина Хандановича, старијег брата Самира који наступа за Интер.

У екипи, осим домаћих играча, те фудбалера из бивше Југославије, ту су и двојица Израелаца, те прекаљени голгетер из Бразила, Маркош Тавареш (на слици), можемо слободно рећи легенда клуба, уједно и капитен, који је у Марибор стигао још 2008. године, те до сада са овим клубом освојио више од 20 тррофеја.

Марибор је редован учесник евро-такмичења, а до сада је уписао више од 120 званичних међународних сусрета.

Највећи успјех забиљежио је у сезони 1999/2000. када је успио елиминисати белгијски Генк и француски Лион, те први пут пласирати се у групну фазу Лиге шампиона (у групи су још били Динамо Кијев, Бајер Леверкузен и Лацио).

Исти резултат поновљен је 14 година касније, када је након двомеча са Зрињским, те елиминације Макабија из Тела Авива и Селтика, Марибор у групи играо са Спортингом, Шалкеом и Челсијем.

Марибор наступа на стадиону "Људски врт", капацитета нешто мање од 13.000 мјеста.

Додајмо да ће Данијел Зиберт из Њемачке дијелити правду на првом мечу, који је на програму у сриједу, 12. јула у Мостару од 19 часова.

ПРИПРЕМЕ

Током припрема за нову сезону, фудбалери Марибора одиграли су седам контролних утакмица, а постиглу су сљедеће резултате: Осијек 1:2, Шкендија 1:1, Урал 2:0, Вардар 1:0, Динамо Букарешт 2:0, Интер Запрешић 1:2 и Краснодар 0:2.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар