Новакова страст, повреда, изјаве...

Прву недељу Вимблдона обележило је доста занимљивих догађаја – од рекордних предаја мечева, преко скандалозних изјава, до великих врућина на теренима.

Свијет 09.07.2017 | 21:04
Новакова страст, повреда, изјаве...
Осим Стана Вавринке сви фаворити су прошли у осмину финала и заслужили дан одмора пред напорнију недељу која их очекује.

У суботу су одиграни последњи мечеви прве седмице, па је време да се подсетимо шта је то обележило недељу иза нас.

Оно што је за нас најбитније јесте да се једини српски представник Новак Ђоковић лако стигао до осмин финала, друге недеље Вимблдона, после две максималне победе и једне предаје меча.

Да се вратимо на почетак и први дан нејелитнијег такмичења.

Већ на старту најепрестижнијег такмичења виђена је на сензација - премијерни дан неочекивано је завршен победом Данија Медведева над Станом Вавринком, што се испоставило као одлична вест за српског тенисера Новака Ђоковића, који ће због елиминације Швајцарца од понедељка бити трећи играч света.

Србија је премијерног дана имала представника у мушкој конкуренцији. Виктор Троицки играо је против Немца Флоријана Мајера, али је после првог сета због повреде са леђима морао да преда меч.

Поред Виктора, Ник Кирјос и су раније завршили меч, али нико није очекивао да ће предаје тенисера обележити и други дан Вимблдона.

Осам мечева, укључујући И први дан, завршено је предајом - седам у мушкој и један у женској конкуренцији.

Новаку Ђоковићу је Словенац Матија Клижан предао меч због повреде, а само сат времена касније, на Централном терену, Александар Долгополов повукао се средином меча са Роџером Федерером, због повреде скочног зглоба.

Ту није био крај повредама, а српски представници су преднајчили у томе - Јелена Јанковић је имала исти здравствени проблем као и Троицки, али је смогла снаге до краја И издржала у поразу од Агњешке Радвањске, док је Јанко Типсаревић због бола у десној ноги предао меч Американцу Џереду Доналдсону.

Тако је Србија остала без три представника, а поред Новака у друго коло Вимблдона пласирао се Душан Лајовић који је без проблема савладао Грка Стефаноса Циципаса – 6:4, 6:4, 6:4 и заказао дуел са Роџером Федерером.

Иако је трећи дан Вимблдона био тениски занимљив, дешавања која су обележила други дан и даље су била актуелна.

Споменуте предаје покренуле су лавине различитих мишљења о променама на туру и начину на који се вреднује пласман на неки од четири највећа турнира.

Правило Асоцијација тениских професионалаца (АТП) дозвољава повређеним играчима да на "обичним" турнирима и Мастерсима задрже наградни фонд за прво коло, иако не наступају због повреде. Уместо њих, жребом се одређује 'срећни губитник' (луцкy лосер) који добија прилику да заигра на неком догађају, али без новчане надокнаде за уводну рунду. Ипак, има шансу да се избори за друго коло и уколико то учини, добија намењену своту новца од које се одузима онај износ који за прво коло иде повређеном квалификованом играчу.

Медији су наставили да се баве понашањем Аустралијанца Бернарда Томића, који је по ко зна који пут у каријери показао да му тенис није приоритет.

"Немам тренутно физичких проблема, мислим да је тренутно ментални аспект проблем. Покушао сам да му разбијем 'моментум', али нисам пронашао ритам. Не знам зашто, али ми је било мало досадно да терену, ако желите искрено. Покушавао сам само да завршим и то је то", изјавио је Томић.

Међутим, и поред надених догађаја, тениски садржај на вимблдонском комплексу био је занимљив.

Један од најбољих женских мечева у последњих неколико година одигран је између домаће тенисерке Џоане Конте И Хрватице Доне Векић.

После три сат игре и рововске борбе Британка је славила са 7:6, 4:6, 10:8, док је Дона у сузама напустила терен жалећи за пропуштеним приликама.

Четвртог дана турнира Србија је остала на једном представнику у мушкој конкуренцији јер је Душан Лајовић елеминисан од Роџера Федерера иако је приказао одличну игру против Швајцарца.

Ђоковић је рутински савладао Адама Павласека и заказао дуел с Ернестом Гулбисом, који је изненадио победом над Хуаном Мартином Дел Потром.

Ни четврти дан није могао да прође без изјаве које су окупирале пажњу медија – овога пута у режији Џона Мекинроа који је српског играча упоредио са Тајгером Вудсом.

"Он је познат по свом оштром језику и не мари за политичку коректност, увек каже оно што мисли. То је једино што могу да изјавим, његове коментаре не прихватам лично. Увек сам имао добру комуникацију са њим, не знам да ли је била у питању критика, али поштујем његово мишљење", рекао је Новак ша мисли о Новаковој изјави, а потом и кроз шалу објаснио узрок "проблема".

"Док сам се загревао за свој први меч на Централном терену, он је радио најаву и, док је говорио у камеру, сервирао сам и лоптица га је директно погодила. Не знам, можда је то разлог. Можда је мислио да није у питању шала, али ја сам се зезао – намеравао сам да га погодим".

Богат спортски дан обележила је и језива повреда Американке Бетани Матек- Сандс која је у мечу против Соране Кирстее тешко повредила колено.

Оно што је обележило протеклу недељу јесу и временски услову у Лондону. Неочекивано, киша није представљала проблем на теренима најпрестижнијег такмичења, али јесу врућине.

Неколико људи на трибинама потражило помоћ лекара, док је на мечу између Дел Потра и Гулбиса накратко прекинут јер је двоје људи колабрирало на трибинама.

Пети дан турнира на теренима није био толико узбудљив, али је настављена борба са врућинама.

Што се тиче мечева, у мушкој конкуренцији фаворити су рутински прошли у осмину финала. Енди Мари је савладао Фабија Фоњинија, док је Рафаел Надал био убедљив у три сета против Карена Качанова.

Последњег такмичарског дана обележио је нама најзанимљивији дуел измеђуНовака Ђоковића и Ернеста Гулбиса. Српски тенисер је лако савладао Летонца у три сета са 6:4, 6:1, 7:6 (2) и тако одиграо један од најбољих мечева у последњих неколико недеља.

Његов бивши тренер славни Борис Бекер изјавио је да је Новак вратио страст у својој игри која га је годинама красила.

Противник у наредном колу бившем броју 1 биће Адријан Манарино, који је неочекивано победио Француза Галела Монфиса.

У суботу је и пласман међу 16 најбољих обезбедио и Роџер Федерер који је рутински савладао Мишу Зверева на Централном терену, док су у женској конкуренцији даље прошле Анџелика Кербер, Светлана Кузњецова, Габриње Мугуруса, Каролиа Возњацки.

Већих изненађења последњег такмичарског дана прве недеље ниј било.

Сви тенисери у мушкој и женској конкуренцији добили су дан паузе као увертиру за оно што их очекује – понедеља и тзв. “Маниц Мондаy” , када ће сви играти на теренима ‘Ол Ингланд Клаба’.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар