Орални секс није безбједан

Орални секс утиче на развој опасног соја гонореје и некоришћење кондома помаже у ширењу ове врсте бактерије, упозорава Светска здравствена организација (WХО).

Здравље 09.07.2017 | 11:58
Орални секс није безбједан
Данас је много теже лечити се од гонореје, а у појединим случајевима и немогуће. Од сексуално преносиве болести која убрзано развија отпорност на антибиотике и може да утиче на плодност, годишње се зарази 78 милиона људи.

Професор Ричард Стаблер је рекао да се у последњих 15 година терапија мењала три пута због повећане отпорности и да постоји бојазан да је гонореја постала отпорна на све познате лекове.

Докторка Теодора Ви из WХО изјавила је да су забележена три случаја у Јапану, Француској и Шпанији, где пацијенте уопште није било могуће излечити од гонореје.

"То је врло паметна бактерија. Сваки пут када је лечите новим леком, она развије отпорност и на њега. Највећи број случајева забележен је у сиромашним срединама, где је теже открити колико је отпорна на лечење", додала је.

Гонореја утиче на гениталије, ректум и грло. Управо грло забрињава лекаре, јер се плаше да би онда и бактерије у грлу могле да постану исто толико отпорне.

"Када користите антибиотике да лечите инфекције грла, два соја бактерија би могла да се укрсте и развију отпорност на лек, али се и претворе у нову супербактерију", рекла је Ви.

Избегавање коришћења кондома током вагиналног, оралног и аналног секса, такође поспешује ширење бактерије (Неиссериа гоноррхоеа). Један од десет хетеросексуалних мушкараца и три четвртине жена и геј мушкараца немају препознатљиве симптоме (жућкасто-зелени исцедак, бол приликом мокрења и крварење између менструације код жена). Нелечена инфекција води до неплодности, упале карлице, а може да се пренесе и на дете приликом порођаја.

WХО верује да би вакцине могле да зауставе гонореју, пише ББЦ.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар