Хан: ЕУ не сједи скрштених руку

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан одбацује утисак да ЕУ, у вези са мигратима, само гледа скрштених руку.

Свијет 10.07.2017 | 09:58
Хан: ЕУ не сједи скрштених руку
Јоханес Хан је, у интервјуу бечком дневнику Курир, нагласио да би без мера ЕУ данас било много више миграната.

Поручио је да краткочних успеха готово неће бити и да је неопходно, како би се Европа заштитила, да се ојача Африка.

Број миграната на медитеранској рути је порастао, али она износи свега једну петину онога што је било на врхунцу кризе на балканској рути, указао је Хан.

Он је истакао, да и поред те чињенице, медитеранска рута мора бити тема.

"Проблем миграције из Африке ће нас позабавити још много година. Лагали би ако би тврдили да се проблем може краткорочно решити", подвукао је Хан додајући да две године Европска комисија ради са оним афричким земљама које су земље порекла миграције.

Неопходно је, како је додао, да се у тим земљама подстакне свеобухватни развој и за то стави на располагање новац.

То, према његовим речима, почиње обудзавањем раста становништва.

"Сада имамо у Африци једну милијарду људи. До средине века ће их бити две, а на крају могло би бити и четири", сматра Хан.

Обезбеђивање граница је само један од многих елемената, подсетио је он указујући да кријумчари врбују људе у градовима, те да полиција мора и против њих тамо деловати.

"Затварање медитеранске руте је могуће само ако се разбије читав тај ланац", упозорава Хан и каже да је доста тов већ учињено.

"Да ЕУ није предузела своје мере данас би имали значајно више избеглица", подвукао је Хан.

Преко Турске, како додаје, сада је смањен број избеглица за 98 одсто, и истакао да је затварање балканске руте било успешно захваљујући споразуму са Анккаром.

Што се деловања Аустрије на ганици са Италијом тиче Хан је поручио да премештање оклопних возила не сме бити спознато као слање војске, већ као испомоћ полицији.

"Због Шенгена на граници више нема цариника. То је само мера предострожности", закључио је Хан.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Новоматиц

10.07.2017 19:21

Не сједи Новоматиц са четкама фирмама НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо,које је Додик регистровао са Новоматицом за прање новца. Комесар ХАН је НОВОМАТИЦОВ човјек и имам за циљ да БиХ претвори у Албанију,гдје ће Новоматиц као у Албанији постављати министре и доносити законе. У овим намјерама ХАНУ највише помаже Додик јер је Додику то замјена за затвор,да би био слободан Додик пере новац за Аустријски Новоматиц а преко фирми НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо регистроване у Бањалуци на основном Суду код судије Монике Ковачевић.

ОДГОВОРИТЕ