Откупна цијена малина 2,5 КМ

Загарантована откупна цијена по килограму малине на подручју УСК износиће 2,5 марака, договорено је на састанку представника удружења која окупљају произвођаче малине у овом кантону с премијером УСК Хусеином Рошићем.

Босна и Херцеговина 07.07.2017 | 19:47
Откупна цијена малина 2,5 КМ
Представници малинара пристали су на овај Владин приједлог, а такође су пристали да се ове године одрекну и планираних подстицаја у износу од 40 фенинга по килограму.

Рошић је истакао како ће Влада субвенционисати откупљиваче овог јагодичастог воћа са 30 фенинга по једном килограму откупљених плодова, али тек када предоче доказе да су измирили све обавезе према произвођачима.

"Ово је компромисно рјешење како бисмо покушали спасити овај вид производње, од које зависи велики број породица. Рјешење није најсретније, али у овом тренутку се чини као свјетло на крају тунела", истакао је Рошић. 

Он је додао како ће малинари на овакав начин бити заштићени јер ће имати загарантовану цијену, а да ће се за наредну годину покушати пронаћи квалитетније рјешење. 

Предсједник Удружења "Кладушко воће" из Велике Кладуше Шериф Хушидић каже како су малинари принуђени да прихвате овакав приједлог. 

"Ово је боље од оног најгорег, ако се узме у обзир да су откупљивачи планирали да овогодишња откупна цијена буде око 1,5 марака. Ми и даље сматрамо да је реална цијена три марке по килограму, али у овом тренутку, понављам, принуђени смо да прихватимо овакво рјешење", истакао је Хушидић.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

комедија

07.07.2017 19:00

Ста це онај кукавац сто је запалио малињак мислеци да це одкупна цијена бити 1,5км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

07.07.2017 19:25

Ма запалијо је оно сто неваља балканска политика сви су хтјели да ваде сад це сви да оставе сви имају уговоре и задузили су се немозе да вади док све неисплати

Name

Боки

08.07.2017 08:53

Није ми јасно засто откупљиваци односно препродавци добијају субвенције из дзепа свих других градјана.По томе они имају 30 фенинга екстра профита на терет будзетских корисника.Па онда да сви позатварају друге дјелатности и откупљујемо малине и ето сигурног бизниса.Није ми такодје јасно засто малинари не удрузују се и праве хладњаце и своју робу продају кад је повољнија цијена на трзисту.Овако ми сви плацамо да би они радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БоготаЦ

08.07.2017 10:49

Никада за никада нецес цути да је пољопривредник задовољан нецим. Ако је кисна година јауце, ако је сусна година такодје јауце, ако је откупна цијена 2.5 да му је само јос 30 фенинга, ако је откупна цијена 5.5 да му је само јос 10 фенинга... и тако у круг. Мали подстицаји за гориво, мали подстицаји на садни материјал, мала откупна цијена... све то ми градјани на крају платимо и ста добијемо??? Добијемо да је корпица малина од 100-150гр 3.5км па ви сад рацунајте колика је њихова зарада у цијелој прици а колико се кука и јауце!!! Никада нико није од земље остао гладан па неце ни ако је откупна цијена низа у односу на претходне године. Једноставно и просто, откупљиваци исти, константни и зељни ниске цијене, а свака суса која има парцелицу вецу од 500м2 засадила малину па обара цијену и даје будзасто, и за то је крива влада јер дозволи такве дивље узгајиваце... Мозе се ту комплетан елаборат писати али једноставно нема сврхе све док не креирамо паметну и одговорну привредну и социјалну политику... Јос само један примјер да наведем: касне са исплатама субвенција за регресирано гориво, немају из цега да исплате па онда на акцизу додају јос 0,15 фенинга по Л. Е то је наса политика наса памет и наса перспектива. Једноставно немамо квалитетног и паметног кадра у дрзавним установама који би знао како креирати несто корисно, а ту не треба бити претјерано паметан, ако не знас како несто креирати, преписи из сусједних земаља, ако и тамо не ваља, преписи из земаља ЕУ ако и тамо не ваља, преписи из неке земље у којој ваља у којој функционисе и у којој даје резултате.

Name

ре БоготаЦ

08.07.2017 14:07

Полако БоготаЦ! Ја узивоту нисам процитао глупљег коментара од твог. Сем наравно ако ниси један од накупаца? То сто ти писес о незадовољству пољупривредника је дно дна. Прво да би знао у цему је проблем требас узети и направити засад небитно цега бит је у томе да произведес? Друго требас мало и радити а не само трунити и бити некоме на грбаци. Треце ти да знас ста је све потребно урадити да би се добио килограм малине или било цега ти бих вероватно радзе висио о узету него ли толики труд и рад улагао. Цетврто кад пролијес ти и твбоја породица зноја бацвама и наидзе временска неприлика дали лед, суса, олуја итд и унисти сав усјев ствар је узалудан посао. Пето кад производ кои је успјесно узгојен треба продати а цијена му мања од производње дакле висе тебе костао него ли откуп. И да ти не набрајам има тог бесконацно. А како директно ево за малину цу ти објаснити нека и ти несто знас! Припрема замљиста прехрана обрада, засад на дулум малине коса од 1500 па нависе зависно дал посједујес механизацију или не. Прву годину си пун посла 5 до 8 пута обрада, застите, прехране на крају године нема плода. Тек сљедеце године дакле друге године је плод до тада имас два циклуса обрада. Затим пљевљења коље, зица, опт прехрана и на крају друге године берба! Да бих обрао засад ако га вец није унистио снијег мраз град потребно је платити бербу од 1 до 1,5 км по килограму ако се питас засто сам не поберем усјев тек тада цу добити потврду да си лезихљебовиц кои само паметује. Надам се да си схватио засто је глупа цијена од 2,5 км а надам се да ниси откупливац кои ту малуину продаје хладњацама од 6 до 9 км. Угодан дан