Да нема Уставног суда БиХ Додик би га измислио

Скупштинске већине на нивоу БиХ нема, а разлози су разна политичка превирања, напуштање већине појединих посланика и сукоб интереса, рекао је синоћ у Дневнику БН телевизије замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић. Он тврди да ће Савјет министара у тренутном сазиву издржати до избора. Каже да су политичари прешли ону границу када лаж постаје истина. Наглашава да је ситуација око Уставног суда БиХ којег да нема, Милорад Додик би га измислио.

Босна и Херцеговина 08.07.2017 | 19:58
Да нема Уставног суда БиХ Додик би га измислио
Господине Босићу, јасно је да већина у Парламентарној скупштини БиХ не постоји? Шта је разлог томе? Да ли је гласање о акцизама срушило већину?

“Има више разлога. Један од разлога је позиционирање разних странака и унутарстраначка превирања – ви знате да су три посланика напоустила СДА и да су тиме изашли из већине, да је ДФ Жељка Комшића изашао из већине, а да је ушао СББ Фахрудина Радончића. Сада имате ситуацију да се Радончић измиче, највјероватније због својих намјера да се кандидује за члана Предсједништва и на неки начин долази у сукоб са СДА.

Евидентно је да већине нема, а што се нас тиче она је престала да постоји када се одступило од договора да покушамо да се бавимо за питања која се тичу грађана и да оставимо по страни оно за шта знамо да не можемо да се договоримо. Онда су услиједиле ситуације као што је оспоравање Дана Републике Српске, па попис становништва. Све је то забадање прста у око и игре политичара које за грађане ништа не представљају. Ту игру Изетбеговића је радо прихватио Милорад Додик са референдумом.

Све је то утицало на већину. Када је ријеч о акцизама, они су покушали да нас заобиђу као дио скупштинске већине и да направе договор са Додиком јер и он жели да дође до пара јер је криза евидентна. Ми смо тражили да се сагледају интереси грађана. Све у свему, већине нема, али нема ни нове већине и то је интересантно. Како ће се ствари одвијати, видјећемо.

Ја мислим да ће Савјет министара – овакав или у техничком капацитету догурати до сљедећих избора, јер не видим шта би се могло урадити да се нађе нека алтернатива.”

Како се криза парламентарне већине одражава на Савјет министара. Хоће ли пасти Савјет министара?

“Ја мислим да постоји већина која ће оборити извјештај Савјета министара у ПД ПС БиХ. Међутим, да би СМ пао мора бити гласање о СМ. И ако би они имали већину у ПД ПС БиХ, другачија ситуација је у Дому народа.

Постоји ту много комбинација, али ја мислим да ће они остати до краја овог мандата јер није могуће направити нову парламентарну већину. Већ се врше прегруписавања и праве се неке нове коалиције, али не видим да могу направити нешто што би било нова скупштинска већина.”

Седмицу иза нас обиљежио је и расплет напетости која је постојала измедју вас и Душанке Мајкић. Повукли сте пријаву након њеног извињења?

“То је спорадична епизода. Ту се ради о једној клевети која је изречена јавно на РТРС , а која баца љагу на моје име. Ја нисам имао други начин него да се жалим Комисији за кодекс. Ту се уствари ради о политичком моралу, а случај са Мајкићевом је само врх леденог бријега. Политичари су прешли ону границу када лаж постаје истина.

Сталним понављањем лажи ви дођете у ситуацију да вас оптуже за нешто што нема никакве везе. Њима за то служи РТРС, а људи који то гледају, истовремено стварају политичку слику. Значи, морал читавог политичког система је промијењен, он је малтене уништен. То се види и кроз ситуацију око куповине посланика. Оно што је ненормално је постало нормално.”

СДС је протеклих година инсистирала на борби против криминала и корупције, Међутим, стиче се утисак да су резултати те борбе слаби. Да ли је проблем у правосуђу?

“Оно што смо успјели јесте да раскринкамо ситуацију. Мислим да је свима јасно да систем што се тиче крупног криминала не функционише. Мало је грађана који нису свјесни те ситуације. Сада је питање зашто нешто конкретно нисмо успјели да урадимо? То вам је армирани бетон од разних интересних структура неких људи из правосуђа, људи из политике, из безбједносних ситуација – то је Сизифов посао. Ипак, покренут је случај Салиховић.

Ми смо дефинисали шта је проблем. Проблем је у правосуђу и у ВСТС-у који је задужен да држи хигијену правосуђа. Министартсво правде БиХ је добило задатак да у року од 120 дана донесе нови закон о ВСТС-у који би дефинисао нову структуру, одвојено судско вијеће о тужилачког и другачији начин избора вијећа, а посебно дисциплинских судија са много већим овлашћењима.

Имамо и ситуацију око Уставног суда БиХ којег да нема, Милорад Додик би га измислио. Све одлуке тог суда иду њему у прилог, а суштински ништа не значе. Посљедња одлука на захтјев посланика НС РС то показује, а до тог захтјева није требало ни да дође јер смо тај суд окарактерисали као нелегитиман. Поставља се питање зашто се подносила апелација једном нелегитимном суду.”

Господине Босић и једно питање везано за СДС. Период од вашег одласка са чела странке пратиле су турбуленције у странци. Да ли је Српска демократска странка успјела да се стабилише?

“Странка је била у процесу унутарстраначких избора, а то је увијек турбулентно. Крајње је вријеме да странка престане да се бави собом и да се бави политиком, што је и њена сврха. Прије свега да се убрзано спрема за опште изборе идуће године. Било је грешака, тензија, а неки људи су покушали да се обрачунају унутар својих општинских одбора са својим противкандидатима, остале су и неке посљедице, а вријеме је да се то санира и да се настави са редовним процесима.

Морам рећи онима који покушавају да се кандидују као предсједници, да су то требали да ураде када је био изборни процес. Говедарица је легално изабран и он ће водити странку у наредне изборе, након тога странка има изборни циклус, па нека се онда кандидују. Увијек је било оних који својим незадовољствима праве штету странци.

Све несугласице треба да се ријеше на састанцима у странци, а не било каквим обрачунима медијским. Уколико пропадне странка, онда морам да им кажем да су пропали и они, а све то раде они који су понајвише добили од странке у претходном периоду. Мислим да ће се ствари ријешити брзо. Морамо брзи избацити кандидате за двије најважније функције и ући у изборну трку. Ја вјерујем да опозиција има боље кандидате од другог блока.”

БН телевизија

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

W

08.07.2017 18:15

Нема већине, нема седница, нема ни плате парламентарцима.Пензионери који су узели отпремнине као МАКИЦ наплаћивати и кап воде неписмена, бахата , не дозвољава ми васпитање да кажем ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лет'с го...

08.07.2017 18:21

Људи моји, можете га вољети или не вољети (а у политици је то од данас до сутра) али овај Босић је један од ријетких политичара од формата и од заната (иако је чујем инжењер по занимању). Елем, паметно збори, ненаметљив, уљудан и патриота. Све има оно што лакташки Баја нема. Уосталом, и врапци знају да није његова кривица што је био онакав изборни резултат СДС-а, али човјек је принципијелно понудио оставку. Ријетко виђено код Срба. Па сјетите се само како је и кад преузео СДС и спасио га од нестанка. Али, кад приучени и полуписмени доминирају, људи оваквог формата су негдје на споредном колосјеку. Он има визију и треба се увијек наћи при руци Вукоти. Јер Вукота има шансе да постане прави лидер али треба да у близини има добронамјерног Босића - човјека који неће издати и који је непоткупљив. Врло је важно да све ово препознају симпатизери СДС-а. Знам да ово некима личи као наручен хвалоспјев о Босићу али вјерујте да је само најобичније запажање једног дезоријентисаног Србина који ипак није заборавио улогу СДС-а у стварању Републике Српске, наше отаџбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кома

08.07.2017 20:28

Босићу, ти ли си?

Name

Ре Кома

08.07.2017 22:58

Да ли мислис да је овај цовјек спао на то да сам себе хвали или мислис ако си ти и теби слицни способан и кваран за тако несто,да су такви сви?Е па Коматозни овај лик нема потребе за тим јер има нас толико његових симпатизера који подрзавамо његову културу мисљења рада и опходјења да је то ипак само скромно мисљење једног од многих! Не могу сви бити прости грамзиви поткупљиви и лазне патриоте и хвала Богу на томе.

Name

Освит

09.07.2017 06:28

У свеопстем моралном и сваком другом суноврату један од ријетких политицара који је покусао да прилагоди политику времену у којем зивимо .Назалост није успио ,није добио подрску за неопходне реформе ни у својој странци,која је његовом смјеном или прихватањем његове оставке саму себе поставила не само на маргине политицке сцене него и на маргине опозиције.Зато и јесмо као друство дезорјентисани и без икакве перспективе јер дрзаву воде криминални кланови који су узор изгубљеној опозицији.

Name

Аqуа

09.07.2017 07:19

Топ коментар. Свака цаст Лет'с го.. да је којим слуцајем висе таквих људи који трезвено и својом главом размисљају. Поред оволико лудила које нам се десава господин Босиц ми је био једина нада да це успјети да било ста промијени наравно уз господина Саровица и Мектица. Иваниц ми није ни мало поуздан . Он јесте сколован цовјек али нема цврст став и цовјек који мијења дресове зависно од ситуације не мозе бити прави водја једног народа. Он је као вријеме " како кад". Све је било лијепо кренуло после избора и био сам сретан све док се Иваниц није први пут састао са Додиком од тад се све промијенило,као да га опцинио. Прва његова изјава о цему су разговарали је била тако прозирна да ми се истог момента све срусило. Имао је мој глас али висе НИКАД.БОСИЦ је прије свега патриота из дусе и политицар који зна свој посао у осталом једном ријецју ГОСПОДИН. Да је барем јос један Босиц свима би било боље. А овај Кома није вриједан коментара. Залосно али је тако.

Name

Бансхее

09.07.2017 07:43

Господин Босиц је вансеријски политичар. Скандинавски тип. Али нажалост, такви овдје код стоке не пролазе. Хвала Богу да има бар мало оних који то виде и цијене његов рад!

Name

ре Лет ус го

09.07.2017 08:36

Овај данасњи СДС теско да има икаквих додирних тацака,са оним "старим" СДС.То це Ти потврдити скоро свако ко је био цлан ондасњег СДС.

Name

Луд збуњеног

08.07.2017 18:35

Ако нема већине онда нема ни Савјета министара, а у крајњем ни БиХ. За све је крива Република Српска и СНСД, а не Савез за обмане и њихови коалициони партнери. Чудно да Мирко Шаровић није обезбиједио већину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

08.07.2017 19:45

Па зар не видите људи да се крчми РС и свакоме је стало до ВИТАЛНИХ интереса РС а овамо пуне дзепове и подписују.Продају нас као халву а нама је тражити плацеве у Србији.Ово стање види и будала тако да нам се не пише добро а ви и даље гласајте,пуните шаторе пред изборе и не заборавите да су нам пијачари угледни привредници а погледајте Федерацију.Развија се,хала до хале,производња расте,свака им част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2017 07:35

Успјех свакога је да неког сломис економски и да онда будес доминантан над њим и да зависи од тебе како би наси рекли да те врти око малог прста. Тако це бити и са РС. Сама це себе укинути јер то је и једини циљ додика. Да се енормно обогати и да нас пусти низ воду. А то су вец и цињенице. Вец полако све дубље и дубље тонемо. Цовјеце па 2016 год нас дуг је 5,5 милијарди КМ. ТО НЕЦЕ НИ НАСИ ПРАУНУЦИ МОЦИ ОТПЛАТИТИ. КЛЕЦЕ НАС СТО НИСМО НИСТА УРАДИЛИ ЦАК И ЊИХОВИ ПРА УНУЦИ.

Name

Индијанац

09.07.2017 08:14

Не одржава Бакир Додика у животу зато што га воли, управо супротно. Рудоња је иншаллах РС забетонирао на дно, нема тих Акциза које је могу подићи у наредних 20-30 година. Не купују фирме из Федерације трезорске записе да спасу РС, него да је музу кроз камате. За мање од 30 мјесци, већинско власништво У СВИМ јавним предузећима Српске ће имати управо Федерација. Бакир је убједљиво нај опаснији играч на Балкану, Има подршку САД, ЕУ, НАТО, Америчка амбасадорка са Себијом редовно у шопингу, Енглески, Њемачки и ини амбасадори сваки викенд у вили на Пољинама роштиљају... Док се Додикови крезуби "заветници" које је наручио од Вучића спремају да 11-ог Јула носају кокарде за ђенерала у пеленама по Бањалуци, Хастор и екипа припремају откуп сљедећих 250 милиона Додикових трезорских записа...

Name

Сдс

08.07.2017 19:55

Тузно је ста се десава са СДС-ом...нема нам помоци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.07.2017 23:20

Треба све странке погасити

Name

Ђоле

08.07.2017 20:15

Без реформе Високог судског и тузилацког савјета, новог нацина избора његових чланова и нових чланова који ће их замијенити нема правосуђа и борбе против криминала. Босићу само на томе истрајте. Али што прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

08.07.2017 21:20

Од кад је Миле досао 2007 до данас, знаци само 10г., не могу вјеровати колико смо пропали. Свака година је све тузнија.. Огромна незапосленост, огроман одлазак младих, катастрофалан одос корисника будзета и платиса, катастрофа однос извоз/увоз, абнормално скуп и неефикасан политицки апарат. Све то је працено констатним политицким кризама. Оцекујем најкасније за двије године да це се укинути здравствена застита, и пензије. Све це постојати само симолицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

08.07.2017 22:58

А до тада нам је било супер.

Name

Петар

08.07.2017 21:27

Босиц је измислио политику у односу на Бају. Цовјеку је свака на мјесту. Али ми Срби навикли на сатор и уопа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјаја Баја

09.07.2017 06:36

Не мере нам нико ништа и те пиздарије.

Name

Радован

08.07.2017 21:28

Ако Босиц не буде сљедеци предсједник Републике Српске или у Предсједниству БиХ, онда ми као народ треба да се зспитамо куда све ово води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре радован

08.07.2017 23:22

Почни се одмах питати.

Name

Марко

08.07.2017 22:29

Босиц је господин човјек. Овакве људе треба бирати ако хоћемо будућност колико толико достојну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

09.07.2017 07:52

Браво та коментар!

Name

Неко ко зна

08.07.2017 22:34

Да ли је Босиц неког од фамилије запослио у државне институције. Да ли је неко за њега рекао да је несто мазнуо. Босић је високо моралан човјек, Да је оваквих више у политици друга пјесма би се пјевала за овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Неког ко зна

08.07.2017 23:07

Зна се добро вриједност годподина Босица али ово друство је захватила епидемија лази похлепе користољубља и свега лосег,да је врло мало људи овог кова и како се онда изборити за праве вриједности тамо гдје је вазније бити подобан а не способан?!

Name

Знају то сви

09.07.2017 07:56

Само неће да признају. Могу разумјети јадне необразоване, али гдје нам је интелектуална елита, Тзв. авангарда, сто она види и мисли? Полтрони обични за биједни положај.

Name

ре знају то сви

09.07.2017 08:24

Елита купљених диплома без познавање елементарног правописа? Авангарда? Далеко, далеко је ова бара од инт.елите, а авангарду никад неће имати. Овде је главна борба те назови "елите" колико пара ће гдје ћапити. А то није елита.

Name

констатација

09.07.2017 17:23

Да нема тебе Додик би те измислио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

10.07.2017 09:49

Господин Саровиц Босиц И Иваниц су политицари који имају вид понасање вокабулар сколовани пристојни одмјерени.На та три цовјека по мени се треба рс фокусирати.Мислим да својим политицким знањем И искуством једино они заједно могу направити за унистену у сваком погледу рс.Бајина ретотика сатор пиво прасетина И по 50 КМ У дјеп И ето гласацког строја.Нигдје визије излаза око њега свита све бог да сацува од савјетника који једну фабрику немогу да спасе да ради да доприноси.Баја зна сами да прода ако је јос ста остало за продати.Перспективе економа привреде нигдје.Рс је фалирала нема пара дуг у милијардама бахацење такозвани политицара од обуцара пијацара идр.Мислим да би ова три господина могла спасти јос ако се има иста спасти .Опет це све зwвисити од сатора нектара пецења И пјеваца.Нека нам је бог на помоци кад сами себи непомаземо него пропадамо а И даље настављамо да зивимо пропадајуце немјењајуци ниста..

ОДГОВОРИТЕ