Пад подршке уласку БиХ у ЕУ

Подршка грађана БиХ уласку земље у Европску унију и даље је неупитна, али је чињеница да је она из године у годину све мања.

Босна и Херцеговина 08.07.2017 | 21:49
Пад подршке уласку БиХ у ЕУ
Савет министара БиХ усвојио је Информацију Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) о резултатима истраживања ставова грађана о чланству у ЕУ и процесу интеграција.

Према истраживању, 69,2 одсто испитаника подржава приступање БиХ Унији, али је то за 6,8 процената мање у односу на претходну годину. То значи да подршка Бриселу стрмоглаво пада у БиХ, јер је годину дана раније у истом истраживању пад био два процента.

Грађани епублике Српске много су мање привржени чланству у ЕУ. Ако би био одржан референдум за чланство, 56,4 одсто би одговорило позитивно, док је против 25,2 процента. У Федерацији је тај однос 76,6 одсто према 13,4 процента.

Одговор на следеће питање још је занимљивији. Више од половине грађана БиХ сматра да европски пут није једини, односно да има алтернативу (није наведено коју).

Супротно општем мишљењу, такве ставове више заступају становници у Федерацији и у Дистрикту Брчко него у Српској.

Становници БиХ који су за улазак у ЕУ као главне аргументе наводе уређенију државу и друштво и слободу кретања људи, робе и капитала.

С друге стране, испитаници који су гласали против уласка у ЕУ сматрају да би чланство повећало трошкове живота и пореза, као и бирократију.

Доминантан извор информација о европским интеграцијама за грађане БиХ је телевизија – чак 84,9 одсто.

Међутим, грађани су показали велико непознавање процеса европских интеграција. Више од 45 одсто њих сматра да БиХ преговара о чланству, а само 6,5 одсто зна да БиХ тек треба да одговори на упитник из Брисела.

Извор: Блиц

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Браво народе

08.07.2017 20:03

Овакве вијести показују да се будимо и схватамо шта нам се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

08.07.2017 20:07

Смијесно.Па људи уредјена земља мозе уци у Унију.Ово код нас је потпуно расуло.И заиста је огавно гледати домаце политицаре који ниста не ногу ријесити, а странце гањају по систему нека нас приме они, це нам ријесити проблеме.Они као да нам ријесе проблеме.Каква црна подрска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

08.07.2017 20:23

Тако и треба шта ће земља у ЕУ?Људи мисле да кад уђу у ЕУ да ће тог часа наступити благостање и потећи мед и млеко у тој држави.Народ у БиХ треба да схвати да је ЕУ,НАТО и САД организација која пљачка и отима по целом свету туђа природна богатсва и штампа доларе и евре без покрића...И људи у БиХ посебно бошњаци очекују да ће ови који пљачкају то што су они отели да њима дају да они бошњаци уживају у томе,то су само бесмислице и илузије којима је наш народ изложен путем медијске пропаганде.Бошњаци су имали боље од ЕУ бившу СФРЈ,али су је рушили мислећи да ће добити још боље и више.Сада су се уверили нажалост да немају ни стоти део од онога што су имали у СФРЈ.СФРЈ је живела на тај начин што је извозила своје производе у афричке,блискоисточне земље и земље бившег СССР-а,а никад ништа није извозила у земље ЕУ... Ми морамо да схватимо да ми немамо шта да извеземо земљама ЕУ,да нам они дају кредите које не можемо да вратимо и може се десити да кад се нагомила спољни дуг да узму целу БиХ на конту тог дуга и да раселе становништво БиХ,што ће се и десити,јер они ће ту да населе своје талијане,немце и остало становништво по њиховом избору.Шта ћемо ми тим свим државама ЕУ,ми њима уопште нисмо потребни осим као физичка радна снага и као војници за рат...А леп живот који ми очекујемо од њих је само наша машта и они се нама на томе смеју...Јер коме су ти Латини икад дали кроз историју нешто за џабе коме????Ком народу су нешто дали,никад никоме,па неће ни сада дати нама???Ми требамо да градимо нашу кућу за наше људе и да ми направимо јаку државу економску, спортску и војну силу да нам нико ништа не може,а не да будемо просјаци који чекају и сретни су ако им ЕУ удели неки ситан новац за преживљавање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

08.07.2017 21:55

Јесил Драгутине цуо некад за израз?Ако га немозес побиједити придрузи му се.

Name

Ре Драгутин

09.07.2017 03:47

Имас ли ти алтернативу? Све је глобазирано. Или цес да играс као сто они свирају или цес јест кориење док ме схватис да нема другдје и другације: Велике рибе су увијек јели мале и ту никад неце бити промјена.

Name

Нако

09.07.2017 07:12

Драгутине, будало једна

Name

ре драгутин

09.07.2017 07:51

Како су то Бошњаци срушили Југославију? Знаш ли ти које су републике изашле из Југославије прије БиХ? Знаш ли да је тадашње руководство БиХ тражило да ако Хрватска остане у Југославији да ће остати и БиХ? Ја као Бошњак сам био за Југославију, али не Југославију која ће се састојати од Србије, Црне Горе и БиХ јер то није Југославија. И мислим да ЕУ нема алтернативе јер и сада лоше живимо, економија, пољопривреда и буџети су на кољенима, криминал и корупцију овладала свим сферама живота од судства, здравства, школства, полиције... Тако да тешко да може бити горе али барем ћемо имати слободу кретања и запошљавања у ЕУ па пасош у џеп и идем радити вани без икаквих ограничења, дозвола, виза исл.

Name

Веско

08.07.2017 20:34

Наравно да је пад ,јер људи из Босне радије одлазе скоро неповратно да живе и раде у Еу,него да мастају и чекају хоћемо ли за 15 година ући у Унију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсовавц

08.07.2017 22:07

макакав пад за пар година овде неце ни бити народа јер це политицари све покрасти остаце само они њихова ретардирана дјеца са купљеним дипломама родбина и кураве од деда политицара које они финансирају ово остало је све гола вода кредити до гусе они уопсте и не зиве само онако иду на посао ко муве без главе гусе се у кредитима а дедице карају младе кураве,

Name

ре сдсовац

09.07.2017 06:59

Шта фали што их деде карају? Све се добро удају за неке туње. Испада да је добро.

Name

борац

09.07.2017 04:10

Ја мислим да ЕУ губи вољу за БиХ са полудивљим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

09.07.2017 07:28

Нека градјани знају европа нам није спас.европска унија це нам доњети сљедеце.веце акцизе на гориво скупљу струју порезе на имовину,порезе на све и сваста.а паралено са тим мање плате,пензије.нема у европи испеци себи ракију,гојити свињу,дрзати краву.садити басту.ако то зелис морас по е.у стандардима.а да задовољис стандарде морас платити.а када све платис не исолатити ти се ни крава ни свиња ни баста па све продас и идес у лидл супер маркет да купис гемо храну од које се удебљас добијес холестерол притисак рак па онда купујес лијекове наравно европских фармацеутских производјаца.е то вам је људи европа па ко воли нека изволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал Зитизен

09.07.2017 10:08

Кад нам ови наси статистицари признају да је отисло 260000 људи у ЕУ лахко се математицки израцуна да је то тих 6,8 % од 3,8 мил. И тако це сваке године наравно опадати подрска за улазак у ЕУ јер су паметни људи своје опредјељење претворили у стварност. Ко нормалан понављам нормалан не зели да зиви боље у сваком смислу те ријеци. А ови васи мафијаси ,(моји висе хвала богу нису ) неце никуда и само коце јер им је лијепо. Они зиве ко на Беверли Хилсу. И само нека траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

про ЕУ

09.07.2017 10:40

ЕУ је спас уа све нас!!!!

ОДГОВОРИТЕ