Овај режим исхране је кључ мршављења

Уместо испробавања разних дијета, можда би требало да дате шансу кетогеним дијетама које се користе у лечењу епилепсије, пише Даилy Маил.

Здравље 09.07.2017 | 11:49
Овај режим исхране је кључ мршављења
Аустралијска нутриционисткиња Сузи Барел каже да нема доказа да је кетогена дијета која се заснива на екстремном смањењу уноса угљених хидрата, а појачаном уносу масноћа, штетна за тело.

"Чак се бележи велики губитак килограма и смањење запаљенских процеса у телу, као и многе друге здравствене благодети, нарочито код људи са високим нивоом шећера у крви, масном јетром и великим вишком килограма", каже Барел.

Кетогена дијета заснива се на масним намирницама, попут орашастих плодова, авокада, уља и рибе, док угљени хидрати чине само пет до 20 одсто укупног калоријског уноса. Поређења ради, уобичајена исхрана садржи од 30 до 50 одсто угљених хидрата.

Ако не уносите угљене хидрате када их ваше тело претвара у глукозу - свој "омиљени" извор енергије, оно прелази у стање кетозе у којем се масноће у телу разлажу на кетоне, који затим служе као алтернативна храна мозгу, органима и мишићима.

То доводи до појачаног сагоревања масноћа и брзог мршављења.

"Кључ кетогене дијете је у драстичном смањењу угљених хидрата, јер ће се у супротном тело потпуно вратити на стање глукозе", каже Барел.

То истовремено значи да ћете брзо повратити изгубљене килограме ако нагло престанете са кетогеном дијетом.

"Било која дијета, па и кетогена, делује само ако је се придржавате. Међутим, ако нисте спремни да током дужег времена не једете житарице, воће, скробасто поврће и шећер, вероватно није за вас", каже.

Нутриционисткиња истиче и да следећи пут кад покушате да се вратите кетогеној исхрани, вероватно нећете добити исте резултате због успоравања метаболизма, до ког долази због губитка мишићне масе после иницијалног мршављења.

Барел упозорава и да због овакве исхране можете да патите од затвора и непријатности у стомаку, па морате да узимате пробиотике.

"Ако имате већи вишак килограма или висок ниво шећера у крви и масну јетру, вреди испробати је, али под надзором дијететичара, како бисте били сигурни да ћете безбедно доспети у стање кетозе, а да не пореметите свој метаболизам или здравље црева", закључила је Барел.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар